Liittyjän tarina

Areim: Ammattikeittiön energiainvestointi voi maksaa itsensä takaisin vuodessa

10.12.2024
Takaisin listaukseen
Kiinteistösijoittaja Areim päivitti neljän ravintolakeittiön ilmanvaihdon uudenlaisella tarveohjauksella ja säästää 250 MWh energiaa vuodessa. Oivallus palkittiin Vuoden Energianerokas -tunnustuksella.

Kiinteistöjen energiatehokkuuden parantamiseen ei tarvita välttämättä isoja investointeja. Erinomaisia tuloksia voidaan saavuttaa myös pienemmillä oivalluksilla ja niiden ennakkoluulottomalla kokeilulla.

Näillä periaatteilla pohjoismainen kiinteistönomistaja ja omaisuudenhoitaja Areim on toteuttanut useita energiatehokkuutta parantavia hankkeita Suomessa.

– Pidämme pilottihankkeista, joissa kiinteistöissä testataan energian kulutusta ja sisäolosuhteita parantavia uusia asioita, Areimin varainhoitaja Hannu Tammia sanoo.

Hyvä esimerkki tästä on neljän ammattikeittiön ilmanvaihdon päivittäminen uudenlaisella tarveohjauksella. Tämä vähentää keittiötilojen energiankulutusta yhteensä 250 MWh vuodessa, mikä tarkoittaa noin 76 prosentin säästöä aiempaan ajastinohjattuun ilmanvaihtoon verrattuna.

– Rahallisesti investointi on pieni. Päivitys tarveohjaukseen maksaa kuitenkin itsensä takaisin vajaassa kolmessa vuodessa, Tammia kertoo.

Älytekniikka säätelee ilmanvaihdon tarpeen mukaan

Kaikki sai alkunsa Areimin Espoon Otaniemessä sijaitsevassa Aallonharjan liikekiinteistössä, jonka vuokralaisiin kuuluva Safera Oy kehittää reaaliaikaisiin anturitietoihin perustuvia älykkäitä ohjausjärjestelmiä.

Toimistotiloissa tällaisia järjestelmiä käytetään energiankulutuksen ja sisäolosuhteiden optimointiin, mutta ammattikeittiöistä ne puuttuivat. Saferasta ehdotettiin, voisiko tarveohjausta kokeilla Aallonharjan kahdessa keittiössä.

Niissä ruuanvalmistuspisteiden huuviin asennettiin sisäilman laatua aistivat anturit, joiden välittämän tiedon pohjalta ilmanvaihtokoneeseen yhdistetty älykäs tekniikka ohjaa ilmanvaihdon toimintaa tarpeen mukaan.

Tammian mukaan keväällä 2023 aloitetun tarveohjauksen tulokset ylittivät alkuperäiset arviot. Hyvien kokemusten perusteella Areim päätti laajentaa järjestelmän käyttöä myös kahteen muuhun ammattikeittiöön Helsingin Vallilassa.

– Selvitämme parhaillaan vastaavien hankkeiden toteuttamista muissakin kiinteistökohteissamme, Tammia sanoo.

Hän arvioi, että tarveohjauksen investoinnit maksavat itsensä takaisin 1–6 vuodessa. Suurin energiansäästö ja lyhin takaisinmaksuaika saavutetaan, jos huuvia palvelevissa ilmanvaihtokoneissa ei ole lämmön talteenottoa.

Huuva iso energiasyöppö ammattikeittiössä

Ammattikeittiöissä huuvat imevät tehokkaasti ruoankäryn ja kosteuden ulkoilmaan. Samalla poistuu kuitenkin huomattava määrä lämpöä, jos lämmön talteenottojärjestelmää ei ole. Lisäksi voimakkaat puhaltimet kuluttavat paljon sähköä.

Motivan mukaan yksi huuva voi kuluttaa saman verran energiaa kuin 150 neliömetrin omakotitalo. Ravintoloissa on tyypillisesti 3–6 huuvaa.

Motiva on arvioinut, että Suomen noin 15 000 ammattikeittiön ilmanvaihtoon ja lämmitykseen kuluu vuosittain noin 1 750 GWh energiaa.

Hannu Tammia arvelee, että monessa ammattikeittiössä huuvan aiheuttama energiahukka on jäänyt huomioimatta. Hän suosittelee selvittämään asian viipymättä ja pistämään tarvittaessa asian kuntoon.

– Tarveohjauksen vaatima tekniikka on helppo asentaa. Keittiön käyttöönkään ei tule katkoksia, joten se on vaivaton käyttäjille.

Oivallus sai Vuoden Energianerokas -tunnustuksen

Areimin toteuttama tekninen toimenpide palkittiin Vuoden Energianerokas 2024 -kilpailussa, jonka järjestävät vuosittain työ- ja elinkeinoministeriö, Energiavirasto ja Motiva.

Palkintoraadin mielestä ammattikeittiöiden tarveohjaus näyttää mallia muille kiinteistöjen omistajille, että olemassa olevien kiinteistöjen energiatehokkuutta voi parantaa merkittävästi talotekniikan päivityksellä. Tämä voidaan tehdä ilman suuria saneeraushankkeita ja taloudellisesti kannattavasti nopealla takaisinmaksuajalla. Ratkaisu on lisäksi helppo monistaa uusiin kohteisiin.

Tammia uskoo, että älykkäät ratkaisut ovat tulevina vuosina keskeinen keino parantaa kiinteistöjen energiatehokkuutta ja vähentää päästöjä. Niillä varmistetaan myös käyttäjille optimaaliset olosuhteet ja autetaan kiinteistönomistajaa saavuttamaan kohteelle asetetut tuottotavoitteet.

– Taloteknisiin järjestelmiin integroiduilla älykkäillä ratkaisuilla voidaan ohjata tehokkaasti rakennuksen energianhallintaa, lämmitystä ja ilmastointia. Näin on mahdollista päästä tuntuvaan energiansäästöön ja varmistaa ihanteelliset sisäolot.

Teksti: Matti Remes
Kuva: Sam Weckman/Luomustudio