Palveluvalikoimaan kuuluu monenlaisia vaihtoehtoja aina erilaisista kartoituksista sähkömittarien etäluentaan.
”Kannustamme asiakkaita aina järkevään energiankäyttöön myös edullisien pörssisähkötuntien aikana. Asiakkaidemme tarpeisiin on monenlaisia palveluita. Erilaiset energiakäyttöön liittyvät kartoitukset ovat suosittuja. Etenkin sähköauton latauspisteen ja aurinkosähköjärjestelmän mitoitukseen liittyen”, sanoo asiakkuuspäällikkö Janne Hartikainen Vantaan Energian Sähköverkot Oy:stä.
Asiakaspalautetta palveluista saadaan sekä sähköisesti että puhelimitse. Uusia palveluita kehitetään asiakaspalautteen ja markkinamuutosten perusteella. Vantaan Energialla on erillinen suunnitelma asiakkaille tarjottavista energiapalveluista. Suunnitelma on tehty koko sopimuskaudelle.
”Tällä hetkellä kehitämme markkinaehtoista kuormanohjausta ja verkkosivujen palveluita ja sisältöä entistäkin paremmaksi. Lisäksi olemme mukana tuotekehitysprojektissa, jossa kehitetään ns. HAN-lukijaa, jonka avulla asiakkaan on mahdollista saada kulutustietoa 10 sekunnin viiveellä raportointia ja ohjauksia varten”, Hartikainen kertoo.
Viestintä keskiössä
Viestintä on keskeisessä roolissa asiakkaiden energiankäytön tehostamisessa.
”Viestintä on tärkeää, mutta myös viime vuosien sähkönhintojen vaihtelut ovat parantaneet asiakkaiden tietoisuutta energiankulutuksesta ja siitä, miten siihen voi vaikuttaa”, Hartikainen toteaa.
Kulutusjoustoon liittyviä palveluita ei ole vielä kuluttaja-asiakkaille tarjolla.
Lämmönkäyttö on energiatehokasta, kun lämmönjakokeskus on kunnossa
Vantaan Energia tarjoaa kuluttaja-asiakkailleen muun muassa lämmönjakokeskuksen tarkistus- ja huoltopalvelua. Lämmönjakokeskuksen tarkistus- ja huoltopalvelussa kuluttajan laite tarkastetaan joko vuosittain tai kertakäyntinä.
Palvelun tuloksena asiakas saa selvyyden oman lämmönjakolaitteistonsa kunnosta, mahdollisista huoltotarpeista sekä ehdotuksen tarvittavien toimien aikataulutuksesta. Näin varmistetaan laitteen toimivuus läpi lämmityskauden, jotta odottamattomilta korjauksilta vältytään. Tarkistusten myötä on havaittu, että keskusten kunnot vaihtelevat suuresti. Joissakin kohteissa huoltotoimenpiteitä ei tarvita lainkaan.
Lämmönjakokeskuksen käyttöikä on tyypillisesti noin 20–25 vuotta. Huoltamalla ja osia vaihtamalla ikää voidaan kuitenkin jonkin verran pidentää. Myös uuden keskuksen hankinnassa on omat hyvät puolensa. Tekniikka on kehittynyt valtavasti viime vuosina ja nykyaikaiset lämmönjakokeskukset ovat merkittävästi energiatehokkaampia kuin vanhat. Tämä näkyy suoraan lämmityslaskuissa.
Uudenaikaiset keskukset ovat paitsi energiatehokkaita, myös älykkäitä. Vanhan kannan vaihtuessa kovaa vauhtia älykkääseen teknologiaan koko kaukolämpöverkko modernisoituu. Tämä auttaa pitämään kaukolämmön hintaa mahdollisimman vakaana. Joka tapauksessa tarkistus huipentuu raporttiin laitteiston kunnosta, mahdollisista suositeltavista toimenpiteistä sekä niiden kiireellisyydestä. Tarvittaessa raportin voi käydä läpi Vantaan energian asiantuntijan kanssa, jolloin on hyvä mahdollisuus keskustella mieleen nousseista kysymyksistä.
Kaukolämmön kulutus sähköiseen seurantaan
Vantaan Energian raportointikansiopalvelussa asiakas voi veloituksetta seurata kaukolämmön kulutusta tuntitasolta aina vuositasolle saakka sekä kulutukseen perustuvia laskutustietoja. Palveluun rekisteröidytään lämmön asiakas- ja käyttöpaikkanumeron sekä pankkitunnusten avulla.
Oman käyttöpaikan lämmön kulutustietojen ja kustannusten lisäksi palvelusta näkee ennusteen tulevasta lämmön kulutuksesta. Kannattaa myös tutustua Vantaan energian verkkosivuihin. Pientaloasiakkaille on runsaasti tietoa tarjolla Vantaan kaukolämmöstä.
Muihin kuluttaja-asiakkaalle tarjottaviin palveluihin kuuluvat:
- häiriötiedotuspalvelu, josta saa reaaliaikaista tietoa kodin sähkökatkoista
- lämpökameran lainaus kodin lämpövuotojen selvittämiseen
- sähköauton latauspisteen kartoitus, jotta siirtyminen sähköautoiluun on mahdollisimman vaivatonta
- pientuotannon netotuspalvelu, joka optimoi kotisi itse tuottaman ja kuluttaman sähkön
- sähkölämmityksen ohjauspalvelu, jonka avulla voi varmistaa, että sähkölämmitys on käytössä vain edullisempaan yöaikaan.
Teksti: Sirpa Mustonen
Kuva: iStock