Nyt haussa nerokkaimmat energiatehokkuusteot

Onko työpaikkasi tai kumppanitahosi tehnyt energiatehokkuusteon, joka ei ole vain fiksu vaan suorastaan nerokas? Haussa eivät ole vain suurimmat ja mahtavimmat teot, vaan tässä kisassa pienikin voi olla suurta. Vaikuttavuus, erottuvuus ja rohkeus ovat valttia. Ilmoittaudu kisaan 12.10.2020 mennessä.

Vuoden Energianerokas -tunnustuksen myöntävät työ- ja elinkeinoministeriö, Energiavirasto ja valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva.

Millainen teko on energianerokas?

Vaikuttava ja tuloksellinen

Vaikuttava energiatehokkuusteko on tekijän kannalta tuntuva ja merkityksellinen. Teolla voi olla myös laajempaa alueellista tai yhteiskunnallista merkitystä. Tuloksellinen teko on onnistuneesti toteutettu ja sen hyödyt ovat moninaisia.

Kekseliäs ja innostava

Kekseliäät energiatehokkuusteot erottuvat joukosta. Innostavimmista teoista huokuu tahto parantaa toimintaa sekä luoda ja kokeilla uutta. Rohkea ja uudenlainen toteutustapa on usein merkki nerokkuudesta.

Kilpailu

Ketkä voivat osallistua?

Vuotuiseen kilpailuun voivat osallistua energiatehokkuussopimukseen liittyneet yritykset ja kunta-alan toimijat. Myös järjestelmä/palveluntarjoaja voivat ilmoittaa esimerkiksi asiakasyrityksen tai kunnan mukaan kilpailuun, jos tämä on mukana sopimuksessa. Kilpailuun on mahdollista osallistua myös useamman toimijan yhteisellä energiatehokkuusteolla.

Millaisen teon voi ilmoittaa kisaan?

Kilpailuun voi ilmoittaa energiatehokkuusteon, joka on konkreettinen energiankäyttöä tehostanut toimenpide, kampanja, koulutus, viestintäteko, toimintatapa tai mitä tahansa esimerkillinen tapa edistää energiatehokkuutta. Ehdolle ei voi asettaa suunnittelu- tai ideointiasteella olevaa energiatehokkuustekoa tai myytävää tuotetta.

Ilmoittautuminen

Ilmoittaudu viimeistään 12.10.2020

Ilmoita energianerokas teko kilpailuun sähköisellä ilmoittaumislomakkeella.

Voit osallistua kilpailuun myös ruotsin- tai englanninkielisellä hakemuksella.

Täytä ja lähetä ilmoittautumislomake verkossa viimeistään 12.10.2020.

Ilmoittautumislomake

Kilpailuohjeet

Ennen ilmoittautumista on hyvä silmäillä kilpailun ohjeet. Kilpailuohjeet vastaavat muun muassa seuraaviin kysymyksiin:

Kuka voi osallistua kilpailuun? Millaisen energiatehokkuusteon kisaan voi ilmoittaa? Kuinka ilmoittaudut mukaan? Onko kilpailuun ilmoittamasi tiedot julkisia? Miten voittajat valitaan?

Kilpailuohjeet

Tuomaristo

Tiina Sekki, Energiavirasto

TkT Tiina Sekki toimii yli-insinöörinä Energiavirastossa päävastuullaan energiatehokkuussopimukset. Hän on pitkän linjan rakennetun ympäristön energia- ja ympäristöasiantuntija, jolla on kokemusta yksityiseltä ja julkiselta sektorilta.

Pia Kotro, TEM

DI Pia Kotro on erityisasiantuntija työ- ja elinkeinoministeriössä tehtävänään energiatehokkuusdirektiivin toimeenpano. Hän on työskennellyt myös teollisuuden tuotanto- ja ympäristötehtävissä sekä kuntapuolen kestävän kehityksen ja energiatehokkuuden tehtävissä.

Janne Hietaniemi, Solved

DI Janne Hietaniemi on cleantech-alan innovatiivisten liiketoimintamallien asiantuntija, Solvedin varatoimitusjohtaja ja perustajajäsen. Hänellä on yli 20 vuoden kokemus cleantech-liiketoiminnasta sekä teollisuuden energiatehokkuudesta.

