Liittyjän tarina

Amcor Flexibles Finland: Positiivinen lumipalloefekti

07.06.2018
Takaisin listaukseen

Pakkausvalmistaja Amcor Flexibles Finland Oy on tehnyt viime vuosina paljon energiaa säästäviä investointeja. Niitä vauhdittavat kansainvälisen konsernin kovat ympäristötavoitteet.

Amcor Flexibles Finland Oy valmistaa Kauttualla joustopakkauksia ennen muuta elintarviketeollisuuden tarpeisiin. Päätuote ovat kahvipakkaukset, mutta yritys valmistaa myös esimerkiksi voi- ja makeispakkauksia. Tuotantolaitos on ollut vuodesta 2001 lähtien osa kansainvälistä Amcor Flexibles -konsernia, joka on Australiassa listattu pörssiyhtiö. Tehtaan turvallisuus- ja ympäristöpäällikkö Eero Hakanen kertoo, että ensimmäiset globaalit ympäristötavoitteet konsernissa otettiin käyttöön vuonna 2005.

– Energiatehokkuuden parantaminen on ollut yksi tärkeimmistä tavoitteista, Hakanen sanoo.

Lämmön talteenotosta isoin säästö

Pakkausten tuotantoprosessissa energiaa kuluu etenkin paino- ja laminointivaiheissa, joissa tarvitaan muun muassa paljon lämmintä ilmaa tuotteiden kuivattamiseen.

– Suurin yksittäinen energiansäästöasia on ollut lämmöntalteenoton aloittaminen paino- ja laminointikoneiden kuivausilman puhdistuslaitoksesta. Aluksi säästöä syntyi 500 megawattituntia vuodessa. Nyt olemme päässeet jo 1000 megawattitunnin säästöön, Hakanen toteaa.

Hän mainitsee myös, että siirtyminen vapaajäähdytykseen eli ulkoilman hyödyntämiseen tehtaan jäähdytysvesijärjestelmässä parantaa huomattavasti energiatehokkuutta. Se tuo noin 500 megawattitunnin säästöt vuodessa.

Amcor Flexibles Finland Oy
Osa maailman suurimpiin pakkausalan toimijoihin kuuluvaa Amcor Flexibles -konsernia, joka on Australiaan listattu pörssiyhtiö. Suomessa Amcorilla on Kauttuan ohella tuotantolaitos myös Lieksassa. Työntekijöitä on yhteensä noin 250.

Tuotantoprosessin ohella Kauttuan tehtaalla kuluu energiaa kiinteistön lämmitykseen. Vanhan teollisuusrakennuksen energiatehokkuuden parantaminen on Hakasen mielestä haasteellista, sillä osalla tehdaskiinteistöstä on ikää jo 80 vuotta.

– Olemme muun muassa vaihtaneet rakennuksiin energiatehokkaampia ikkunoita. Samoin kiinteistön ilmastointia on pyritty optimoimaan niin, että tehdassaleissa lämpötila on 20 astetta ja toimistotiloissa 21 astetta.

Rima korkealla jatkossakin

Amcor Flexibles on asettanut on selkeät ympäristötavoitteet myös tuleville vuosille. Koko konsernin tavoitteena on seuraavan kolmen vuoden aikana pienentää toiminnastaan aiheutuvia kasvihuonekaasupäästöjä 6 prosenttia ja vuoteen 2030 mennessä 60 prosenttia.

– Kaikilla tehtailla on yksityiskohtaiset suunnitelmat energiatehokkuuden parantamiseksi. Seuraamme energiankulutusta suhteessa tuotantomäärään ja ulkoilman lämpötilaan. Näin tiedämme, olemmeko onnistuneet parantamaan energiatehokkuutta vai onko se tullut säätilan ansiosta, Hakanen toteaa.

Hänen mukaansa lämpöenergian vähentämiseksi tuotantoprosesseja kehitetään edelleen esimerkiksi optimoimalla koneiden käyttämä kuivausilman määrä.

– Sähköenergian kulutuksen vähentämiseksi olemme korvaamassa vanhanaikaista tekniikkaa esimerkiksi valaistuksessa ja siirtymässä energiaa säästävään led-valaistukseen.

Amcor Flexibles Finland oli mukana edellisessä energiatehokkuussopimuksessa ja on liittynyt myös uuteen sopimukseen. Tavoitteena on säästää energiaa vuoteen 2020 mennessä vähintään 4 prosenttia vuoden 2016 tasosta ja vuoteen 2025 mennessä vähintään 7,5 prosenttia.

Hakanen pitää vapaaehtoista energiatehokkuussopimusta hyvänä järjestelmänä, sillä siinä teollisuus ja yritykset arvioivat itse energiatehokkuuttaan ja valitsevat keinot sen parantamiseksi.

– Yksittäisen tehtaan toimenpiteet moninkertaistuvat, kun mukaan saadaan mahdollisimman paljon yrityksiä. Kyse on positiivisesta lumipalloefektistä, Hakanen sanoo.

TEKSTI: Matti Remes
KUVA: Amcor Flexibles Finland