Liittyjän tarina

Haikon Kartano: Kartanohotelli ottaa lämmön merestä

31.05.2018
Takaisin listaukseen

Haikon Kartano kuuluu hotellialan edelläkävijöihin energiatehokkuudessa. Merilämpö lämmittää suurimman osan kartanohotellin rakennuksista.

Haikon Kartano sijaitsee Porvoossa kauniin merenlahden rannalla. Meri on kartanohotellille tärkeä asia muutenkin kuin maisemien vuoksi, sillä kiinteistöjen lämmitykseen tarvittavasta energiasta yli 60 prosenttia saadaan merestä. Hallituksen puheenjohtaja Veikko Vuoristo Haikon Kartanon omistavasta Vuoristo-yhtiöistä sanoo, että merilämpö otettiin käyttöön jo vuonna 1984.

– Silloisen Imatran Voiman tytäryhtiö teki meille ehdotuksen, jonka mukaan he rakentavat laitoksen ja me puolestamme ostamme siinä tuotetun energian. Merilämpö oli 20 prosenttia öljyllä tuotettua energiaa edullisempaa, joten ehdotukseen oli helppo suostua, Vuoristo muistelee.

Sittemmin merilämmön tuotantolaitos on siirtynyt Vuoristo-yhtiöiden omistukseen. Meren pohjaan lasketusta lämmönkeräysputkistosta ja itse laitoksesta on pidetty vuosien aikana hyvää huolta.

– Viimeksi toissa vuonna paransimme järjestelmää ja uusimme lämmönkeräysputkiston, jota on kahdeksan kilometriä meren pohjassa.

Meri jäähdyttää rakennukset kesällä

Vuoriston mukaan lämpöpumpun avulla pienikin lämpötilaero meriveden ja putkessa kiertävän liuoksen välillä voidaan hyödyntää lämmöntuotannossa.

– Parasta kuitenkin on, että samalla laitteistolla voidaan tehdä myös kylmää kesällä. Saamme näin suuren osan tarvitsemastamme jäähdytyksestä.

Haikon Kartano on saanut ympäristötyöstään useita kunniamainintoja kotimaisissa ja kansainvälisissä yhteyksissä. Muun muassa European Hotel Managers Association -järjestö on myöntänyt kartanohotellille Sustainability Award -palkinnon kestävästä toiminnastaan.

Haikon Kartano
Haikon Kartanossa on hotellihuoneiden ohella ravintola, kylpylä ja konferenssikeskus. Hotellihuoneita on yli 200 ja kokoustiloja yli 20. Kartanohotellin perustivat vuonna 1966 Satu ja Leo Vuoristo, joiden poika Veikko Vuoristo toimii nykyisin perheyritys Vuoristo-yhtiöiden hallituksen puheenjohtajana ja suurimpana omistajana.

– Merilämmön hyödyntäminen oli keskeinen palkintokriteeri, mutta olemme tehneet paljon muutakin ympäristöasioiden edistämiseksi.

Vuoriston mukaan energiatehokkuutta on pystytty parantamaan ennen muuta lisäämällä lämmöntalteenottoa aina kun se on mahdollista toteuttaa kustannustehokkaasti.

– Esimerkiksi kylpyläosastolla saamme varsin hyvin talteen kostean ja lämpimän ilman.

Valaistuksessa Haikon Kartanossa on siirrytty vähitellen sähköä säästävään led-valaistukseen. Energiankulutusta vähentävät myös liiketunnistimilla ohjatut valaisimet esimerkiksi käytävissä.

– Keittiössä iso asia on ollut koko päivän päällä olevien sähköhellojen vaihto induktioliesiin. Se säästää paljon energiaa, Vuoristo muistuttaa, että myös asiakkailla on oma tärkeä roolinsa energian säästämisessä. Hotellivieraita pyydetään esimerkiksi sammuttamaan tarpeettomat valot ja välttämään ikkunoiden auki pitämistä kylmällä säällä.

Haasteena asiakkaiden muuttuvat tottumukset

Vuoriston mielestä majoitusalalla energiatehokkuuden suurimmat haasteet tulevat asiakaskunnan muuttuvista tottumuksista. Yhä useampi asiakas edellyttää, että hänen hotellihuoneessaan on koneellinen jäähdytys.

– Jäähdytystä pidetään nykyisin itsestään selvänä. Ja ellei hotelli ole sitä järjestänyt, kilpailijat korjaavat potin. Tämä pakottaa ilmastoinnin lisäämiseen.

Merilämpölaitoksen avulla Haikon Kartanon yleiset tilat pystytään jäähdyttämään kesäisin. Huoneisiin on kuitenkin jouduttu asentamaan ilmalämpöpumppuja, joiden käyttö jäähdytykseen lisää energiankulutusta. Remonttien yhteydessä hotellihuoneisiin ja muihin tiloihin on vaihdettu energiaa säästäviä ikkunoita. Oman haasteensa energiatehokkuuden parantamiseen tuo Haikon Kartanon historiallinen päärakennus, joka on suojeltu kohde.

Työ ympäristön eteen kannattaa

Haikon Kartano liittyi vuonna 2008 energiatehokkuussopimukseen yhtenä ensimmäisistä hotelleista ja on mukana myös vuosien 2017–2025 sopimuskaudella. Vuoriston mukaan kartanohotelli aikoo kuulua jatkossakin toimialansa edelläkävijöihin ympäristöasioissa.

– Asiakkaat edellyttävät, että nämä asiat ovat kunnossa. Kyse on lisäksi isoista taloudellisista säästöistä.

Vuoristo arvioi, että pelkästään merestä saatavan lämmön hyödyntäminen kiinteistöjen lämmityksessä tuo yritykselle 100 000 euron vuotuiset säästöt.

– Aiomme jatkaa energiatehokkuuden parantamista myös tulevina vuosina, muun muassa jatkamalla valaisimien vaihtamista ledeihin ja lisäämällä liiketunnistimien määrää.

Vuoristo korostaa johtamisen merkitystä vastuullisen toiminnan hallinnassa ja käytännön toteutuksessa. Tässä Haikon Kartanossa on ollut apuna digitaalinen järjestelmä.

Nyt kartanohotelli on liittymässä matkailualan kansainväliseen Green Key -ympäristöohjelmaan, jossa sertifikaatin saaminen edellyttää tarkkojen ympäristökriteereiden täyttämistä.

– Ympäristöasioiden mallikas hoitaminen teettää jonkin verran työtä. Olemme kuitenkin kokeneet, että työ kannattaa, Vuoristo toteaa.

TEKSTI: Matti Remes
KUVA: Haikon Kartano