BEWI RAW Oy valmistaa, kehittää ja myy vaahdotettavaa polystyreeniä rakennus- ja pakkausteollisuuden tarpeisiin Kilpilahden teollisuusalueella Porvoossa.
Tuotantolaitoksen kemiallisissa prosesseissa syntyy hiilivetyjä, jotka poltetaan tehtaan omassa polttolaitoksessa.
Tuotekehityspäällikkö Jani Saikko kertoo, että kuumien savukaasujen sisältämän energian hyödyntämisestä oli keskusteltu yrityksessä jo pitkään. Asia oli noussut esille myös yrityksen teettämässä energiakatselmuksessa.
– Asia jäi hautumaan ja odottamaan oikeaa aikaa. Edelle ajoivat myös muut tuotantolaitoksella toteutetut tärkeät hankkeet, Saikko sanoo.
Energianhinnan nousun ja päivitetyn energiakatselmuksen myötä savukaasujen hyödyntäminen nousi jälleen esille vuonna 2019. Hankkeen esisuunnitteluun päästiin kahta vuotta myöhemmin.
Suunnitteluun ulkopuolista asiantuntemusta
Energiahankkeen esisuunnittelussa BEWI RAW:n apuna toimi ulkopuolinen suunnittelija, joka oli osallistunut aiemminkin tuotantolaitoksen prosessien kehittämiseen. Hankkeen varsinaiseen suunnitteluun otettiin mukaan teollisuuden ja kiinteistöjen energiatehokkuushankkeita toteuttava yritys, joka vastasi myös Business Finlandin energiatuen hakemisesta.
– Tarvittavien laitteiden valmistus kilpailutettiin. Asennustöistä vastasivat kunnossapidon palvelutoimittajat, joiden kanssa on aikaisemminkin tehty yhteistyötä, BEWI RAW:n kunnossapitopäällikkö Miikka Jäntti toteaa.
Fakta:
BEWI RAW Oy on osa kansainvälistä BEWI Groupia ja työllistää Porvoossa noin 90 henkilöä.
Investointi sisälsi korkeita lämpötiloja kestävän erikoislämmönvaihtimen. Lisäksi oli asennettava 340 metriä putkilinjaa sähkösaattoineen, jotta lämmönvaihtimesta tuleva 60–65-asteinen prosessivesi saadaan johdettua tehtaalla haluttuihin paikkoihin. Investointiin kuului myös instrumentointi- ja automaatiotyötä.
– Käyttöönoton jälkeen lämmöntalteenotto on toiminut ongelmitta. Laitteisto on tehtaan oman huolto-ohjelman piirissä, ja talteenotetun lämpöenergian määrälle on oma laskurinsa, Jäntti kertoo.
Todella kannattava energiainvestointi
Savukaasujen lämpötilat voivat korkeimmillaan nousta 400 Celsius-asteeseen. Yleensä savukaasut ovat kuitenkin noin 120–150-asteisia.
– Karkeasti noin puolet savukaasujen energiasta saadaan talteen. Kaikkea ei voidakaan ottaa, sillä kosteus- ja ruosteongelmien ehkäisemiseksi savupiippukin tarvitsee lämpöä, BEWI RAW:n automaatiopäällikkö Timo Lohenoja sanoo.
Ennen investointia prosessivesi lämmitettiin höyryllä, jonka yritys osti Kilpilahdessa sijaitsevasta voimalaitoksesta. Höyrynkulutus laski ensimmäisen vuoden aikana noin 3 500 megawattituntia.
– Lämpöä saatiin talteen niin paljon, että hankkeen takaisinmaksuaika oli noin kymmenen kuukautta. Tällaisten projektien takaisinmaksuajat ovat yleensä lyhyitä ja sitä myöten todella kannattavia, Jäntti huomauttaa.
BEWI RAW:n tuotantolaitoksen energiatehokkuutta on parannettu myös säätämällä kiinteistöjen lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmiä. Energiankulutuksen minimoimisessa on ollut apuna ulkopuolinen asiantuntijayritys.
Parhaat ideat tulevat omalta henkilöstöltä
Tuotantolaitoksella energiaa säästää myös vanhojen valaisimien vaihtaminen energiatehokkaaseen led-tekniikkaan. Lisäksi rakennusten lämpövuotoja on haettu järjestelmällisesti ja niitä on korjattu.
– Olemme myös kartoittaneet tuotantoprosesseista muita kohteita, joista lämmöntalteenotto olisi mahdollista. Pienemmässä mittakaavassa olemme tehneet tätä muun muassa kompressoreiden hukkalämmön hyödyntämisessä, Jäntti sanoo.
Hänen mukaansa energiankäyttöä tehostavat ideat tulevat pitkälti tuotantoprosessit perinpohjaisesti tuntevilta omilta työntekijöiltä. Hankkeiden teknisessä suunnittelussa ja toteutuksessa käytetään apuna ulkopuolisia asiantuntijoita.
BEWI RAW on mukana kemianteollisuuden energiatehokkuussopimuksessa, jossa yrityksille on asetettu vähintään 7,5 prosentin energiansäästö sopimuskaudelle 2017–2025.
– Sopimuksen sisältö osuu hyvin yrityksen arvoihin. Tahdomme toteuttaa omassa toiminnassamme kestävää kehitystä.
Teksti: Matti Remes
Kuva: BEWI RAW