Työ- ja elinkeinoministeriön, Energiaviraston ja Motivan järjestämä Vuoden Energianerokas -kilpailu palkitsee vuosittain energiatehokkuussopimuksiin liittyneiden yritysten ja kuntien vaikuttavia ja konkreettisia energiatehokkuustoimenpiteitä.
– Tänä vuonna, jos koskaan, on korostunut tarve säästää energiaa ja löytää uusia ratkaisuja helpottamaan energian tehokasta käyttöä. Vuoden Energianerokas -kilpailuun saimme erinomaisia ehdokkaita erilaisista teoista. Kolme palkittua valikoituivat voittajiksi erityisesti siksi, että ne ovat kaikki innovatiivisia, mutta konkreettisia tekoja, joita voitaisiin hyvin myös monistaa muissa ympäristöissä, kertoo kilpailun tuomariston puheenjohtaja Tiina Sekki Energiavirastosta.
Nerokkaat ratkaisut säästävät energiaa
Aalto-yliopiston ja Fortumin Aalto Works -energiaratkaisu on hiilineutraali korttelitason lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmä, joka palvelee Aalto-yliopiston Otaniemen kampuksen tulevaa Aalto Works -korttelia sekä lähialueita. Lämpöpumpputeknologiaa hyödyntävä matalalämpöratkaisu tuottaa lämpöä sekä ilmasta että alueella syntyvistä hukkalämmöistä.
– Uuden ajan hiilineutraali korttelilämpökonsepti yhdistää energianerokkaalla tavalla paikallista lämmön- ja kylmäntuotantoa sekä lämpöpumpputekniikkaa. Aalto Works -energiaratkaisu on oivallinen esimerkki sovelluksesta, jossa energiaoperaattori ja asiakas yhteiskehittävät asiakkaan tavoitteiden mukaisen energiaratkaisun jo rakennetulle alueelle, Sekki kuvailee.
Vuoden Energianerokas tunnustuksen sai myös Valion Lapinlahden tehtaan hyötylämpöjärjestelmä, joka yhdistää savukaasujen lauhdutusteknologiaa, lämpöpumppuja ja -akkuja sekä edistynyttä säätöautomaatiota hukkalämmön hyödyntämiseksi. Toukokuussa 2022 käyttöönotettu järjestelmä tehostaa juusto- ja maitojauhetehtaan vuotuista energiankulutusta arviolta yli 10 prosenttia ja vähentää tehtaan hiilidioksidipäästöjä 10 000 tonnia vuodessa.
– Toimenpide on vaikuttava ja konkreettinen osoitus eri teknologioiden innovatiivisesta ja kustannustehokkaasta soveltamisesta hukkalämmön hyödyntämiseksi. Lisäksi se on hyvä esimerkki energiakatselmoinnin ja syväselvityksen merkityksestä isojen energiatehokkuusinvestointien käynnistäjinä.
Valmetin tehtaalla tarpeetonta sähkönkulutusta on vähennetty paineilmajärjestelmään asennetuilla automaattisilla magneettiventtiileillä. Tehtaan työstökoneille asennetut magneettiventtiilit sulkevat paineilman virtauksen työstökoneille, kun niitä ei käytetä.
– Teossa erityisen hienoa on sen monistettavuus, sillä paineilmaa käytetään laajasti teollisuudessa. Toimenpide havainnollistaa, kuinka tarpeetonta energiankulutusta voi vähentää automatisoidulla toimenpiteillä. Vaikeassa energiatilanteessa kaikki helpot sähkönkäyttöä vähentävät toimet ovat tarpeen, Sekki sanoo.
Sopimukset kannustavat energiatehokkuuteen
Energiatehokkuussopimuksiin on liittynyt iso joukko suomalaisyrityksiä ja kuntia. Sopimustoiminta kattaa lähes kaksi kolmasosaa Suomen kokonaisenergiankäytöstä.
Energiatehokkuussopimusten avulla säästetään vuosittain valtava määrä energiaa ja niiden tulokset ovat avainasemassa Suomen energiatehokkuustavoitteiden saavuttamisessa. Kansainvälisten ilmastotavoitteiden toteuttaminen edellyttää nopeita päästövähennyksiä ja siinä energiatehokkuustoimenpiteillä on keskeinen merkitys.
Vuoden Energianerokas -kilpailu nostaa esiin oivaltavia ja erottuvia tekoja, joita energiatehokkuussopimuksiin liittyneet sadat toimijat toteuttavat vuosittain energiankäytön tehostamiseksi.
Vuoden Energianerokkaan 2022 tuomaristoon kuuluivat Tiina Sekki Energiavirastosta, Pia Kotro työ- ja elinkeinoministeriöstä, Janne Hietaniemi Solvedista, Esa Vakkilainen LUT-yliopistosta, Ulla Suomi Motivasta ja Markku Mäkelä Business Finlandilta.
Lisätietoja:
Vuoden Energianerokas -kilpailu
Nämä ovat vuoden 2022 energianerokkaat teot
Lisätietoja valinnasta:
Energiavirasto
yli-insinööri Tiina Sekki
tiina.sekki@energiavirasto.fi
puh. 0295 050 200
Lisätietoja kilpailusta:
Motiva Oy
viestintäpäällikkö Minna Mattsson
minna.mattsson@motiva.fi
puh. 040 505 3151