Uutinen

Energiatehokkaat sähkökäytöt -hankkeessa edetty mittausvaiheeseen

21.04.2020
Takaisin listaukseen
Ensimmäiset mittaukset Metsä Board Oyj:n tehtailla on tehty Motivan ja mukana olevien yritysten yhteisessä hankkeessa pumppaus- ja puhallinjärjestelmien energiatehokkuuden parantamiseksi. Mittausten ja selvitysten perusteella löytyi runsaasti säästöpotentiaalia.

Suurin yksittäinen tehostamispotentiaali havaittiin Simpeleen tehtaan voimalaitoksen syöttöveden pumppausjärjestelmästä, jossa vuosittaista säästöpotentiaalia laskettiin olevan yli 2 000 MWh. Uusimalla pumppu ja sähkömoottori sekä lisäämällä taajuusmuuttaja, pumppauksen hyötysuhde nousee nykyisestä 45 prosentista jopa 75 prosenttiin.

– Osasimme jo mittauskohteita valitessamme epäillä, että vanha syöttövesipumppu ei ole optimaalisella toiminta-alueella ja sen hyötysuhde on siten heikko. Suunnittelemme ja mitoitamme nyt yhdessä pumppu- ja moottoritoimittajien kanssa kohteeseen uuden pumpun. Suunnitelmien pohjalta tehdään toimenpiteelle kannattavuuslaskelmat ja toivon, että voimme toteuttaa investoinnin, kommentoi Metsä Boardin energia- ja materiaalitehokkuuden päällikkö Matti Korhonen.

Energiatehokkuussopimukseen liittynyt Metsä Board on vahvasti sitoutunut energiatehokkuuden parantamiseen, ja se on tärkeä tekijä yrityksen tavoitellessa fossiilittomia tehtaita 2030 mennessä.

– Koronavirus viivästyttää hankkeen muita mittauksia, mutta hankintaohjeiden laadinta sähkömoottoreille ja pumpuille etenee aikataulussa. Lisää hankkeen tuloksia julkaistaan myöhemmin tänä vuonna, kertoo hanketta vetävä johtava asiantuntija Tomi Kiuru Motivasta.

Pumppaus- ja puhallinjärjestelmien energiatehokkuuden parantamiseen tähtäävään Energiatehokkaat Sähkökäytöt -hankkeeseen osallistuvat ABB Oy, Ahlstrom-Munksjö Oyj, Koja Oy, Metsä Board Oyj, Oy Sinebrychoff AB ja Sulzer Pumps Finland Oy.

Hanke palvelee energiatehokkuussopimusten toimeenpanoa. Hankkeen rahoittajina toimivat yritysten lisäksi Energiavirasto ja Sähköturvallisuuden edistämiskeskus STEK ry.

Lisätietoja:
Motiva Oy, johtava asiantuntija Tomi Kiuru
tomi.kiuru@motiva.fi
puhelin 050 301 7029

 

 

Kuva: istock