Beneq Oy:n tuotantolaitoksessa Espoon Olarinluomassa hurisevat pinnoituskoneet, jotka valmistavat erittäin ohuita materiaalikalvoja. Vientimarkkinoille suuntautunut teknologiayritys Beneq on oivaltanut, että tehokas energian käyttö tukee kannattavuutta ja kasvua. Yritys on ensimmäistä kertaa mukana energiatehokkuussopimuksessa.
Suomalaisyhtiö on yksi maailman johtavista ALD- (atomic layer deposition) eli atomikerroskasvatuslaitteiden valmistajista. Lisäksi Beneq valmistaa erikoisnäyttöjä vaativiin olosuhteisiin, esimerkiksi lentokoneisiin ja puolustusteollisuudelle. Yritys myös tarjoaa asiakkaille pinnoituspalveluja muun muassa elektroniikkateollisuuden tarpeisiin.
Atomikerroskasvatus vaatii puhdastilan, jossa ilmassa olevia hiukkasia, lämpötilaa ja kosteutta on säädeltävä äärimmäisen tarkasti. Prosessi kuluttaa runsaasti energiaa.
Siksi yritys halusi liittyä ensimmäisten yritysten joukossa uuteen energiatehokkuussopimukseen, joka kattaa vuodet 2017–2025.
Beneq on maailman johtava teollisten pinnoituskoneiden, ohutkalvopinnoitusten ja elektroluminenssinäyttöjen toimittaja. Pinnoitukset parantavat esimerkiksi elektroniikan, optisten laitteiden ja aurinkokennojen tehoa ja kestävyyttä sekä suojata herkkiä tuotteita ja materiaaleja muun muassa hapettumiselta, kosteudelta ja korroosiolta.
– Maksamme sähköstä, kaukolämmöstä ja vedestä nyt lähes miljoona euroa vuodessa. Energialaskun pienentäminen vaikuttaa suoraan yrityksen tulokseen, Beneqin operatiivinen johtaja ja osakas Jari-Pekka Tiesmäki sanoo.
Tiesmäen mukaan Beneq tekee syksyn aikana energiaselvityksen ja laittaa jatkossa paljon painoa energiankulutuksen vähentämiseen.
– Olemme sitoutuneet sopimuskaudella tehostamaan energiankäyttöä seitsemän ja puoli prosenttia. Se on ehdoton minimi. Toivomme, että löydämme säästökohteita enemmänkin.
Beneqin tuotantolaitoksella kuluu tällä hetkellä sähköä reilut 6 gigawattituntia vuodessa ja kaukolämpöä runsaat 4 gigawattituntia.
– Pystymme vähentämään energiankulutusta kaikilla osa-alueilla, esimerkiksi uudistamalla vuonna 1986 rakennetun tehdaskiinteistön talotekniikkaa, Tiesmäki toteaa.
Julkaistu aiemmin: M+/Motiva
Teksti: Matti Remes
Kuva: Kimmo Haimi