Liittyjän tarina

Ovako Imatra Oy Ab: Energiatehokasta erikoisteräksen tuotantoa

22.10.2024
Takaisin listaukseen
Ovako Imatra Oy Ab on imatralainen terästehdas, joka valmistaa pyörö-, neliö- ja lattaterästankoja. Terästuotteiden valmistus on varsin energiaintensiivistä. Siksi energiatehokkuuteen kannattaa investoida jatkuvan parantamisen periaatteella. Fossiilivapaat energianlähteet ovat nousseet vahvaksi näkökulmaksi energiatehokkuuden rinnalle.

Ovakon Imatran tehdasta modernisoidaan 2025 huoltoseisokin aikana. Investointi sisältää uudet muuntajat, moottorikäytöt, moottorit sekä mekaaniset voimalinjat karkeavalssaamon ensimmäiselle ja toiselle valssiparille.

”Viime aikoina on tehty energiainvestointeja päälaitteille ja esimerkiksi valaistusta on muutettu ledeihin perustuvaksi. Ovako on ollut hiilineutraali vuoden 2022 alusta lähtien. Kompensoimme koko konsernissa ja niin myös Imatralla hiilidioksidipäästömme. Nyt keskitymme hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen vuoden 2015 tasosta tavoitteena 90 prosenttia pienempi taso vuoteen 2040 mennessä”, toteaa energian hankinnasta vastaava Jarmo Johansson.

Karkeavalssaamon ensimmäinen ja toinen valssipari ovat kriittinen osa Imatran tehtaan valmistusprosessia: niillä bloomeista eli valetuista teräsaihioista kuumavalssataan paksuja pyörö- ja neliötankoja suoraan asiakkaille toimitettavaksi sekä teelmiä hienovalssaamon valssausaihioiksi.

Erikoisterästuotteiden kysyntä heikentynyt

Tehtaan valmistamia erikoisteräksiä käytetään esimerkiksi tehonsiirtolaitteisiin, akseleihin, hammaspyöriin, kampiakseleihin, jousiin, laakereihin, pultteihin ja kaivoslaitteisiin. Vuodesta 2018 alkaen Imatran tehdas on kuulunut osana Ovako-konsernia japanilaiseen teräksenvalmistajaan Nippon Steel Corporationiin.

Terästuotteiden kysyntä on viime aikoina heikentynyt ja ylikapasiteetin vuoksi Imatran tehdas joutuu sopeuttamaan tuotantoaan.

Energiatehokkuustyö puolustaa paikkaansa myös huonoina vuosina.

”Isompia investointeja on ollut valuaihion kuumennusuunin lämpötilan hallinnan muuttaminen polttokaasu-ilma-polttimista polttokaasu-happi-polttimille. Muutos mahdollistaa myös vedyn käytön polttokaasuna. Tässä suurin säästö saavutetaan, kun ilman mukana tulevaa typpeä ei tarvitse enää kuumentaa. Lisäksi liekin hallinta takaa paremman lämmön siirtymisen. Säästö maakaasun käytössä on vertailumittauksissa 25 prosenttia, mikä vähentää vastaavasti hiilidioksidipäästöjä”, Johansson kertoo.

Toinen vastaavanlainen investointi on Johanssonin mukaan ollut jännityksenpoistouunin muuttaminen maakaasu-ilma-polttimilta sähkövastuskäytöille. Energian käytössä on pystytty 15 prosenttia pienempään ominaiskulutukseen. Tämän muutoksen yhteydessä on päästy kokonaan eroon maakaasun käytöstä, joten uunin aikaisempi hiilidioksidipäästö on poistunut kokonaan.

Sekä isot että pienet energiapurot saatava kuriin

Koska käytetty energia on tehtaalle merkittävä kustannus, energiatehokkuusinvestointien perustelut ovat selkeät. Tärkeätä energiatehokkuustyössä on kuitenkin saada myös henkilöstö ymmärtämään eri kulutuskohteiden energian käyttö.

”Isompien kohteiden rinnalla pitää saada myös ”pienet purot” pienenemään. Energiatehokkuustyötä voidaan verrata turvallisuustyöhön. Toiminta lähtee ihmisten ajatusmaailmasta. Laiteparannuksilla toki voidaan tehdä isoja asioita, mutta arjen tekemisten taustalla ovat ihmiset”, Johansson tiivistää.

Ovako Imatra on mukana energiavaltaisen teollisuuden energiatehokkuussopimuksessa, johon liittyneet yritykset sitoutuvat 7,5 prosentin energiansäästöön sopimuskaudella 2017–2025. Johanssonin mielestä vapaaehtoiseen sopimukseen kuuluminen ja säännöllinen raportointi energiatehokkuuden parantamisesta lisäävät toiminnan suunnitelmallisuutta. Lisäksi tehtaan omat tavoitteet pystytään asettamaan vertailussa muuhun teollisuuteen.

Teksti: Sirpa Mustonen
Kuva: Ovako Imatra Oy