Liittyjän tarina

Espoon Asunnot: Kiinteistöt kilpailevat keskenään energiansäästössä

19.12.2022
Takaisin listaukseen
Espoon Asunnot käynnisti sähkön ja lämmön kulutuksen vähentämisestä kilpailun. Parhaat kiinteistöt saavat palkinnon, jonka asukkaat voivat käyttää asumisviihtyvyyden parantamiseen.

Espoon kaupungin vuokrataloyhtiö Espoon Asunnot päätti lähteä mukaan Astetta alemmas -energiansäästökampanjaan ja pohti siihen sopivaa osallistumismuotoa.

Toimitusjohtaja Jaakko Kammosen idean pohjalta lähdettiin kehittämään Suurin pudottaja -kilpailua, jossa kiinteistöt kisaavat keskenään energiatehokkuuden parantamisessa.

Espoon Asuntojen ylläpitopäällikkö Veli Korhonen kertoo, että kiinteistöillä on marraskuusta lähtien puoli vuotta aikaa vähentää lämpö- ja sähköenergian kulutustaan edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.

– Palkitsemme kummankin sarjan kolme parasta kiinteistöä rahapalkinnolla, joka tulee käyttää yleisen asumisviihtyvyyden lisäämiseen. Käyttökohteesta päättää asukaskokous, Korhonen sanoo.

Asukkaatkin voivat vaikuttaa kilpailussa

Kaukolämmön kiinteistökohtaisesta kulutuksesta Espoon Asunnoilla on valmiiksi tietoa, mutta sähkön kokonaiskulutuksesta sitä ei ollut. Sähkönsiirtoyhtiö pystyy kuitenkin toimittamaan sekä kiinteistösähkön että asunnoissa käytetyn sähkön kulutustiedot.

– Jokaisen asukkaan säästötoimilla on suuri vaikutus lopputulokseen. Siksi kilpailussa lasketaan mukaan myös asukkaiden käyttämä sähkö. Yksittäisen asunnon kulutustietoja emme kuitenkaan saa tietoomme, Korhonen toteaa.

Lämmön kulutuksessa kilpailussa lasketaan kunkin kiinteistön kohdalla säästetyt kilovattitunnit normeeratusta lämmönkulutuksesta rakennuskuutiota kohden. Normeeraus tarkoittaa sääkorjattua kulutusta.

Suurin pudottaja -kilpailun voittanut kiinteistö saa käyttöönsä laskennallisen kaukolämmön säästön täysimääräisenä. Eniten sähköä säästäneelle kiinteistölle on puolestaan luvassa 3000 euron palkkio.

Korhosen mukaan kilpailusta tullut asukaspalaute on ollut pääsääntöisesti positiivista.

– Asukkaat kokevat idean myönteiseksi, vaikka omasta mukavuudesta joudutaankin ehkä vähän nipistämään. Toki aina joku soraäänikin mahtuu isoon joukkoon.

Lämmityksessä eniten säästöpotentiaalia

Korhonen huomauttaa, että ylilämmityksen välttäminen ja sisälämpötilan maltillinen laskeminen ovat usein helpoimpia tapoja säästää energiaa. Espoon Asuntojen kiinteistöissä tavoitteena on laskea sisälämpötiloja keskimäärin 0,5 astetta.

Toimet keskittyvät erityisesti niihin kiinteistöihin, jotka havaitaan olevan sisälämpötiloille asetetun tavoitearvon yläpuolelle.

Espoon Asuntojen lähes kaikkien asuntojen lämpötiloja ohjaa tekoälyä hyödyntävä järjestelmä. Sen avulla nähdään, jos kiinteistöllä on yksittäisiä kylmiä tai ylilämpimiä asuntoja, joiden lämmönsäätöjä on tarpeen korjata.

– Etsimme aktiivisesti muitakin keinoja energian säästämiseksi. Esimerkiksi tyhjillään olevissa asunnoissa ja liikehuoneistoissa lämmitys pyritään laskemaan minimiin.

Kiinteistönhuollossa huomio perustekemiseen

Korhosen mielestä oleellista on kiinnittää huomiota perustekemiseen. Kiinteistöjen huolto-ohjelmasta on nostettu esille tärkeimmät energiaa säästävät asiat, joihin huoltoyhtiöiden tulee kiinnittää erityistä huomiota.

Keskeiset talotekniset laitteet tarkastetaan ja tarvittaessa säädetään ja huolletaan. Tarkistuslistalla ovat esimerkiksi ilmanvaihdon tulo- ja poistokoneiden sekä yleisten tilojen korvausilmaventtiilit.

– Myös yleisten tilojen valaistusten ajastukset ja autonlämmitystolppien toiminta tarkistetaan.

Korhosen mukaan sähköä säästyy myös tarkistamalla kiinteistöjen saunavuoroja. Jatkossa vuoroja on oltava aina vähintään kolme tuntia peräkkäin. Lisäksi yhteisiä lenkkisaunavuoroja lyhennetään.

– Myös saunatilojen lattialämmitykset tarkistetaan, jotta ne eivät lämmitä tiloja tarpeettomasti.

Myös lämmin käyttövesi vaikuttaa huomattavasti kiinteistön energiankulutukseen. Espoon Asuntojen kiinteistöissä on jo pidemmän asennettu asuntojen hanoihin vettä säästäviä poresuuttimia.

Fakta:
Espoon Asunnot on Espoon kaupungin omistama vuokrataloyhtiö, joka omistaa runsaat 16 000 asuntoa eri puolilla kaupunkia.

Teksti: Matti Remes
Kuva: Espoon Asunnot