Liittyjän tarina

Nouryon Finland: Hukkalämmöstä höyryä

13.11.2024
Takaisin listaukseen
Nouryon käyttää MVR-teknologiaa, kun se tekee hukkalämmöstä höyryä. Energiatehokasta, mekaanista höyrynpuristusteknologiaa hyödynnetään jo tislaamossa, tulevaisuudessa ehkä myös kuivausprosesseissa.

Nouryonin tehtaan tislaamossa alettiin helmikuussa 2024 käyttää energiatehokkuutta lisäävää MVR-teknologiaa.

Tehtaanjohtaja Jukka Kivimäki kertoo, että teknologian ansiosta tislaamon tarvitseman primäärihöyryn kulutus vähenee noin kymmenen prosenttia.

– Otamme hukkalämpöenergian talteen haihduttamalla vettä alipaineessa ja paineistamalla sitä MVR-puhaltimilla, niin, että syntyvän höyryn kondensaatiolämpötila nousee riittävälle tasolle. Höyry voidaan sitten käyttää uudelleen tislausprosessissa alkoholin keittämiseksi.

Nouryonin Äänekosken tehdas on maailman merkittävimpiä selluloosapohjaisen vesiliukoisen polymeerin CMC:n eli karboksimetyyliselluloosan valmistajia. Orgaanisella, biohajoavalla ja turvallisella CMC-aineella on lukemattomia käyttökohteita.

– CMC:tä voidaan käyttää muun muassa paperin päällystyksessä, mineraalien rikastuksessa, pesuainepulvereissa, sekä monissa elintarvikkeissa, muun muassa mehuissa ja ketsupeissa luomaan niille halutunlaista rakennetta, virtausominaisuuksia ja suutuntumaa. Jäätelössä CMC:tä käytetään estämään jääkiteiden syntymistä, Kivimäki mainitsee.

Idea syntyi energiakatselmuksessa

Nouryon on allekirjoittanut energiatehokkuussopimuksen ja se on tehnyt jo pitkään yhteistyötä Motivan kanssa.

Kivimäki kertoo, että ajatus MVR-tekniikan hyödyntämisestä syntyi energiakatselmuksen yhteydessä viitisen vuotta sitten.

MVR-höyrystin tuottaa painehöyryä. Nouryon valmistaa MVR-teknologialla hukkalämmöstä höyryä. Se vähentää primäärihöyryn kulutusta noin kymmenen prosenttia.

– MVR on sinänsä tuttu ja hyväksi havaittu tekniikka, mutta tislaamoissa sitä ei ole vielä juurikaan käytetty. Kypsyttelimme ideaa pitkään, laadimme erilaisia toteutusmalleja ja teimme niille kannattavuuslaskelmia.

Suunnitelmista siirryttiin tekoihin, kun hankkeeseen löytyi kokenut kumppani.

MVR-investoinnin kokonaisarvo oli 6 miljoonaa euroa, josta investointituki kattoi hieman alle miljoonan.

– Valtion investointituki on korvaamatonta, koska teollisuuden toimijat joutuvat usein miettimään takaisinmaksuaikoja kohtuullisen lyhyellä tähtäimellä, Kivimäki kertoo. Hän muistuttaa, että investointitukea voi saada hankkeille, joiden takaisinmaksuaika on vähintään kolme vuotta.

Lämpöä erinomaisella hyötysuhteella

Nouryonin MVR-prosessissa tuotettu höyry puristetaan neljällä puhaltimella.

– Primäärihöyryn paine on 3 baria, ja sekundäärihöyryn 2 baria, mikä tässä tapauksessa riittää uudelleenkäyttöön.

Neljä puhallinta kuluttaa tietenkin jonkin verran sähköä.

– Mutta sähkö saadaan takaisin lämpönä. Lämpöhyötysuhde on jopa kahdeksankertainen, Kivimäki kertoo.

Sähköistyminen etenee

Nouryon on kehittänyt tehtaansa energiatehokkuutta pitkäjänteisesti.

– Muualla prosessissamme olemme ottaneet käyttöön esimerkiksi vesi-vesilämpöpumput. Hyödynnämme myös hukkalämpöämme tehtaan lämmityksessä rakentamamme lämminvesiverkoston avulla, Kivimäki kertoo.

Tavoite on sähköistää prosessi. Sama trendi näkyy myös muilla teollisuuden aloilla.

Harkinnassa MRV:n käytön laajentaminen

Kivimäki arvioi, että nyt, kun ensimmäinen MVR-toteutus on tehty ja tislaamosta on opittu, lisää voi olla tulossa.

– Selvitämme parhaillaan, olisiko tehtaallamme teknologialle muita mahdollisia käyttökohteita. MVR:ää voitaisiin ehkä käyttää myös lopputuote CMC:n kuivaukseen, Kivimäki kertoo.

Tulevaisuudessa tehtaan kapasiteettia saatetaan lisätä, jolloin kuivatuksen tarve on entistä suurempi.

Teksti: Matti Välimäki
Kuva: istock