Liittyjän tarina

Sagax Finland Asset Management Oy: Energiatehokkuutta palvelulla, täsmäkatselmuksella ja jälkiseurannalla

21.11.2024
Takaisin listaukseen
Sagaxin omistamaan toimisto- ja tuotantotilakiinteistöön KOy Ärrävaaraan tehtiin Susteran energia-asiantuntijan johtama energiakatselmus. Energiatehokkuutta parantava Susteran energiaremontti tehtiin kiinteistöön vuonna 2023. Seurannan todentamat todelliset vuosittaiset säästöt ylittävät reilusti asetetun tavoitteen.

Vantaan Koivuvaarassa, Vihdintien varrella sijaitseva kiinteistöosakeyhtiö Ärrävaara on 1970-luvulla rakennettu teollisuuskiinteistö, joka toimii myös toimistokäytössä. Alun perin Rautakirjan pääkonttoriksi ja varastoksi rakennettu kiinteistö on kooltaan 37 653 bruttoneliömetriä.

Energiatukea saaneen energiaremontin tavoitteena oli vähentää vuosittaisia energiakustannuksia ja hiilidioksidipäästöjä 11 prosenttia. Investointien takaisinmaksuajaksi laskettiin ensin 5,3 vuotta, mutta koska säästöä on saavutettu tavoitetta enemmän, myös takaisinmaksuaika paranee arviolta 4,6 vuoteen. Seurantajakso päättyy vuoden vaihteessa.

”Jälkiseuranta kertoo toimenpiteiden todelliset vaikutukset energiakustannuksiin ja hiilidioksidipäästöihin. Arviomme mukaan todelliset vuosittaiset säästöt voivat olla jopa toistakymmentä prosenttia”, energiahankkeiden tiimipäällikkö Henri Nyroos Susteralta kertoo.

”Energiansäästöt laskettiin lämmön ja sähkön osalta. Niiden perusteella laskettiin investointien takaisinmaksuajat. Tähän projektiin ei kuulunut sanktioitua säästötakuuta sen kummemmin, toki rakennusurakkaa koskevien yleisten sopimusehtojen vastuut kyllä”, toteaa johtaja Essi Boije af Gennäs Susterasta.

Osaaminen ja tekniikka kehittyvät

Boije af Gennäs pitää hanketta erityisen mielenkiintoisena, koska kiinteistöön oli tehty muutamia vuosia aikaisemmin jo yksi energiaprojekti toisen toimijan tekemänä ja silti säästöpotentiaalia oli vielä paljon.

”Osaaminen ja tekniikka kehittyvät, mikä mahdollistaa sen, että vaikka energiaa oli jo aiemmin säästetty, oli potentiaalia silti vielä tehdä lisäsäästöjä jatkuvan parantamisen hengessä”, Boije af Gennäs sanoo.

Asiakkaan mielestä projekti meni erittäin hyvin eivätkä käyttäjät häiriintyneet, vaikka toiminnot jatkuivat normaalisti toteutuksen ajan koko kiinteistön kaikissa osissa.

Uudet ilmanvaihtokoneet ja lämmöntalteenottojärjestelmä

Energiaremontti kiinteistöön startattiin täsmäkatselmuksella, jossa kartoitettiin kiinteistön säästöpotentiaali. Kierroksen aikana havaittiin merkittäviä säästömahdollisuuksia nykyisessä tekniikassa.

Remontin aikana kiinteistössä uusittiin korkean varaston ilmanvaihtokoneet energiatehokkailla sekä kiertoilman hyödyntämisen mahdollistavilla ja tarpeen mukaan säätyvillä ilmanvaihtokoneilla. Kyseessä eivät olleet samat IV-koneet, jotka uusittiin vuonna 2016.

Lisäksi kohteeseen rakennettiin uusi lämmöntalteenottojärjestelmä, jolla saadaan hyödynnettyä aiemmin hukkaan menneen poistoilman lämpöä ja näin vähennettyä ostoenergian tarvetta.

Vanhoja ilmanvaihtopuhaltimia uusittiin energiatehokkaampiin versioihin sekä tehtiin rakennusautomaatioon muutoksia ja laajennuksia, joiden avulla kiinteistö saadaan toimimaan energiatehokkaammin ja uusista laitteista saadaan kaikki hyöty irti.

Säästöjen toteutuminen varmistetaan jälkiseurannalla

Kiinteistön uusi tekniikka on nyt automaation ohjauksessa ja toimii asetusarvojen mukaisesti. Energiaremontin jälkeen kohde siirtyi Susteran energiamanagerin valvomaan 12 kuukauden jälkiseurantaan, jonka avulla voidaan varmistaa tekniikan sujuva toiminta sekä tavoiteltujen säästöjen toteutuminen. Ensimmäisen vuosipuolikkaan perusteella voidaan todeta, että kokonaissäästötavoite ylitetään reilusti.

Kun energiatehokkuushankkeessa uusitaan tekniikkaa, on muistettava energiaseurannalla varmistaa uuden laitteiston optimaalinen käyttö. Takuuajan jälkeen seuranta toisinaan unohtuu ja järjestelmien ajaminen ei olekaan enää optimaalista.

”Automaatioon saattaa jäädä käsiajoja tai virheellisiä asetusarvoja päälle. Valvontaa on hyvä tehdä automaattisesti diagnostiikkaohjelmien avulla tai sitten systemaattisesti kalenteriin perustuen sopivin aikavälein. Automaation yhteydessä puhutaan usein virheellisistä hälytyksistä, joiden juurisyyt on syytä selvittää sekä korjata säätö- ja ohjelmointivirheet”, toteaa asiantuntija Tanja Hyvönen Motivasta.

Teksti: Sirpa Mustonen
Kuva: Sagax