Sappee on ympäri vuoden Pälkäneellä toimiva matkailukeskus, mutta parhaiten se tunnetaan eteläisen Suomen suosituimpiin kuuluvista laskettelurinteistä.
Yli kolme vuosikymmentä Sappeen yrittäjänä ja toimitusjohtajana toiminut Jouko Poukkanen sanoo, että liiketoiminnan tavoin myös energiaa säästävissä toimissa kannattaa olla pitkäjänteinen ja suunnitelmallinen.
Sappee liittyi vuonna 2008 energiatehokkuussopimukseen ensimmäisten matkailukeskusten joukossa. Poukkanen arvostaa vapaaehtoista järjestelyä, jossa yritys voi itse hakea tehokkaimmat ratkaisut energiansäästöön.
– Tulokset ovat silloin paremmat verrattuna siihen, että energiansäästöä haettaisiin lainsäädännöllä ja viranomaismääräyksillä. Myös huoli ilmastonmuutoksesta on ollut meille keskeinen kannustin, Poukkanen toteaa.
Energiatukea hyödynnetty laiteinvestoinneissa
Energiatehokkuussopimukseen liittyminen on mahdollistanut myös valtion energiatuet. Sappee on käyttänyt niitä esimerkiksi hankkeissa, joissa on uusittu lumetusjärjestelmiä ja asennettu taajuusmuuttajia hiihtohissien moottoreihin.
Sappee on viime vuosina vaihtanut lumetukseen käytettyjä perinteisiä potkuritykkejä niin sanottuihin hybridilumetusjärjestelmiin. Ne ovat vanhoja laitteita energiatehokkaampia, sillä niissä paineilma tuotetaan keskitetysti.
– Lisäksi hybridilaitteet on asennettu kiinteästi rinteeseen, jolloin niitä ei tarvitse siirrellä raskailla rinnekoneilla. Se vähentää yhdellä prosentilla lumetukseen kuluvaa energiaa, mikä on merkittävä säästö.
Taajuusmuuttajilla iso säästö sähkölaskuun
Vieläkin suurempiin energiansäästöihin on päästy muuttamalla seitsemän hiihtohissin vanhat liukurengasmoottorit taajuusmuuttajakäyttöiseksi.
– Vanhanmallisen moottorin ottoteho oli koko ajan 90 kilowattia, vaikka hissi kävi tyhjänä. Taajuusmuuttajalla moottori voidaan säätää ottamaan esimerkiksi vain viisi prosenttia kokonaistehosta.
Säästö on merkittävä, sillä hissejä on pyöritettävä hiihtokeskuksen aukioloaikojen ohella myös lumetusaikana, jotta vaijerit eivät jäädy.
Poukkasen mukaan esimerkiksi vuonna 2021 uudentyyppiset moottorit säästivät energiaa noin kolmanneksen eli 60 megawattituntia. Se toi lähes 10 000 euron säästön sähkölaskuun.
– Moottorihankkeen takaisinmaksuaika on alle yhdeksän vuotta. Kaikissa hiihtokeskuksissa kannattaisi ottaa taajuusmuuttajat käyttöön, ellei niitä vielä ole.
Hissien moottorien uusiminen toteutettiin Sappeessa kahdeksan vuoden aikana. Poukkanen sanoo, että isommissa energiatehokkuushankkeissa on edettävä pitkällä aikavälillä.
– Taloudelliset resurssit investointeihin ovat rajalliset, ja energiaa säästävien hankkeiden rinnalla on pohdittava myös liiketoiminnan kasvuun tähtääviä investointeja.
Myös hiihtokeskuksen valaistuksen uusiminen tehdään vaiheittain usean vuoden aikana. Sappeen liiketoimintajohtaja Kosti Puurunen sanoo, että energiatehokkaaseen led-valaistukseen siirrytään rinnealue kerrallaan. Samalla vaihdetaan 30 vuotta vanhat valaisinpylväät.
– Energiatehokkuutta parantavia investointeja kannattaa tehdä usein silloin, kun vanhat laitteet alkavat olla elinkaarensa päässä. Se on taloudellista mutta myös materiaalitehokkuuden kannalta järkevää, Puurunen huomauttaa.
Yritykset jakavat hyviä käytäntöjä
Jouko Poukkanen vetää Hiihtokeskusyhdistys ry:ssä vastuullisuustyöryhmää, jossa energia-asiat ovat yksi keskeinen teema. Tavoitteena on levittää hyviä käytäntöjä hiihtokeskusten välillä.
– Vaihdamme tietoja varsin avoimesti esimerkiksi järjestämällä yhteisiä tapaamisia.
Hän kertoo esimerkiksi jokin aika sitten järjestetystä tietoiskusta, jossa Motivan puheenvuoron ohella hän kertoi mahdollisuudesta saada Business Finlandin energiatukea.
– Tietoisku avasi varmasti monen silmiä, että energiatehokkuutta parantavilla toimilla saavutetaan myös taloudellista säästöä nopeallakin aikataululla.
Poukkasen mukaan myös Sappeessa energiansäästössä on vielä paljon tehtävää. Jokaisessa investoinnissa otetaan huomioon uusien laitteiden energiankulutus.
– Yksi tulevien vuosien trendi on varmasti siirtyminen työkoneissa polttomoottoreista sähkökäyttöisiin.
Fakta:
Sappeen hiihtokeskus aloitti toimintansa vuonna 1989 Pälkäneellä. 2000-luvulla sen toiminta on laajentunut ympärivuotiseksi matkailukeskukseksi.
Teksti: Matti Remes
Kuva: Sappee