Liittyjän tarina

Espoon kaupunki: Energiatehokasta arkea kiinteistöissä

03.04.2025
Takaisin listaukseen
Espoossa kiinteistöjen energiatehokasta arkea ylläpidetään etävalvonnan ja energiamanageroinnin sekä kaukolämmön optimoinnin avulla. Kuluvan kauden energiatehokkuussopimustoimintaan Espoo liittyi heti vuonna 2017. Sopimustoiminnassa on tehty monenlaisia energiatehokkuutta parantavia toimia.

”Espoon kaupunki valmistelee liittymistä energiatehokkuussopimusten jatkokaudelle. Lopullinen päätös liittymisestä tehdään myöhemmin. Energiatehokkuustyö on tärkeää, koska se vähentää energiankulutusta ja sitä kautta myös energiakustannuksia, parantaa sisäilman laatua sekä tukee kaupungin hiilineutraaliustavoitteita. Lisäksi se on ympäristöystävällistä ja edistää kestävää kehitystä”, toteaa energia-asiantuntija Mehwish Ahmed Espoon Tilapalveluista.

Henkilökohtaisesti häntä motivoivat työhön kunnianhimoiset tavoitteet, konkreettiset tulokset ja työn merkityksellisyys.

Motivaatiota energiatehokkuustyöhön lisää erityisesti se, kun näkee oman työnsä vaikutuksen ja tuntee edistyvänsä tavoitteissa.

Espoossa on tehty jo paljon energiatehokkuuden eteen. Sisävalaistuksessa ja katuvalaistuksessa on siirrytty ledeihin, tilojen käyttöä on tehostettu ja uudisrakentamista on ohjattu energiatehokkaaseen suuntaan. Kiinteistöissä on otettu käyttöön etävalvomo- ja energiamanageripalvelu sekä Fortumin kaukolämmön optimointipalvelu.

Kun ns. “helpot tavat” energiansäästöön on jo otettu käyttöön, niin suuremmat säästötoimenpiteet vaativat monesti investointeja. Lisäsäästöjä suunnitellaan, mutta tällä hetkellä säästöjä kerätään monin pienin energiatehokkuustoimin. Ahmedin mukaan tehdyt toimet monesti ”hukkuvat” muiden toimenpiteiden sekaan, jolloin ne jäävät raportoimatta.

Espoon tavoitteena on saavuttaa hiilineutraalius vuoteen 2030 mennessä. Hiilineutraaliustavoite on Espoossa määritelty 80 prosentin päästövähennykseksi vuoden 1990 tasosta vuoteen 2030 mennessä. Jäljelle jäävä 20 prosentin osuus voidaan sitoa hiilinieluihin tai kompensoida muilla keinoilla.

Espoon Tilapalvelujen hallinnoimien yli 400 suoraomisteisen kiinteistön käyttämä sähkö muuttui hiilineutraaliksi huhtikuun 2020 alussa. Vuonna 2022 päätettiin ostaa kaikki sähkö hiilivapaasti tuotettuna. Lähes 300 koulussa ja päiväkodissa siirryttiin käyttämään vuoden 2020 lopussa uusiutuvilla energianlähteillä tuotettua kaukolämpöä osana Hiilineutraali Espoo 2030 -tavoitetta. Sähkön ja kaukolämmön alkuperän varmentamisessa Espoossa käytetään alkuperätakuita.

Kiinteistöjen jatkuva seuranta maksaa itsensä takaisin

Arjessa kiinteistöjen jatkuva seuranta on tärkeää energiatehokkuuden varmistamiseksi. Käytännössä tämä tapahtuu Espoossa Caverionin etävalvomo- ja energiamanagerointipalvelun avulla. Palvelu otettiin käyttöön syksyllä 2020. Valvomoon on kytketty 153 kiinteistöä ja energiamanageroinnissa on 339 rakennusta.

Viime vuonna palvelun avulla on saavutettu energiansäästöä noin 8 000 MWh ja 813 000 euroa verrattuna vuoden 2019 kulutukseen. Säästöihin laskettiin mukaan lämpötilaa laskemalla saadut säästöt, ilmanvaihdon jaksotukset ja valaistukseen liittyvät toimet, kuten julkisivuvalaistuksen sammuttaminen keskiyöstä aamukuuteen.

”Kiinteistöjen jatkuva seuranta on erittäin tärkeää, sillä se parantaa energiatehokkuutta, vähentää huoltokustannuksia ja pidentää rakennusten käyttöikää. Säännöllinen seuranta auttaa havaitsemaan viat ja poikkeamat ajoissa, mikä ehkäisee kalliita korjauksia. Lisäksi säännöllisen seurannan avulla on mahdollista optimoida energiankulutusta, mikä pienentää energiakustannuksia”, Ahmed listaa palvelun etuja.

Energiamanageripalveluun kuuluu energian kulutuksen seurannan lisäksi poikkeamiin reagointi ja energiatehokkuutta parantavien toimenpide-ehdotusten tekeminen yhteistyössä Tilapalvelun asiantuntijoiden kanssa. Lisäksi palveluun sisältyy järjestelmäriippumaton selainkäyttöisten rakennusautomaatioiden etävalvonta- ja seurantapalvelu.

Kiinteistöjen automaattinen energianhallinta ja -seuranta yleistyy ainakin suurissa kaupungeissa. Pienemmissä kunnissa järjestelmiä saatetaan pitää kalliina.

”Mielestäni energianhallinta ja -seurantapalvelu maksaa hyvin itsensä takaisin, olipa sitten kyseessä isompi tai pienempi kunta.  Ensin kannattaa kuitenkin saada energiankulutusseuranta kuntoon, jotta tiedetään milloin ja mihin energiaa kuluu. Tämä mahdollistaa kohteiden ominaiskulutuksen seurannan ja vertailun”, Ahmed jatkaa.

Myös rakennusautomaation seurannan avulla voidaan tunnistaa ja korjata vikoja. Lisäksi ilmanvaihdon käyntiaikojen säätäminen sisäilmayhdistyksen suositusten mukaisesti voi tuoda merkittäviä säästöjä sekä lämmitys- että sähkökustannuksissa.

Lisäsäästöjä kaukolämpöä optimoimalla

Kaukolämpö on ollut historiallisesti Espoon suurin päästölähde, siksi energiasektorin suurimmat päästövähennystoimet on kohdistettu juuri kaukolämmöntuotantoon yhteistyössä Fortumin kanssa. Vuoden 2020 lopussa Espoossa otettiin käyttöön kaukolämmön optimointi kiinteistöissä. Palveluun on liitetty 127 rakennusta. Palvelusta on tehty sopimus Fortumin kanssa. Fortumin alihankkijana toimii Danfross.

Viime vuonna palvelun tuottama energiasäästö vuoteen 2019 verrattuna oli 12 300 MWh ja 960 000 euroa. Säästöön on laskettu mukaan lämpötilan laskemisen ja ilmanvaihdon jaksotuksen tuomat säästövaikutukset.

Teksti: Sirpa Mustonen
Kuva: Espoon kaupunki, Tiistilän koulu