Liittyjän tarina

FinnProfiles: Energiatehokas ilmastointi parantaa sisäilmaa ja tuo säästöjä

24.09.2018
Takaisin listaukseen
FinnProfiles on investoinut sekä Iissä että Sastamalassa sijaitsevien tuotantolaitostensa ilmastointijärjestelmiin. Uudistusten myötä sisäilman laatu tuotannossa on parantunut, ja energiankulutus on kääntynyt selvään laskuun. Kokemukset uudesta ilmastoinnista ovat ylittäneet kaikki odotukset.

Energiankulutuksen pienentyminen selittyy sillä, että uusi ilmastointijärjestelmä ottaa talteen tuotantokoneista syntyvän lämpöenergian sen lisäksi, että se poistaa tuotantoprosessissa syntyvää epäpuhdasta ilmaa. Iin tehtaalle laitteisto asennettiin heinäkuussa 2017, ja Sastamalaan vuotta myöhemmin.

FP FinnProfiles Oy on kotimainen tiiviste- ja eristeratkaisuvalmistaja, jonka tuotantotehtaat sijaitsevassa Sastamalassa ja Iissä. FinnProfiles on erikoistunut yksilöllisten profiiliratkaisujen suunnitteluun ja valmistukseen. Yritys on toimittanut valmistamiaan tiiviste- ja eristeratkaisuja lukuisille eri teollisuustoimialoille, kuten rakennus-, meri-, raide- ja lääketeollisuudelle ympäri maailmaa jo lähes 30 vuoden ajan.

– Vähältä piti, ettemme päätyneet puhaltamaan lämpöenergiaa pihalle. LVI-yhteistyökumppanimme kuitenkin ehdotti uudentyyppistä ilmastointijärjestelmää, joka ilmanvaihdon lisäksi ottaisi talteen koneidemme tuottaman lämpöenergian, Pentti Väänänen Iin tehtaalta kertoo.

Jotta laitteisto toimisi mahdollisimman energiatehokkaasti, ilmastointi on säädetty sekä viikonloppuisin että työvuorojen päätyttyä vain 30 prosentin tasolle.

– Loka- ja joulukuun välisenä aikana energiankulutuksemme laski lähes 30 000 kilowattia, ja joulukuu oli vieläpä vajavainen kuukausi tuotannon osalta lomakauden vuoksi, Väänänen lisää.

Vastaavaa järjestelmää ei ollut aiemmin markkinoilla, jonka vuoksi investoinnille myönnettiin myös valtion energiatukea.

Iin opit käyttöön myös Sastamalassa

Nyt vuoden Iissä käytössä ollut järjestelmä on laskenut tehtaan energiankulutusta yli kymmenellä prosentilla. Iissä saaduista kokemuksista rohkaistuneena vastaava ilmastointijärjestelmä asennettiin tänä vuonna myös Sastamalan tuotantolaitokselle. Tehtaan sisäilman laatu on parantunut merkittävästi heti käyttöönoton jälkeen.

Sastamalaan asennettu ilmastointilaite eroaa Iin laitteesta ainoastaan kooltaan ja tehoiltaan, sillä ilmastoitava kuutiomäärä Sastamalassa on yli kaksinkertainen Iihin nähden. Lisäksi Sastamalan tehtaassa on kaksi erillistä tilaa ilmastoitavana.

Investoinnit ovat parantaneet sisäilman laatua ja edistäneet merkittävästi työntekijöiden työhyvinvointia.

Vuodessa yli puoli miljoonaa euroa tehtaiden energiatehokkuuteen

Räätälöityjä tiiviste- ja eristeprofiileja pääsääntöisesti kumista ja silikonista valmistava FinnProfiles liittyi energiatehokkuussopimuksen kemianteollisuuden toimenpideohjelmaan keväällä 2018 ja sitoutui tehostamaan energiankulutustaan 7,5 prosenttia vuoteen 2025 mennessä.

– Liityimme mukaan sopimukseen, koska se oli kaikkien kannalta oikea teko. Haluamme toimia sekä liiketoiminnallisesti järkevällä tavalla että yhteiskunnallisesti vastuullisesti, ja parempi energiatehokkuus tukee näitä molempia, FinnProfilesin toimitusjohtaja Jukka Mäki-Lahna toteaa.

Kuva: FinnProfiles