Uutinen

Suomalaisyritysten energiatulevaisuus Pauligin ja Valion näkökulmasta

03.10.2022
Takaisin listaukseen
Suomalaisyritysten energiatulevaisuus näyttää huomattavasti valoisammalta kuin verrokkien vaikkapa Keski-Euroopassa. Vastuullisuustyö ja päästöjen vähentäminen etenee suunnitellusti ja vihreä siirtymäkin saa vain lisäpotkua nykyisestä geopoliittisesta tilanteesta.

Ajankohtaisista energia-aiheista Luuppi-podcastissa ovat keskustelemassa Pauligin kiinteistö- ja turvallisuuspäällikkö Timo Tuukkanen ja Valion energiapäällikkö Peter Fabritius. Keskustelua johdattelee viestintäpäällikkö Sirpa Mustonen, Motivasta.

“Geopoliittinen tilanne vaikuttaa energian saatavuuteen ja energian hintaan. Tähän asti meille on hyvin energiaa, varsinkin biokaasua, riittänyt. Olemme luottavaisia siihen, että jatkossakin tilanne säilyy hyvänä. Meillä Pauligilla tilanne on se, ettei meille ole moneen vuoteen tullut Imatran kaasuputken kautta venäläistä kaasua vaan meidän kaasu tulee tuolta Baltic Connectorin kautta. Olemme hyvin luottavaisia, että meille biokaasua riittää, kahvia saadaan paahdettua ja kuluttajat saavat kahvia juodakseen”, toteaa Timo Tuukkanen.

Rajuun energian hinnannousuun Pauligilla on varauduttu erilaisilla suojaustoimilla. “Täytyy myöntää, että energian hinnannousulla on huomattavia vaikutuksia kustannuksiin, ja se näkyy sitten kuluttajille myös kahvin kohonneena hintana.”

“Meillä Valiolla on hyvin samankaltainen tilanne. Mutta jos nyt miettii maakaasua, niin meillä on 12 tuotantolaitosta Suomessa ja vielä kolmella käytetään kyllä osittain maakaasua tänäkin päivänä. Jo aikaisemmin siirryttiin Tampereen tuotantolaitoksella maakaasun käytöstä kaukolämpöön ja Helsingin mehutehtaalla biopelletteihin. Olemme myös tehneet investointipäätöksen biopellettikattilasta Turengin tehtaalle, minkä jälkeen emme ole enää missään kovin riippuvaisia maakaasun käytöstä”, sanoo Peter Fabritius.

Hiilineutraalius etenee suunnitellusti

“Meillä on suuret suunnitelmat ja tulemme olemaan hiilineutraali 2035. Se koskee koko maidontuotannon ketjua ihan alkutuotannosta eli maatiloilta aina teolliseen tuotantoon asti. Nythän lähinnä fossiilisten polttoaineiden hinta on noussut energiamarkkinoilla. Siirtyminen kohti hiilineutraaliutta on täysin linjassa tämän kanssa. Jos jotain, niin se on nopeuttanut tätä prosessia eli siinä mielessä ei ole minkäänlaista ristiriitaa”, Fabritius kertoo.

Muutos kohti hiilineutraaliutta vaatii investointeja. Yrityksellä pitää olla sellainen taloudellinen tilanne, että se pystyy näitä investointeja tekemään. “Mitä nopeammin muutos saadaan tehtyä sitä parempi myös taloudelle”, Fabritius lisää.

“Meillä on määrätietoinen työ hiilineutraaliuteen aloitettu vuonna 2019 ja tällä hetkellä 11 tuotantolaitoksestamme jo seitsemän on sertifioitu hiilineutraaleiksi, mukaan lukien Suomessa sijaitsevat kaksi kahvipaahtimoa sekä Vuosaaressa että Porvoossa. Tavoite on, että tuotantolaitoksemme ovat hiilineutraaleja vuoden 2023 loppuun mennessä” Tuukkanen sanoo.

Nykytilanne ei sen kummemmin Pauligillakaan vaikuta. “Pyrimme tekemään määrätietoista vastuullisuustyötä pitkällä aikavälillä ja tätä työtä jatkamme entiseen tapaan nykytilanteesta huolimatta”, Tuukkanen jatkaa.

Muita ajankohtaisia kysymyksiä muun muassa:

  • energiatehokkuuden merkitys
  • käytännön esimerkkejä ilmastopäästöjen vähentämiseksi tehdystä työstä
  • energiankäytön, energiatehokkuuden ja ilmastopäästöjen kehitys lähitulevaisuudessa
  • investoinnit energiaratkaisuihin
  • vedenkäytön tehokkuus
  • energiatehokkuuden johtaminen

Kannattaa kuunnella koko reilun puolen tunnin keskustelu.

Supla: Suomalaisyritysten energiatulevaisuus Pauligin ja Valion näkökulmasta

Spotify: Suomalaisyritysten energiatulevaisuus Pauligin ja Valion näkökulmasta