Muoviosia valmistavassa MSK Plastissa hiljaisena aikana tehdyt kierrokset paljastivat runsaasti energiaan turhaa kuluttavia kohteita. Niiden korjaamisesta saadaan isoja säästöjä.
Tuotantolaitoksissa tehdään paljon työtä energiatehokkuuden parantamiseksi tuotannon aikana. Energian kulutukseen kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota myös silloin, kun koneet ovat pysähdyksissä ja työntekijät vapaalla.
Tämä on huomattu muoviosien sopimusvalmistaja MSK Plastissa, jossa tehdassalien järjestelmällinen läpikäynti hiljaisena aikana on paljastanut kymmeniä energiaa turhaan kuluttavia asioita.
Reaktiovaluista vastaava operatiivinen päällikkö Suvi Paavola sanoo, että idea tyhjäkäyntikävelyistä saatiin maankuormauskoneita valmistavalta Volvo CE:ltä, joka on MSK Plastin tärkeä asiakas.
Volvo CE:llä on kunnianhimoiset tavoitteet energian käytön tehostamisessa ja päästöjen vähentämisessä, ja yhtiö haluaa jakaa myös alihankkijoille hyviä käytäntöjä näissä asioissa.
– Tyhjäkäyntikävelyn käyttöönotto oli helppo ja käytännössä ilmainen tapa tehostaa energian käyttöä, Paavola perustelee.
Korjauskohteet kuulee ja näkee hiljaisessa hallissa
MSK Plast tehtaalla Ylihärmässä valmistetaan muun muassa ajoneuvojen ja koneiden muoviosia ruisku- ja reaktiovalumenetelmillä. Tuotantoprosessiin kuuluvat myös korkealaatuisten osien viimeistely, maalaus ja kokoonpano.
Tuotanto tapahtuu kolmessa tehdashallissa, joissa ei yleensä tehdä töitä viikonloppuna. Paavolan mukaan esimerkiksi sunnuntai-ilta on hyvä hetki toteuttaa tyhjäkäyntikävely.
– Hiljaisessa hallissa on helppo tehdä havaintoja silmin ja korvin.
Noin viiden hengen ryhmässä on edustajat yrityksen johdosta, tuotannosta ja huollosta. Kierros on viety läpi muutamassa tunnissa.
– Kierrämme tuotantotilat ja kirjaamme ylös, onko esimerkiksi valaistuksia, tietokoneita tai muita laitteita turhaan päällä.
Kävelyn aikana käydään läpi myös ilmanvaihto, jonka tulisi olla työajan ulkopuolella perustilaa pienemmällä. Lisäksi vuotavista hanoista ja avoinna olevista ikkunoista tehdään havaintoja.
MSK Plast on osa monialaista korkean teknologian perhekonserni MSK Groupia, jonka tuotantolaitokset sijaitsevat Ylihärmässä, Kauhavalla, Lapualla, Saksan Döbelnissä ja Slovakian Lipanyssa. Yritys on osa monialaista teknologiakonserni MSK Groupia, joka on mukana vuoteen 2025 ulottuvassa energiatehokkuussopimuksessa ja tavoittelee 7,5 prosentin energiansäästöä sopimuskauden aikana.
Hiljaisena hetkenä on hyvä kuulostella myös tuotantokoneiden mahdollista tyhjäkäyntejä. Kierroksilla on löytynyt esimerkiksi pumppuja ja moottoreita, joiden kuuluisi olla käynnissä vain työaikana.
– Suurimmat säästöt on saatu paineilmajärjestelmistä. Hiljaisessa hallissa kuulee, jos esimerkiksi venttiileissä on vuotoja. Yksistään niiden korjaamisesta kertyy vuodessa tuhansien eurojen säästö.
Kiertokävelyn tulos voi yllättää
Ensimmäisen tyhjäkäyntikävelyn aikana löytyi kaikkiaan 60 yksittäistä energiatehokkuustoimenpidettä. Isojen taloudellisten säästöjen ohella kävelykierroksista on myös oheishyötyjä, sillä niiden aikana on löydetty parannuskohteita esimerkiksi työturvallisuuteen ja tuotannon järjestämiseen liittyvissä asioissa.
Tyhjäkäyntikävelyn tuloksista raportoidaan henkilöstölle. Havaintojen perusteella on myös tarkennettu ohjeistuksia laitteiden sammuttamisesta ja muista asioita, jotka työvuoron päättyessä on tehtävä.
– Kyse on ennen muuta yrityskulttuurin muuttamisesta. Tärkeimpänä ajatuksena oli toteuttaa käytännössä ilmaisia energiatehokkuustoimia, jotka monesti ovat vain toimintatapoihin liittyviä ratkaisuja. Myös johdon sitoutumisella energiatehokkuuden parantamiseen on tärkeä merkitys.
Paavola suosittelee muillekin yrityksille, että tuotantotilat käydään aika ajoin läpi myös hiljaisena aikana. Tulos voi yllättää, sillä usein energiankulutuksen ajatellaan olevan kunnossa ilman seurantaa.
– Pyrimme jatkossa tekemään tyhjäkäyntikävely kerran vuodessa. Sen lisäksi huoltohenkilöstö kiertää hallit läpi muutaman kuukauden välein.
Yksi vuoden 2019 energianerokas teoista
Joulukuussa MSK Plastin tyhjäkäyntikävely sai työ- ja elinkeinoministeriön, Energiaviraston ja Motivan myöntämän Vuoden 2019 Energianerokas -tunnustuksen yhdessä neljän muun teon kanssa.
Tuomariston mielestä idea on ilahduttavan suoraviivainen ja kustannustehokas tapa selvittää tarpeetonta energiankulutusta tehtaan tuotannon ulkopuolisena aikana. Helppo ja monistava toimintatapa osoittaa, että energiankäytön tehostaminen ei aina vaadi suuria investointeja, vaan parantamiskohteita on mahdollista löytää pienelläkin vaivalla.
Energian kulutuksen seuranta tärkeää
Kävelykierroksiin liittyy oleellisesti energian kulutuksen seuranta, jota MSK Plastissa on kehitetty järjestelmällisesti. Nykyisin etäluettava järjestelmä helpottaa sähkön ja lämmönkulutuksen seurantaa, ja mahdollisten energiasyöppöjen jäljille päästään tuntien tarkkuudella.
MSK Plastissa energiatehokkuusasioita on käyty viime vuosina läpi kokonaisvaltaisesti ja tehty myös merkittäviä energiaa säästäviä investointeja. Suurin energian käyttöä tehostava investointi on ollut uusi maalauslinja, joka valmistui syksyllä 2018 vanhan maalauslinjan rinnalle.
Molemmilta linjoilta kerätään nyt hukkalämmöt talteen ja hyödynnetään ne uudelleen sekä prosessissa että kiinteistön lämmityksessä.
Teksti: Matti Remes
Kuva: Kimmo Haimi