Esa Vakkilainen, LUT-yliopisto

TkT Esa Vakkilainen on uusiutuvien energiajärjestelmien professori LUT-yliopistolla Lappeenrannassa. Hän on työskennellyt teollisuuden energiajärjestelmien, energiansäästön, energiantuotannon parissa ja tutkii aktiivisesti teollisuuden energiankäytön alentamista.

Liisa Rohweder, WWF

KTT Liisa Rohweder on WWF Suomen pääsihteeri ja toimitusjohtaja. Hän on aktiivinen yhteiskunnallinen vaikuttaja ja hänellä on monia luottamustehtäviä. Hän on mm. Lappeenrannan yliopiston hallituksen jäsen, Helsingin yliopiston, Aalto Yliopiston, OP Pohjolan, S-Ryhmän ja Luken kestävää kehitystä edistävien advisory boardien jäsen.

Ulla Suomi, Motiva

DI Ulla Suomi on kokenut energiatehokkuuden politiikkatoimien toimeenpanon ja vaikutusten arvioinnin asiantuntija. Hän on Motivassa seurannan ja vaikutusten arvioinnin liiketoiminta-alueen johtaja ja toimii tiiviissä yhteistyössä valtionhallinnon kanssa kansallisen energiatehokkuuden kehittämiseksi.

Vuoden 2019 voittajat

  • Keskon ja Granlund Oy:n yhdessä toteuttama uudenlainen päivittäistavarakaupan energiankierrätysjärjestelmä,
  • lapualaiskoulujen kehittämä konsepti energiataitojen oppimiseen ja opetukseen (Future Energy Skills and Gamification),
  • Tampereen kaupungin ja Tampereen Sähkölaitoksen yhteistyössä toteuttama maauimalan energiaratkaisu,
  • Orion-konserniin kuuluvan Fermionin tehtaan hönkähöyryn höytykäyttö
  • perheyhtiö MSK Plastin toteuttama tyhjäkäyntikävely ja -seuranta.
Vuoden 2019 energianerokas - Kesko ja Granlund

Energia kiertää kaupassa

Energianerokkaana palkittu ratkaisu parantaa päivittäistavarakauppojen kylmäjärjestelmien energiatehokkuutta. Uusi järjestelmä yhdistää kylmäjärjestelmän, lämpöpumpun ja energian kierrätyksen talteenottojärjestelmät. Se hyödyntää viilennyksestä sivutuotteena syntyvää lauhdelämpöä saumattomasti kiinteistön lämmitykseen.

Vuoden 2019 energianerokas - MSK Plast

Tyhjäkäyntikävelyssä bongataan energian haaskausta

Muoviosia valmistavassa MSK Plastissa hiljaisena aikana tehdyt kierrokset paljastivat runsaasti energiaan turhaa kuluttavia kohteita. Niiden korjaamisesta saadaan isoja säästöjä.

Vuoden 2019 energianerokas - Orion

Hönkähöyryn lämpö talteen

Orion-konserniin kuuluvan Fermionin Oulun tehdas lämmittää kiinteistön ja käyttöveden hönkähöyryn hukkalämmöllä. Ratkaisu  säästää energiaa noin 25 pientalon vuotuisen energiantarpeen verran ja vähentää hiilidioksidipäästöjä arviolta 42 700 kiloa vuodessa.

Vuoden 2019 energianerokas - Tampere

Kalevan maauimalan nerokas energiaratkaisu

Tampereen Kalevan maauimalan altaat lämpiävät kaukojäähdytysverkon hukkalämmöllä. Uimalan jäähtynyt vesi puolestaan viilentää paikallista kaukojäähdytysverkkoa.

Vuoden energianerokas 2019 - Lapua

Energiaelämyksiä koululaisille

Lapualaiskouluissa konkretia ja osallistaminen juurruttavat energiataitoja osaksi opinkaarta. Leikit, vierailut, pelillisyys luovat oppilaille vahvoja kokemuksia ja kartuttavat tärkeitä tulevaisuuden energiataitoja.

Kysy lisätietoja

viestintäpäällikkö Minna Mattsson
Motiva Oy
minna.mattsson [at] motiva.fi

Viestintäsuunnittelija Auli Elolahti
Motiva Oy
auli.elolahti [at] motiva.fi