Uutinen

Vuoden Energianerokas 2020 -voittajateoista merkittäviä energiaharppauksia

18.11.2020
Takaisin listaukseen
Työ- ja elinkeinoministeriö, Energiavirasto ja valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva ovat myöntäneet Vuoden Energianerokas 2020 -kilpailussa tunnustuksen neljälle vastuullisuusteolle. Palkitut teot ovat esimerkkejä uudenlaisista ratkaisuista, jotka tehostavat energiankäyttöä ja kierrättävät hukkaenergiaa hyötykäyttöön.

Energiatehokkuussopimukset vauhdittavat suomalaisten yritysten ja kuntien ilmastotoimia. Sopimuksiin liittyneet sadat toimijat tekevät joka vuosi tuhansittain konkreettisia toimia energiankäytön tehostamiseksi. Nyt toista kertaa järjestetyssä Vuoden Energianerokas -kilpailussa etsittiin tehtyjen energiatehokkuustekojen joukosta nerokkaimpia.

Neljälle nerokkaalle teolle vastuullisuustunnustus

Vuoden Energianerokas 2020 -tunnustuksen saivat Ovako Imatran vakuumipumppu, joka vähentää merkittävästi teräksen valmistuksen energiankulutusta, Elisan ja Nokian täysin uudenlainen nestejäähdytteinen 5G-tukiasema, joka kierrättää hukkalämmön uusiokäyttöön, Lidl Suomen energiaviisaat myymälät, joissa on tehostettu energiankäyttöä poikkeuksellisen monipuolisesti sekä Pauligin ja Helenin ratkaisu, jossa kahvipaahtimon hukkalämpö siirretään Helsingin kaukolämpöverkkoon.

Kisaan ilmoittautui kaikkiaan 29 ehdokasta. Tuomariston valinnassa painottui tekojen vaikuttavuus, tuloksellisuus, kekseliäisyys sekä skaalautuvuus. Voittajiksi valikoitui ratkaisut, jotka tuovat erityisesti nopeita ja merkittäviä energiansäästöjä.

‒ Voittajateot ovat erinomaisia esimerkkejä kokonaisvaltaisesta energiankäytön tehostamisesta. Teoissa korostuu innovatiiviset tekniset ratkaisut, jotka ovat monistettavissa. Teot osoittavat myös, että yritysten yhteistyöllä voidaan saavuttaa jotain kokoaan suurempaa myös ilmastotoimien saralla, kertoo tuomariston puheenjohtaja Tiina Sekki Energiavirastosta.

Voittajien tiukan valinnan suoritti asiantunteva tuomaristo, johon kuuluvat yli-insinööri Tiina Sekki Energiavirastosta, erityisasiantuntija Pia Kotro työ- ja elinkeinoministeriöstä, innovatiivisten liiketoimintamallien asiantuntija Janne Hietaniemi, Solved Oy:stä, uusiutuvien energiajärjestelmien professori Esa Vakkilainen Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta, energiatehokkuuden asiantuntija Elisabeth Anetjärvi WWF Suomelta sekä seuranta- ja vaikutukset alueen johtaja Ulla Suomi Motivasta.

Energiatehokkuus edellytys päästövähennyksiin

Kansainvälisten ilmastotavoitteiden toteuttaminen edellyttää nopeita päästövähennyksiä ja siinä energiatehokkuustoimenpiteillä on keskeinen merkitys. Energiatehokkuussopimusten avulla säästetään vuosittain valtava määrä energiaa ja niiden tulokset ovat avainasemassa Suomen energiatehokkuustavoitteiden saavuttamisessa.

‒ Energiatehokkuussopimuksiin liittyvistä toimista nousee vaikuttavia esimerkkejä myös laajemmille markkinoille. Suomi on energia- ja ilmastoinnovaatioiden kärkimaa, vieden ratkaisuja myös muualle maailmaan, sanoo ylijohtaja Riku Huttunen työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Energiatehokkuussopimuksiin 2017–2025 on liittynyt iso joukko suomalaisyrityksiä ja kuntia. Sopimukseen tavoitteisiin on sitoutunut yli 590 yritystä ja niiden lähes 6600 toimipaikkaa sekä yli 100 kuntaa ja kuntayhtymää, jotka tehostavat toimintansa energiankäyttöä. Sopimustoiminta kattaa lähes kaksi kolmasosaa Suomen kokonaisenergiankäytöstä.

Lisätietoja valinnasta:

yli-insinööri Tiina Sekki, Energiavirasto
tiina.sekki@energiavirasto.fi
+358 295 050 200

Lisätietoja kilpailusta:

viestintäpäällikkö Minna Mattsson, Motiva Oy
minna.mattsson@motiva.fi 
+358 040 505 3151

Tutustu Vuoden energianerokas 2020 -tunnustuksen saaneisiin tekoihin

Lisätietoa Vuoden energianerokas -kilpailusta