Yritykset toteuttivat hankkeen päätteeksi itsearvioinnin, jonka avulla he pääsivät tarkastelemaan energiatehokkuustyön edistymistä hankkeen aikana sekä antamaan palautetta. Tulosten mukaan yritykset saivat hankkeesta apua järjestelmänsä kehitykseen. Osa yrityksistä on jo käyttöönottovaiheessa ja osa järjestelmän dokumentointivaiheessa. Yritykset aikovat hankkeen jälkeen kehittää järjestelmää yhä eteenpäin. Osa aikoo suunnata seuraavaksi ISO50001-järjestelmän käyttöönottoon. ETJ+ ja ISO5001 sisältävät samoja peruselementtejä, joten niistä on luontevaa edetä seuraavaksi ISO50001 pariin.
”Itsearvioinnin mukaan vertaistuki, aiheen asiantuntemus, avoimuus ja monipuolinen osallistujakunta ovat olleet onnistumisen avaintekijöitä. Hankkeessa koottiin yhteen niin kokeneet ETJ+-käyttäjät kuin vasta-alkajat sekä aiheen huippuasiantuntijat”, toteaa asiantuntija Sophia Havulinna Motivasta.
Palaute hankkeen aikana on ollut hyvin positiivista ja erityisen paljon kiitosta on saanut syksyn tapaaminen. Syksyn tapaamisessa erityistä oli kokoontuminen kasvotusten Helsingissä, jolloin vuorovaikutus oli paljon avoimempaa ja rohkeampaa kuin etäyhteyksien välityksellä.
Osallistujien kokemuksia hankkeesta:
- “Konkreettinen vertaistuki ja yhdessä käyty keskustelu. Kun kuuli, miten muualla on asioita tehty, oli helppo herätä huomaamaan, että meillähän voisi toimia tämä vastaavalla tavalla!”
- “Saatu todella paljon vinkkejä, tietoa, apua ja tukea ETJ+:n kehittämiseen ja energiatehokkuuden parantamiseen.”
- “Perusteiden läpikäynti ja eri osallistujien näkökannat auttoivat muodostamaan kokonaisuuden järjestelmän tehokkaaseen ylösajoon.”
- “Koko hankkeen konsepti on toimiva ja hyvä vetäjä hankkeessa.”
- “Isot kiitokset järjestäjille. Olemme tyytyväisiä saamaamme materiaaliin ja tukeen ja siihen, että ylipäätään pääsimme mukaan tähän hienosti järjestettyyn hankkeeseen. Osaavat kouluttajat.”
Hankkeessa tuotettiin käytännön ohjeita ETJ+:n kehitykseen sekä päivitettiin energiatehokkuuden itsearviointi
Käytännön ohjeet on laadittu yritysten kokemien ongelmakohtien ja tapaamisessa ideoitujen ratkaisujen perusteella. Käytännön ohjeissa esitetään ideaalisen yrityksen tilanne ja sen haasteet, minkä jälkeen on kerrottu ratkaisuehdotus yrityksen tilanteeseen.
Käytännön ohjeita koostettiin kolmesta pääteemasta:
- energiatehokkuustyön roolituksen ja toimintojen jalkauttamisesta
- energiatoimien seurannasta sekä henkilöstön aktivoinnista
- toimipisteiden välisen tiedonvaihdon sujuvoittamisesta.
Energiatehokkuuden itsearvioinnin avulla saa selville energiatehokkuustyön nykytilanteen. Itsearviointi kannattaa tehdä heti kehitystyön alussa. Itsearvioinnilla yritys saa kirkastettua kehityskohteet sekä vahvuudet, jotka antavat suunnan ETJ+-järjestelmän kehittämiseen. Itsearvioinnissa käydään läpi ETJ+:n osa-alueet.
ETJ+ nähdään kiinnostavana keinona energiatehokkuustyön edistämisessä
ETJ+-hankkeita on toteutettu Energiaviraston tuella ensimmäisen kerran vuonna 2023 ja suuren suosion ansiosta hanke toteutettiin myös tänä vuonna 2024. Energiatehokkuuden johtamisjärjestelmää lähti kehittämään Helsingin kaupungin asunnot (Heka), Woikoski, Leden Group, DNA, Tampereen Aikuiskoulutuskeskus (TAKK), Savon Voima, Linkosuo, Solway Chemicals, Kerabit ja Sinituote. Hankkeen konkariyrityksiä olivat Kesko, ABB ja VSV-Energia. Konkariyriykset toivat esille käytännön vinkkejä toteutukseen. Kiwa oli mukana asiantuntijayrityksenä.
Julkinen päätöstilaisuus järjestetään 24.1.2025 klo 9−11. Päätöstilaisuudessa kerrotaan hankkeen tuloksista ja kokemuksista.
Ensi vuonna hanke laajenee entisestään ja nyt mukaan haetaan ETJ+ ja ISO50 001 käyttöönottavia tai kehittäviä yrityksiä. Käynnistyvästä yhteishankkeesta lisätietoja:
Sujuvasti energianhallintajärjestelmä käyttöön (ETJ+ tai ISO 50 001).