”Energiatehokkuussopimus antaa konkreettisen päämäärän, johon pyrkiä. Päämäärän lisäksi sopimukseen liittyminen auttaa verkostoitumisessa, parantaa tukikanavia energiatehokkuustoimien suorittamiseksi ja kohentaa kunnan imagoa. Itselleni tärkeä energiansäästön motivaattori on siitä veronmaksajille koituvat taloudelliset hyödyt”, toteaa kunnan sopimusyhdyshenkilönä toimiva tilapalvelupäällikkö Ville Pyhäjärvi kunnan tekniseltä osastolta.
Kuluvalle sopimuskaudelle asetetusta energiansäästön tavoitteesta (1099 MWh) on jo alkuvuodesta koossa 51 prosenttia eli 559 MWh. Lisäksi aiemmin laaditun ilmastotiekartan jatkoksi tehdään tarkempi ilmastosuunnitelma ilmastotavoitteiden ja hiilineutraaliuden saavuttamiseksi ennen vuotta 2035. Suomen ympäristökeskuksen mukaan Sodankylän kasvihuonekaasupäästöt ovat muiden kuntien tapaan laskeneet. Vuonna 2023 päästöt vähenivät runsaat 4 prosenttia vuoteen 2022 verrattuna.
Sodankylässä, kuten koko Suomessa, myönteinen kehitys johtuu pääasiassa energiasektorin eli sähkön ja kaukolämmön tuotannon puhdistumisesta. Sähkönkulutuksen päästöt vähenivät peräti 23 prosenttia ja sähkölämmityksen päästöt noin 33 prosenttia. Kaukolämmön päästöt eivät muuttuneet vuosien 2022−2023 välillä, mutta pidemmällä aikajänteellä vuosina 2005−2023 päästövähennys on ollut merkittävä, 66 prosenttia.
Energiansäästötoimia laidasta laitaan
Sodankylä toteutti merkittäviä säästötoimenpiteitä jo ennen sopimukseen liittymisvuotta 2023. Liittymisen jälkeen on tehty muun muassa öljy- ja sähkölämmitteisten kohteiden saneerauksia ja ilmalämpöpumppujen asennuksia. Viime vuosina on toteutettu kaksi yli 20 miljoonan euron rakennushanketta elinkaarimallilla. Toiseen on saatu LEED-sertifikaatti ja toiseen Suomessa käytössä oleva RTS-luokitus. Katuvalaistusta uusitaan vuosittain energiatehokkailla ledeillä.
”Teemme jatkuvasti talotekniikan optimointia ja hyödynnämme esimerkiksi ilmanvaihdon ja valaistuksien aikaohjelmia. Lisäksi testaamme erilaisia keinoja säästää energiaa. Tulevina vuosina käynnistyy myös monia merkittäviä rakennushankkeita, joissa energiansäästö on keskeinen lähtökohta suunnittelulle”, Pyhäjärvi sanoo.
Kokeilumielessä Sodankylän kunnassa on asennettu muun muassa kaukolämmön paineentasausventtiilejä ja tehty energiavirtojen mallinnuksia tekoälyllä. Parhaat säästövaikutukset on saatu yksinkertaisista ennalta testatuista toimenpiteistä, joihin kuuluvat muun muassa kaukolämpökohteiden saneeraukset, ilmalämpöpumppujen asennukset ja hybridilämmitysjärjestelmien asennukset vanhoissa kohteissa. Hyviä energiansäästön käytäntöjä ja tietoa on myös jaettu alueen muiden kuntien kanssa.
”Sodankylässä ollaan hyvin energiavalveutuneita. Energiavirtojen mallinnus ja optimointi on viimeisin teko, jolla haetaan energiasäästöjä tulevissa perusparannushankkeissa.”
”Olemme liittyneet sekä kunta-alan energiatehokkuussopimukseen että Hinku-verkostoon. Energiansäästötoimia on tehty jo ennen näitä liittymisiäkin. Sodankylän kunta on myös onnistunut sähkönhankinnassaan mielestäni erinomaisesti. Takavuosien energiakriisikään ei iskenyt kuntaan niin merkittävästi kuin moniin muihin”, Pyhäjärvi jatkaa.
Teksti: Sirpa Mustonen
Kuva: Sodankylän kunta