Liittyjän tarina

Gustavelund Oy: Isot energiainvestoinnit kantavat pitkälle tulevaan

09.02.2021
Takaisin listaukseen
Hotelli Gustavelund toteutti isoja energiaa säästäviä investointeja, jotka pitkällä aikavälillä ovat taloudellisesti kannattavia. Yhä useampi asiakaskin edellyttää majoitusliikkeeltä vastuullisuutta.

Tuusulanjärven rannalla sijaitseva hotelli Gustavelund on valmistunut vuonna 1965 ja sitä on laajennettu kahteen otteeseen vuosina 1975 ja 1980. Rakennus edustaa tyypillistä aikakautensa arkkitehtuuria, mutta energiakulut olivat toimitusjohtaja Antti Ropposen mukaan turhan suuri menoerä.

Tästä lähti liikkeelle ajatus tehdä kiinteistöön perusteellinen energiakatselmus ja ryhtyä toteuttamaan vaiheittain katselmuksessa suositeltuja investointeja.

– Olemme perheyritys, joka pyörittää sekä liiketoimintaa että omistaa kiinteistön. Vastuullinen ja samalla kannattava liiketoiminta on yrityksemme perusasioita. Tämän pohjalta kaikki uudistukset on tehty vuosien mittaan, Ropponen sanoo.

Energiakatselmuksen pohjalta liikkeelle

Gustavelundissa tehty energiakatselmus sisälsi lähtökohtakartoituksen ja vuosittain etenevät uudistussuunnitelmat. Niiden pohjalta kiinteistössä on muun muassa vaihdettu ja modernisoitu ilmanvaihtokoneet.

Suurin yksittäinen remontti tehtiin vuonna 1975 rakennettuun 800 neliömetrin allasosastoon. Vähällä käytöllä ollut 17 metrin uima-allas sai väistyä, ja tila remontoitiin kokous- ja tapahtumatilaksi.

Koko kiinteistön talotekniikkaan lisättiin automatiikkaa ja ohjausta. Lisäksi säädettiin ilmanvaihtoa, ja tarkan seurannan avulla on varmistettu, että järjestelmä toimii optimaalisesti.

– Lämmitystä on puolestaan optimoitu muun muassa parantamalla lämmöneristystä, lisäämällä radiaattoreita oikeisiin paikkoihin ja tasapainottamalla lämmönlähteitä sekä parantamalla lämmöntalteenottoa, Ropponen luettelee.

Energiatehokkuutta on parannettu myös vaihtamalla yhteensä 10 000 neliömetrin kiinteistön kaikki valaisimet ledeiksi. Samalla valaisimien ohjaukset uudistettiin.

Hyvä kumppani ratkaisee hankkeen onnistumisen

Ropponen korostaa asiantuntevien kumppaneiden merkitystä energiatehokkuusinvestointien suunnittelu- että toteutusvaiheessa.

– Olemme hotelliyrittäjiä, emme täysverisiä kiinteistöammattilaisia. Haluamme keskittyä hotelli- ja kokoustoimintaan. Siksi tarvitsemme projekteissa luotettavia kumppaneita.

Majoitus- ja ravintolapalveluja tarjoavalle yritykselle oli tärkeää, että remontit eivät aiheuttaneet katkoksia varsinaiseen liiketoimintaan, eivätkä ne häirinneet kohtuuttomasti asiakkaita.

Tässä auttoivat selkeät vaiheittaiset suunnitelmat, joissa oli määritelty myös konkreettiset tavoitteet.

– Toteutuksen jälkeen on oltava selkeät mittarit, joilla toteutunutta energiansäästöä seurataan. Vuosittain tehtävä seurantaraportti takaa sen, että tavoitteita tulee mittaroitua joka tapauksessa.

Laskelmien mukaan pelkän uudistetun uimahallisiiven elinkaarisäästöt ovat reilut 160 000 euroa.

– Aiemmin heitimme aika paljon lämmintä ilmaa harakoille. Nyt energiankulutus on optimoitu. Suurin hyöty on ollut kokonaisuudessa, jonka mukana kiinteistön energiankulutus on muuttunut tavoitellulle tasolle.

Asiakkaat edellyttävät vastuullisuutta

Gustavelund on ollut reilut kymmenen vuotta mukana matkailu- ja ravintola-alan energiatehokkuussopimuksessa. Se sitouttaa omalta osaltaan ottamaan huomioon energiansäästön kaikissa toimenpiteissä.

Tätä edellyttävät enenevässä määrin myös asiakkaat.

– Monilla suurilla asiakkailla on omat kestävän kehityksen periaatteensa, jotka vaikuttavat kumppaneiden valintaan. Myös kuluttajien ja pienempien asiakkaiden ostopäätöksissä on usein takana ekologiset periaatteet.

Gustavelundissa energiatehokkuustyötä aiotaan jatkaa tulevinakin vuosina. Koronapandemia on kuitenkin haitannut merkittävästi liiketoimintaa, joten suunniteltuja investointeja joudutaan jonkin verran lykkäämään.

– Koronatilanteen myötä tulevat investoinnit tuntuvat juuri nyt kaukaisemmalta kuin aiemmin. Suunnitelmia on olemassa aurinkoenergian ja maalämmön suhteen, Ropponen sanoo.

Teksti: Matti Remes
Kuva: Gustavelund