Uutinen

Energiatehokkuuden johtamisjärjestelmä ETJ+ ─ askeleena kohti ISO 50001-järjestelmää

24.10.2024
Takaisin listaukseen
VSV-Energialla ja VSV-konsernissa ETJ+ toimii askeleena kohti ISO 50001 -energiahallintajärjestelmää. VSV-Energia on ABB:n ja Keskon lisäksi yksi kolmesta konkariyrityksestä, jotka ovat mukana energiatehokkuuden johtamisen hankkeessa.

Mukana on myös 10 eri aloja edustavaa yritystä, jotka ovat vasta kehittämässä ETJ+-järjestelmää sekä yksi asiantuntijayritys.

”Pyrimme viemään ETJ+:n toimintaa kohti ISO 50001 -järjestelmää, joka sisältää ETJ+:aa enemmän vaatimuksia. Jos se joskus pitää sertifioida, niin näin se menisi mahdollisimman joustavasti”, toteaa kehityspäällikkö Teemu Niittymäki VSV-Energialta.

VSV-Energia liittyi mukaan elinkeinoelämän energiatehokkuussopimukseen heti kauden alussa 2017. Yhtiöllä on jo ennestään sertifioitu ympäristöjärjestelmä ISO 14001. ETJ+ toimii nyt ikään kuin työkaluna matkalla kohti ISO 50001 -järjestelmää.

”Energiatehokkuuden johtamisjärjestelmä tuo esiin ja näkyväksi energiatehokkaat toimintatavat ja helpottaa asioiden kehittämistä ja eteenpäin viemistä sekä seurantaa. Järjestelmän rakentamisen alkutaipaleella kannattaa kiinnittää huomiota juuri siihen, mitä sertifioituja järjestelmiä on jo olemassa ja miten niiden avulla tehdään energiatehokkuustyötä sekä mitkä jo olemassa olevat mittarit ilmaisevat energiatehokkaat toimet”, Niittymäki neuvoo vasta-alkajia.

Vanhat toimintatavat syyniin

Järjestelmää rakennettaessa saatetaan törmätä vanhoihin toimintamalleihin ja tottumuksiin, jotka kenties eivät olekaan enää järkeviä, saati sitten energiatehokkaita.

”Miettikää yhdessä, miksi joskus on näin alettu tekemään ja miksi se ei nykyään ole järkevää. Muutenkin on hyvä lähteä maltillisesti liikkeelle ja selvittää nykytilanne ja omat hyvät mittarit. Siitä sitten jatkuvan kehittämisen periaatteella, pienin määrätietoisin askelin eteenpäin. Ilman muuta kannattaa lähteä mukaan kehittämään ETJ+-järjestelmää. Aikaa ja resurssia on vaan muistettava varata riittävästi”, Niittymäki kannustaa.

Energianhallintajärjestelmän käyttöönottamisessa on hänen mielestään hyvin pystynyt tuomaan esiin sitä tosiasiaa, että esimerkiksi VSV-Energia toimii jo hyvin energiatehokkaalla tavalla ja jatkuvan kehittämisen mallilla. VSV-konsernissa asiaa työstää kolmen hengen tiimi, ja asioita on käsitelty myös laaturyhmissä. Energiatehokkuuden poikkeamia selvitetään muun muassa sisäisin auditoinnein ja johdonkatselmuksin.

Uusia ideoita

Käyttöteknisinä toimenpiteinä on modernisoitu vanhoja ja rakennettu uusia tuotantolaitoksia sekä vähennetty fossiilisten polttoaineiden käyttöä. Palveluita, polttoainetta ja tuotteita hankitaan aina mahdollisimman läheltä käyttöpaikkaa.

”Kaiken kaikkiaan hanke on antanut paljon ideoita ja monipuolistanut ajattelua, kun kuulee ja näkee, miten muut ovat toimineet tai suunnittelevat toimivansa”, hän kiteyttää.

Huipennuksena päätöstilaisuus ensi vuoden alussa

Energiatehokkuuden johtamisen hankkeessa on järjestetty aloitustilaisuuden lisäksi kolme yhteistä tapaamista, joissa on teemoittain käyty läpi ETJ+-järjestelmän sisältö ja vaatimuksia. Lisäksi alussa toteutettiin energiatehokkuuden itsearviointi, jossa kartoitettiin yritysten energiatehokkuustyön nykytilaa. Kolmas tapaaminen järjestettiin Helsingissä 19.9.2024. Tuolloin yritykset pääsivät pohtimaan hankkeen aikana tunnistettuihin kipukohtiin ratkaisuja ryhmäkeskusteluiden kautta.

Päätöstilaisuus järjestetään 24.1.2025 Teamsissä.

Ilmoittaudu päätöstilaisuuteen

Energiatehokkuusjärjestelmä ETJ+ on työkalu energiatehokkuuden jatkuvaan parantamiseen. Se sisältää ISO 50001 -standardin tärkeimmät vaatimukset energiakatselmuksista. Energiatehokkuusjärjestelmän voi liittää olemassa olevaan johtamisjärjestelmään tai sitä voidaan käyttää itsenäisenä järjestelmänään. ETJ+ on myös sertifioitavissa. ETJ+ on laadittu Motivan, sertifiointiyritysten, Energiaviraston ja työ- ja elinkeinoministeriön yhteistyönä.

Lisätietoja:
Motiva Oy
energiatehokkuuden asiantuntija Sophia Havulinna
sophia.havulinna@motiva.fi
puh. 044 975 5659