Liittyjän tarina

Helen: Seikkailukirja innostaa lapsia perehtymään energia-asioihin

14.12.2023
Takaisin listaukseen
Energiayhtiö Helenin lastenkirja tarjoaa perheille ja kasvatusalan ammattilaisille hauskan ja opettavaisen tavan kertoa lapsille energia-asioista. Kirjahankkeelle myönnettiin Vuoden Energianerokas 2023 -tunnustus.

Lapset saa innostumaan energia-asioista, kunhan energiasta, energialähteistä ja energiamurroksesta kerrotaan hauskan ja opettavaisen tarinan muodossa. Tämä oli lähtökohta energiayhtiö Helenin toteuttamassa lastenkirjahankkeessa, joka tarjoaa perheille ja kasvatusalan ammattilaisille uudenlaisen tavan kertoa lapsille energiasta.

Helenin markkinointijohtaja Tanja Kaasinen sanoo, että hanketta lähdettiin alusta lähtien toteuttamaan kohderyhmän ehdoilla. Aluksi haluttiin selvittää, kuinka paljon lapset ymmärtävät energia-asioista ja millä tasolla niitä tulisi kirjassa käsitellä.

– Tätä varten järjestimme Munkkiniemen ala-asteen ensimmäisen luokan kanssa työpajan, jossa hyödynnettiin palvelumuotoilun ja yhteiskehittämisen keinoja. Halusimme ymmärtää, mitä kasvatusalan ammattilaiset ja lapset energia-asioista ajattelevat ja millä tasolla kirjan kohderyhmän tiedot ovat.

– Ennakko-oletuksemme osoittautuivat vääriksi. Ekaluokkalaiset ovat jo todella valveutuneita energia-asioissa. Moni tietää, mikä on aurinkopaneeli tai sähköauto. Ilman tietotason selvittämistä olisimme tehneet kirjasta liian naiivin, Kaasinen kertoo.

Vetävä tarina ja kuvamaailma koukuttavat

Ellenin energiaseikkailu -kirjahankkeen lähtökohta oli, että energia-asioista kerrotaan vetävän tarinan ja kiinnostavan kuvamaailman kautta. Kirjassa pieni Ellen-tyttö auttaa hukattua energiaa, Posia ja Negaa, pääsemään takaisin sähköverkkoon. Aurinko-, Vesi- sekä Tuulivoiman, Kivihiilen, Maalämmön ja Biokaasun lisäksi Ellen ystävineen tutustuu Tekoälyyn ja Vetyvauvaan.

Kirjan luova konsepti syntyi Creative Director Leandro Righinin johdolla. Kirjan tarinan ovat kirjoittaneet Righini ja Senior Creative Mick Scheinin. Sen kuvamaailman on luonut Aalto-yliopiston opiskelija Eveliina Saarentaus.

Kirjaan mukaan otettavista energia-asioista ja faktantarkistuksesta ovat vastanneet Helenin energia-asiantuntijat.

Lukijoilta paljon myönteistä palautetta

Painettuja Ellenin energiaseikkailuja on lahjoitettu yli 2000 perheeseen. Kirjoja on tilattu myös kirjastoihin. E-kirja on vapaasti ladattavissa ja luettavissa Helenin verkkosivuilla. Lisäksi kirjan voi kuunnella näyttelijä Seela Sellan lukemana Storytelin äänikirjapalvelussa.

– Saamamme palautteen perusteella kirja onnistuu energiakasvatuksessa oikein hyvin, Kaasinen sanoo.

Helenin toteuttamassa kyselyssä 84 prosenttia lukijoista piti kirjaa hyödyllisenä, 72 prosenttia koki sen tekevän energiasta ymmärrettävää kaikille ja 76 prosenttia arvioi sen lisäävän lasten ymmärrystä energiasta.

Hankkeessa syntyi myös suosittu oppimateriaali

Hankkeen lopputulos ei ollut kuitenkaan vain lastenkirja, vaan lisäksi Ellenin seikkailuista on muokattu esi- ja alkuopetuksen oppimateriaalipaketti, joka sisältää kirjan ohella tehtävävihot, tietokilpailut ja opettajan materiaalin.

Opettajat voivat ladata oppimateriaalin maksuttomasti käyttöönsä Subjectaid- palvelusta, josta sitä tilattiin heti lukuvuoden alettua 10 000 lapselle. Ellenin energiaseikkailu nousi palvelun tilatuimmaksi.

Kirjan tiimoilta on järjestetty myös kaksi kaikille avointa lastentapahtumaa, joissa energiasta opittiin leikin keinoin. Kirjan julkistusta juhlittiin Helsingin Kattilahallilla 1800 vierailijan voimin. Olympiastadionilla järjestetty äänikirjan julkistustapahtuma keräsi peräti 3500 vierailijaa.

Kirjahankkeelle Vuoden Energianerokas 2023 -tunnustus

Helenin lastenkirjahanke palkittiin marraskuussa Vuoden Energianerokas 2023 -huomionosoituksella yhdessä kahden muun palkitun kanssa. Kilpailun järjestävät vuosittain työ- ja elinkeinoministeriö, Energiavirasto ja Motiva.

Tuomariston mielestä Ellenin energiaseikkailussa on onnistuttu tarinallistamaan ja tekemään energiateema lapselle ymmärrettäväksi ja kiehtovaksi, ja samalla helposti lähestyttäväksi. Ellenin energiaseikkailu -lastenkirjakokonaisuus tukee hyvin perheitä ja opettajia energiakasvatuksessa.

Tavoitteena on, että tulevaisuuden energiantekijät ja – käyttäjät voivat nyt ja tulevaisuudessa käyttää energiaa tehokkaammin.

 

Helsingin kaupungin omistama Helen on yksi Suomen suurimmista energia-alan yrityksistä. Se tarjoaa sähkön, lämmön ja jäähdytyksen yli 550 000 asiakkaalle.

TEKSTI: Matti Remes

KUVA: Helen