Uutinen

Yhteishankkeesta lisävauhtia energiaa säästäviin investointeihin

16.02.2023
Takaisin listaukseen
Motivan ja yritysten yhteishanke selvitti sähköistymisen, hukkalämpöjen ja lämpöpumppujen hyödyntämistä tehtaiden energiatehokkuuden parantamisessa. Mitä hankkeesta jäi käteen?

Motivan ja yritysten yhteishanke ”Sähköistyminen, hukkalämmöt ja lämpöpumput teollisuudessa” selvitti muun muassa lämpöpumppu- ja muita sähköistämisratkaisuja, joiden avulla parannetaan tuotantolaitosten energiatehokkuutta. Samalla vähennetään fossiilisten polttoaineiden käyttöä ja hiilidioksidipäästöjä.

Kokkolassa kobolttia jalostava ja akkumateriaaleja tuottava Umicore Finland halusi selvittää hukkalämmön talteenottoa tuotantolaitoksensa jätevedestä.

– Lämmöntalteenotto on otettu meillä käyttöön jo paikoissa, joissa se on helpointa toteuttaa. Jäljellä on kuitenkin vielä potentiaalisia kohteita, joissa hukkalämpöjä voisi hyödyntää lämpöpumppujen avulla, projektipäällikkö Ilkka Sikala kertoo.

Yhteishankkeessa keskityttiin selvittämään lämmöntalteenottoa jätevedestä. Puhdistettu jätevesi johdetaan puhdistamolta laskeutusaltaisiin ja se sisältää huomattavan määrän energiaa.

Lämpöpumpun avulla vedestä talteen otettu lämpö voitaisiin nostaa riittävän korkeaksi, jotta sitä voidaan hyödyntää tuotantolaitoksella.

– Hankkeessa tehdyt laskelmat vahvistivat käsitystämme siitä, että investointi olisi taloudellisesti kannattava ja takaisinmaksuaika suhteellisen lyhyt, Sikala arvioi.

Lue koko Matti Remeksen kirjoittama artikkeli Motivan verkkosivuilta:
Yhteishankkeesta lisävauhtia energiaa säästäviin investointeihin