Liittyjän tarina

Kuopion Energia: Kaukojäähdytystä Kallaveden syvänteestä

18.03.2021
Takaisin listaukseen
Kuopion Energian uusi kaukojäähdytysjärjestelmä hyödyntää tehokkaasti Kallaveden kylmää vettä ja säästää sähköä jopa 80 prosenttia kiinteistökohtaisiin jäähdytyslaitteisiin verrattuna.

Kuopion Energia tuottaa voimaloissaan kaukolämpöä ja sähköä, mutta myös kaukojäähdytykselle on kaupungissa kasvavaa kysyntää. Kustannus- ja energiatehokkaita keinoja jäähdytyksen tuottamiseen on etsitty 2000-luvun alkupuolelta lähtien.

Kehityspäällikkö Petri Turtiaisen mukaan palaset loksahtivat kohdalleen, kun energiayhtiölle avautui mahdollisuus lähteä hyödyntämään kylmää vettä Kallaveden syvänteestä. Uusi kaukojäähdytyslaitos valmistui viime vuonna Kuopion keskustan länsipuolella sijaitsevaan Savilahteen.

– Järvivettä hyödyntävällä vapaajäähdytyksellä voidaan säästää sähköenergiaa jopa 80 prosenttia verrattuna kiinteistökohtaisilla jäähdytyslaitteilla tuotettavaan jäähdytykseen, Turtiainen suhteuttaa.

Jäähdytyksen tarve kasvaa tulevaisuudessa

Kylmä vesi pumpataan Kallavedestä 32 metrin syvyydestä ja johdetaan halkaisijaltaan 1,2 metrin putkea pitkin kaukojäähdytyslaitokseen, jossa kylmä siirretään lämmönvaihtimien kautta kaukojäähdytysverkkoon.

Asiakkaan päässä kahdeksanasteisen veden kylmäenergia siirretään lämmönjakokeskuksessa kiinteistön jäähdytysjärjestelmään.

Savilahden kaukojäähdytysjärjestelmän energia- ja kustannustehokkuutta lisää se, että suurimpien asiakkaiden kiinteistöt sijaitsevat kilometrin säteellä laitoksesta. Jäähdytystä hyödyntävät tällä hetkellä Kuopion yliopistollinen sairaala, toimitilaa tarjoava KPY Novapolis ja Savon Ammattiopisto Sakky, mutta Turtiainen odottaa asiakaskunnan laajenevan tulevaisuudessa huomattavasti.

– Savilahden kehittäminen kuuluu kaupungin kärkihankkeisiin. Nykyinen puolen miljoonan kerrosneliömetrin kiinteistökanta tuplaantuu tulevina vuosina, kun alueelle rakennetaan uutta toimitilaa ja asuntoja.

Vapaajäähdytyksellä monta etua

Sairaala- ja toimistotilojen kaltaisissa kiinteistöissä on ollut aina tarvetta jäähdytykselle, mutta ilmastonmuutos ja lämpenevät kesät lisäävät entisestään tarvetta tilojen viilennykseen tulevaisuudessa.

– Laitoksemme voi jäähdyttää kaiken Savilahdessa olevan ja sinne tulevan kiinteistömassan, Turtiainen sanoo.

Hän huomauttaa, että vapaajäähdytykseen perustuva kaukojäähdytys on energiatehokkuudeltaan, ympäristövaikutuksiltaan sekä toimitusvarmuudeltaan kestävin ratkaisu kiinteistöjen jäähdyttämisessä. Asiakkaalta jää myös pois omien vedenjäähdytyskoneiden hankinta ja ylläpito.

Alan toimijat pitävät yhteyttä

Kuopion Energian kaukojäähdytyslaitoksen nimellisteho jäähdytyksessä on 30 megawattia ja tuotantokapasiteetti 30 gigawattituntia vuodessa. Vapaajäähdytyksen ohella laitoksessa on alkuvaiheessa yksi vedenjäähdytyskone ja yksi lämpöpumppu. Ne toimivat varakoneina ja niillä myös tuotetaan viileää heinä–elokuussa, jolloin järviveden lämpötila on korkeimmillaan.

– Tosin silloinkin järvivettä voidaan käyttää esijäähdytyksessä, sillä syvänteessä veden lämpö on kesälläkin noin korkeimmillaan kymmenen astetta.
Laitos tuottaa myös resurssiviisaasti kaukolämpöä asiakkailta tulevasta paluuvedestä, josta lämpö kerätään talteen. Hukkalämpö nostetaan lämpöpumpun avulla ja siirretään kaukolämpöverkkoon.

– Näin voimme käyttää nämäkin energiavirrat tehokkaasti hyödyksi, Turtiainen toteaa.

Kuopion Energia on mukana energiapalvelualan yritysten energiatehokkuussopimuksessa. Turtiaisen mukaan sopimusjärjestely ja siihen liittyvä raportointi tuovat energiatehokkuuden parantamiseen lisää suunnitelmallisuutta. Etuna on myös verkostoituminen alan muiden toimijoiden kanssa.
Esimerkiksi Helen Helsingissä ja Tampereen Sähkölaitos ovat olleet askeleen edellä kaukojäähdytyksen kehittämisessä, ja kuopiolaiset ovat voineet ottaa oppia muissa kaupungeissa saaduista kokemuksista.

– Alan toimijat pitävät yhteyttä ja jeesaavat tarvittaessa toisiaan. Aina voi soittaa ja kysyä ratkaisua johonkin ongelmaan.

Kuopion Energia on kaupungin omistama konserniyhtiö, joka tuottaa ja toimittaa asiakkailleen kaukolämpöä ja sähköä.

 

TEKSTI: Matti Remes

KUVA: Jape Tiitinen