Heimon Kalan suunnittelema energiainvestointi maksaa itsensä takaisin parissa vuodessa. Taloudellisesti kannattavalle hankkeelle oli helppo saada konsernin johdon täysi tuki.
Lähikaupasta tutut Heimon Kalan tuotteet valmistuvat yrityksen tuotantolaitoksella Hämeenlinnaan kuuluvassa Rengossa. Yrityksen myydyin tuote on lämminsavustettu ja loimutettu lohi, joka menee kauppoihin vakuumipakkauksissa tai irtotavarana kalatiskeihin.
Heimon Kalan tuotantotilat ja laitteet uusittiin kokonaan vuonna 2010. Yrityksen toimitusjohtaja Pekka Lahtinen sanoo, että tuotantoprosessin energiatehokkuuteen jäi kuitenkin tuolloin vielä toivomisen varaa.
– Energiaa säästävät investoinnit ovat olleet mietinnässä jo pidemmän aikaa, mutta ne ovat jääneet muiden kiireiden alle, Lahtinen toteaa.
Savustusuunien hukkalämpö talteen
Viime vuoden lopulla Heimon Kalassa ryhdyttiin tuumasta toimeen. Yritys liittyi elintarviketeollisuuden energiatehokkuussopimukseen ja lähti suunnittelemaan energiaa säästäviä investointeja.
– Mahdollisuus saada työ- ja elinkeinoministeriön tukea energiainvestointeihin oli iso kannustin lähteä mukaan. Voimme vaihtaa myös kokemuksia muiden energiatehokkuussopimuksessa mukana olevien yritysten kanssa ja vaihtaa hyviä käytäntöjä.
Heimon Kalan kuluttamasta energiasta iso osa kuluu sähköllä toimiviin savustusuuneihin. Niiden hukkalämpö aiotaan ottaa jatkossa talteen.
– Tähän saakka lämpö on mennyt piipusta ulos. Investoinnin jälkeen sitä voidaan hyödyntää esimerkiksi veden lämmitykseen, mikä säästää polttoaineena käytettävää öljyä.
Heimon Kala Oy on vuonna 1980 perustettu kalanjalostusyritys. Se kuuluu PR Foods -konserniin, jonka liikevaihto on noin 50 miljoonaa euroa vuodessa. Heimon Kalan päätuotteita ovat kylmä- ja lämminsavustetut kalatuotteet, joita yritys valmistaa Rengossa Hämeenlinnassa. Yrityksellä on myös kalankasvatuslaitoksia Suomessa ja Ruotsissa. Heimon Kala työllistää Rengossa 60 työntekijää.
Myös uuneihin asennettavat tietokonejärjestelmät säästävät energiaa, sillä ne auttavat optimoimaan lämpötilan prosessin eri vaiheissa.
Lämminsavustuksessa kalafileitä kuivataan ensin 40–50 asteen lämmössä. Sen jälkeen lämpötilaa nostetaan enimmillään 80–90 asteeseen.
– Fileen savustaminen kestää kahdesta ja puolesta tunnista kolmeen tuntiin. Hidas kypsytys matalassa lämpötilassa säilyttää kalan mehevyyden.
Konsernin johto täysillä mukana
Heimon Kalassa tehtyjen laskelmien mukaan uunien hukkalämmön talteenotto tuo yritykselle kymmenien tuhansien eurojen vuosisäästöt. Lahtinen arvioi, että laiteinvestointi on maksettu takaisin parissa vuodessa.
Ei siis ihme, että energiainvestoinnille oli helppo saada konsernin johdon täysi tuki. Heimon Kala on osa PR Foodsia, joka on Tallinnan pörssissä noteerattu yhtiö.
– Tallinnan pääkonttorissa ymmärretään todella hyvin tällaisten investointien merkitys ja suorastaan kannustetaan tekemään niitä.
Lahtinen huomauttaa, että taloudellisten hyötyjen lisäksi energiatehokkuuden parantaminen on tärkeää kuluttajatuotteita tekevän yrityksen imagolle.
– Kalatuotteita valmistavan yrityksen toiminnan on oltava vastuullista kalanviljelylaitokselta valmiiseen tuotteeseen saakka. Maineen menettämiseen ei ole varaa.
Lahtinen sanoo, että savustusuunien lämmön talteenottohankkeen jälkeen Heimon Kala aikoo jatkaa energiaa säästäviä hankkeita. Seuraava kohdekin on jo katsastettu.
– Tuotantolaitoksessa on paljon kylmävarastotiloja, joiden laitteiden lämmön talteenotosta voimme saada isoja säästöjä.
Teksti: Matti Remes
Kuva: Heimon Kala