HSY: Blominmäen jätevedenpuhdistamon lämmitysjärjestelmä
HSY:n vuonna 2023 käyttöönotettuun Blominmäen jätevedenpuhdistamoon toteutettiin moderni lämmitysjärjestelmä, joka hyödyntää tehokkaasti useita erilaisia hukkalämpölähteitä kolmessa eri lämpötilatasossa. Kuuminta hukkalämpöä saadaan talteen biokaasumoottoreilta. Matalamman lämpötilan hukkalämpöä saadaan talteen jäteveden ilmastukseen käytettävistä laitteista ja kaasumoottoreiden jäähdytyksestä sekä rejektivedestä. Nollalämpöverkostoon kerätään talteen kaikkein matalimman lämpötason hukkalämpöjä muun muassa teknisestä vedestä. Hukkalämmön talteenottoa tukee myös lämpöakku. Järjestelmän ansiosta puhdistamo on täysin lämpöomavarainen ja tarvittaessa se osaltaan voi tukea myös sähköjärjestelmän tasapainoa. Ensimmäisen toimintavuotensa aikana puhdistamo tuotti lähes 18 gigawattituntia uusiutuvaa lämpöä, vähensi fossiilisten polttoaineiden käyttöä 9 gigawattituntia sekä pienensi hiilidioksidipäästöjä yli 2 000 tonnia.
Palkitsemisperusteet
HSY:n Blominmäen jätevedenpuhdistamo on ottanut käyttöön lämpöenergian kierrätykseen perustuvan energianerokkaan lämmitysjärjestelmän, joka asettaa puhdistamon energiatehokkuuden omaan luokkaansa. Kolmea eri lämpötilatasoa hyödyntävä lämmitysjärjestelmä kerää talteen kuumat ja viileät hukkalämpövirrat ja kierrättää ne takaisin uudelleenkäyttöön. Järjestelmän käyttöä optimoidaan biokaasumoottoreiden yhdistetyn sähkön- ja lämmöntuotannon sekä järjestelmän lämpöakun kanssa, mikä osaltaan tukee myös sähköjärjestelmän tasapainoa. Blominmäki toimii esikuvana jätevedenpuhdistamoille, joiden energiatehokkuusvaatimukset tulevat tiukentumaan EU:n alueella. Energiatehokkuudessaan tinkimätön, joustava ja moderni lämmitysjärjestelmä on erinomainen esimerkki jätevedenpuhdistamoille myös kansainvälisesti.
Mäkelä Alu: Anodisointilaitoksen energiajärjestelmä
Mäkelä Alu uudisti metallien pintakäsittelyä tekevän anodisointilaitoksensa lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmän korvaamalla nestekaasukäyttöisen höyrykeskuksen lämpöpumpulla ja sähkökattiloilla. Lämpöpumpun avulla hyödynnetään hukkalämpöä ja jäähdytetään prosessia. Lisäksi kuivatus muutettiin höyryn sijasta toimimaan lämpimällä vedellä ja sähkövastuksilla. Järjestelmän uusi anturointi, automaatio ja ohjaus auttavat tehostamaan ja optimoimaan järjestelmän käyttöä. Prosessilämmityksen ja -jäähdytyksen sähköistäminen on vähentänyt merkittävästi laitoksen ulkoisen energian tarvetta, parantanut energiatehokkuutta tuotettua tonnia kohden noin 35 prosenttia sekä vähentänyt CO2-päästöjä yli 700 tonnilla vuodessa.
Palkitsemisperusteet
Mäkelä Alun laitoksen uusi energiajärjestelmä on malliesimerkki teollisuuden prosessien sähköistämisestä ja hukkalämmön hyödyntämisestä. Teossa on rohkeasti toteutettu toimenpiteitä, joita teollisuuden pitäisi jo laajasti olla tekemässä energiatehokkuuden parantamiseksi ja päästöjen hillitsemiseksi. Perheyritys Mäkelä Alu on etujoukoissa tekemässä ratkaisuja, jotka ovat skaalattavissa ja sovellettavissa myös muille teollisuudenaloille.
Areim: Ammattikeittiöiden ilmanvaihdon tarpeenmukainen ohjaus
Areim on parantanut neljän omistamansa liikekiinteistön ravintolakeittiöiden energiatehokkuutta päivittämällä niiden ilmanvaihdon uudenlaisella tarpeenmukaisella ohjauksella. Ratkaisu ohjaa keittiöiden ilmanvaihtoa sekä tilan käytön että ilmanlaadun mukaan, jolloin tarpeeton energiankulutus vähenee heikentämättä keittiön sisäilman laatua. Tarpeenmukainen ilmanvaihdon ohjaus on aiemmin ollut saatavana lähinnä toimistotiloihin. Toimenpide tehostaa vuodessa energiankulutusta 250 megawattituntia ja vähentää hiilidioksidipäästöjä yli 35 tonnia.
Palkitsemisperusteet
Areimin neljän liikekiinteistön ravintolakeittiöissä tehty ilmanvaihdon tarpeenmukainen ohjaus osoittaa, miten olemassa olevien ammattikeittiöiden energiatehokkuutta voi parantaa uuden teknologian avulla helposti ja kannattavasti – ilman suuria saneeraushankkeita. Energiankäytön tehostamisen lisäksi toimenpide kohentaa keittiöammattilaisten työskentelyolosuhteita. Areimin energianerokas teko on monistettavissa laajemmin myös muihin ammattikeittiöihin, joita on Suomessa kymmeniä tuhansia ja joissa kuluu energiaa vuosittain yli kaksi terawattituntia.