Pitkälle automatisoitu tehdas kuluttaa 40 prosenttia aiempaa vähemmän energiaa ja on omassa toiminnassaan hiilineutraali.
”Laitos kuluttaa huomattavasti vähemmän energiaa, raaka-ainetta ja vettä kuin nykyiset kuumasinkityslaitokset. Tehdasprosessissa syntynyt energia otetaan talteen ja siitä tehdään lämpöenergiaa Liedon kaukolämpöverkkoon. Energiatehokkuus perustuu alan uusimpaan tekniikkaan, lämmön talteenottoon, veden lämmitykseen ja kierrätykseen prosesseissa”, toteaa HSEQ-päällikkö Mikko Kuikkaniemi.
Energian kierrättäminen kaukolämpöön on merkittävä investointi, sillä sinkkialtaan lämpötila nostetaan 450 celsiusasteeseen. Yhtiö tuottaa hukkalämpöä kaukolämpöverkkoon noin 2 300 megawattituntia vuosittain. Tämä vastaa noin 150 omakotitalon vuosittaista kaukolämmön tarvetta. Kyseessä on Aurajoen historian suurin investointi, yli 20 miljoonaa euroa.
Uuden kuumasinkityslaitoksen myötä Aurajoki panostaa entistä vahvemmin Pohjoismaiden ja Baltian markkinaan ja investoinnin odotetaan palvelevan laajasti teollisuuden ja rakennusteollisuuden toimijoita myös Suomen ulkopuolella. Kuumasinkitys antaa kestävän ja huoltovapaan korroosiosuojan teräsrakenteille jopa vuosikymmeniksi, pienentäen niiden elinkaarikustannuksia esimerkiksi maalaukseen nähden. Aurajoen kuumasinkityslaitokset sijaitsevat Liedossa, Pirkkalassa ja Aurassa.
Energiatehokkuus näkyy suoraan sähkölaskussa
Aurajoki on tehnyt päätöksen olla alansa ensimmäinen hiilineutraali yritys Suomessa. Tavoite saavutettiin vuoden 2024 alussa. Energiatehokas toiminta edesauttoi tavoitteen saavuttamista.
”Energiatehokkuus näkyy suoraan sähkölaskussa. Energiatehokkuussopimustoiminnassa kannattaa olla mukana, koska sitä kautta saa hyviä vinkkejä muiden tekemisestä. Omassa työssäni seuraan ja raportoin energian, veden, jätteiden ja kemikaalien kulutusta sekä huolehdin vuosittaisesta raportoinnista energiatehokkuussopimusten seurantaan ja Ely-keskuksen ylläpitämään ympäristönsuojelun tietojärjestelmään (YLVA)”, Kuikkaniemi sanoo.
Suurinvestoinnin lisäksi yhtiö on toteuttanut joukon pienempiä toimia. Kaikilla tehtailla on ledivalaistusta lisätty ja vanhat lamput on korvattu energiatehokkaammilla uusilla. Työvuorojen lopussa sinkkipadat katetaan kansilla ja Pirkkalan sinkkipataan on tehty lisäeristystä, jolloin hukkalämmön määrä vähenee. Lisäksi Turun ja Liedon tehtaalle on asennettu aurinkosähköpaneelit katolle. Vuoden 2025 aikana on tarkoitus tehdä sama myös Pirkkalan tehtaalle.
Turkuun on niin ikään asennettu automaattiset pressuovet, jotka avautuvat ja sulkeutuvat huomattavasti nopeammin kuin vanhat ovet. Näin saadaan hukkalämmön määrää vähennettyä etenkin talvikuukausina saapuvan ja lähtevän materiaalin varastossa.
”Aurajoen johto on sitoutunut energiatehokkuustyöhön. Tällä varmistetaan yrityksen hiilineutraali toiminta, sillä mielestämme helpoin tapa tämän saavuttamiseksi on tehdä asiat niin energiatehokkaaksi kuin mahdollista. Lisäksi kaikki osallistuvat omalta osaltaan energiatehokkuustyöhön tekemällä sovitut toimenpiteet. Liiketoiminnot päättävät itse varsinaiset toimenpiteet”, Kuikkaniemi lisää.
Teksti: Sirpa Mustonen
Kuva: Aurajoki Oy