Liittyjän tarina

Saarijärven kunta: Järjestelmällinen energiatehokkuustyö tuottaa tulosta

02.12.2021
Takaisin listaukseen
Saarijärven järjestelmällinen työ energian säästämiseksi tuottaa tulosta. Isoin ponnistus oli kaupungin vuokra-asuntojen vaihto öljylämmityksestä kauko- ja maalämpöön.

Saarijärven kaupunki Keski-Suomessa liittyi kunta-alan energiatehokkuussopimukseen (KETS) jo vuonna 1999, mutta vasta viimeksi kuluneen vuosikymmenen aikana energiaa säästävissä toimissa on otettu todella järjestelmällinen ote.

– Suhteellisen lyhyessä ajassa olemme saaneet aikaan paljon tuloksia, kiinteistönhoidon esimies Harri Kinnunen tiivistää.

Suurin urakka on ollut kaupungin vuokratalojen siirtyminen öljylämmityksestä kaukolämpöön. Muutaman vuoden sisällä kaupungin omistama Saarijärven Kaukolämpö Oy laajensi kaukolämpöverkon myös keskustaajaman reunoilla sijaitseviin rivitaloyhtiöihin. Kaiken kaikkiaan lämmitysmuoto vaihdettiin noin 50 rakennukseen.

Kaukolämpöhanke avasi silmiä

Osa vuokrataloista on rakennettu kalliolle, joten niihin kaukolämpöjohtoja ei voitu vetää. Näissä kohteissa uudeksi lämmitysmuodoksi valittiin maalämpö.

– Ajoitus oli erinomainen, sillä lämmitysjärjestelmät alkoivat olla elinkaarensa päässä, ja ne olisi pitänyt joka tapauksessa uusia lähiaikoina.

Kaupan päälle myös uuden kaukolämpölinjan varrella olevat kiinteistönomistajat saivat mahdollisuuden liittyä verkkoon.

– Saarijärven kokoisen paikkakunnan mittakaavassa kaukolämpöhanke oli iso ponnistus. Se myös avasi laajemminkin päätöksentekijöiden ja kuntalaisten silmiä energiatehokkuuteen liittyvissä asioissa.

Vuokratalojen siirtyminen kaukolämpöön romahdutti hiilidioksidipäästöjä aiheuttavien fossiilisten polttoaineiden kulutuksen kaupungin kiinteistöissä. Aiemmin lämmitykseen kului 120 000 litraa lämmitysöljyä vuodessa, nyt enää 15 prosenttia tästä.

Uudesta ilmanvaihtokoneesta iso säästö

Harri Kinnunen on laskenut, että tehdyillä energiatehokkuustoimilla Saarijärven kaupunki on säästänyt runsaan kahden vuosikymmenen aikana noin 2 000 megawattituntia energiaa. Tämä vastaa noin 70 sähkölämmitteisen omakotitalon kulutusta vuositasolla.

Energiansäästö on saavutettu ennen muuta kiinteistöissä tehdyillä toimenpiteillä. Tuoreimpia investointeja on terveyskeskuksen yhden osaston ilmanvaihtokoneen vaihtaminen uuteen.

Saarijärvi on Keski-Suomessa sijaitseva kaupunki, jossa on noin 9 300 asukasta. Kunta-alan energiatehokkuussopimuksessa se on ollut vuodesta 1999.

– Vanhassa laitteessa ei ollut lainkaan lämmöntalteenottoa, vaan poistoilma puhallettiin sellaisenaan ulos.

Investoinnin kustannuksista 20 prosenttia kattoi työ- ja elinkeinoministeriön energiatuki, mikä Kinnusen mukaan vauhditti päätöstä toteuttaa pitkään puheissa ollut hanke. Investointi kannatti, sillä Kinnusen arvion mukaan jo ensimmäisenä toimintavuotena uusi ilmanvaihtokone tuo energialaskuun noin 40 000 euron säästön.

Investoinnin takaisinmaksuaika jää alle kymmeneen vuoteen. Kinnusen mielestä kaikkea hyötyä ei voi kuitenkaan mitata rahassa.

– Uuden ilmanvaihtokoneen avulla sisäilmaoloja voidaan säätää entistä paremmin. Se lisää tilojen käyttömukavuutta, kun ilmamäärät ovat aiempaa tasaisemmat.

Myös energiankulutuksen seuranta tärkeää

Energiatehokkuuden paranemisen kannalta todella merkittävä asia on Saarijärven uusi koulu- ja kulttuurikeskus, jonka ensimmäinen vaihe valmistui vuoden 2021 alussa.

Yläkoulun ja lukion ohella keskukseen muuttavat alakoulu, kansalais- ja musiikkiopisto sekä kuvataidekoulu, kun toinen vaihe valmistuu. Saman katon alla toimii tuolloin lähes tuhat ihmistä.

Kuva. Saarijärven uusi koulu- ja kulttuurikeskus.

Harri Kinnunen kertoo, että yhteensä noin 30 miljoonaa euroa maksavan koulu- ja kulttuurikeskuksen rakenteissa ja talotekniikassa on painotettu energiaasäästäviä ratkaisuja. Muun muassa automatiikkaa hyödynnetään tehokkaasti ilmanvaihdon, lämmityksen ja valaistuksen optimoinnissa. Katolle asennetut aurinkopaneelit tuottavan osan tarvittavasta sähköstä.

– Oleellista on myös se, että energiankulutusta pystytään seuraamaan tarkasti ja puuttumaan näin nopeasti mahdollisiin poikkeamiin. Tätä varten meillä on lämmön-, veden- ja sähkönkulutukseen sähköinen seurantajärjestelmä, joka helpottaa valtavasti kiinteistönhoidosta vastaavien työtä.

Kinnusen mukaan tulevien vuosien agendalla on erityisesti valaistuksen uusiminen kaupungin kiinteistöissä. Yksistään terveyskeskuksessa valaistua tilaa on noin 9 000 neliömetriä.

– Meillä on jo pilottikohteita, joissa olemme saaneet uusilla led-valaisimilla todella merkittäviä energiansäästöjä.
Kinnusen mukaan innostus energiatehokkuuden parantamiseen on levinnyt myös kaupungin yrityspalveluihin, joka muun muassa vuokraa toimitiloja yrityksille.

– Isoja teollisuushalleja on lämmitetty öljyllä, mutta nyt on alkamassa hankkeita kiinteistöjen siirtämiseksi kaukolämpöön.

Teksti: Matti Remes
Kuva: Saarijärven kunta