Peruskorjaustyöt Hollolassa etenevät joutuisasti. Uimahalli-monitoimitalon julkisivu ja vesikatto on jo asennettu ja altaiden betonityöt ovat kuivumisvaiheessa uutta kylmäallasta lukuun ottamatta. Sääsuoja on purettu ja talotekniikka-asennukset ovat käynnissä sisätiloissa.
”Hankkeen tavoitteena on toteuttaa peruskorjaus alkuperäistä arkkitehtuuria kunnioittaen ja tehdä silti hallista Suomen energiatehokkain peruskorjattu uimahalli. Energiankulutus vähenee noin 30─35 prosenttia entiseen verrattuna. Absoluuttista tavoitetta on vaikea määrittää, koska se on hyvin paljon riippuvainen hallin käyttäjämääristä”, kertoo toimitusjohtaja Reijo Reponen Hollolan Tilapalvelu Oy:stä.
Hukkalämmöt hyötykäyttöön
Hankkeessa toteutetaan kokonaisvaltainen energiatehokkuuden parantaminen muun muassa uusimalla julkisivun ja vesikaton eristys sekä ikkunat ja ovet nykytasoa vastaavaksi. Uusi energiankierrätysjärjestelmä toteutetaan ottamalla talteen suihkujen, allasvesien ja ilmanvaihdon hukkalämmöt kahteen lämpöpumppujärjestelmään lämmityksen ja käyttöveden lämmittämiseksi. Ilmanvaihtokoneet toteutetaan EC-puhaltimilla, valaistus ledeillä ja kaiken lisäksi hallin katolle tulee aurinkovoimala.
”Hukkalämmöt otetaan talteen suihku- ja allasvesistä sekä ilmanvaihdosta keruuvaraajaan ja sieltä kahden lämpöpumppujärjestelmän kautta puskurivaraajiin lämmityksen ja käyttöveden lämmittämiseksi. Lisäksi järjestelmää pystytään lämmittämään sähkökattilalla halvan pörssisähkön hyödyntämiseksi kaukolämmön rinnalla”, Reponen selventää.
Hankesuunnitteluvaiheessa toteutettiin elinkaritarkastelu elinkaarikustannusten ja hiilijalanjäljen selvittämiseksi ja suunnitteluvaiheessa toteutettiin soveltuvien energiaratkaisujen vaihtoehtojen tarkastelu. Tämän pohjalta päädyttiin lämpöpumppujärjestelmään.
Kiinteistöautomaatio ohjaa vedenkäsittelyä ja ilmanvaihtoa
Hollolan hallin vedenkäsittelyä ja ilmanvaihtoa säädetään ja ohjataan peruskorjauksen jälkeen suoraan kiinteistöautomaatiojärjestelmällä. Kiinteistöautomaatioon liitetään myös kaikki rakennuksen energia- ja virtausmittarit. Järjestelmän toimintaa seurataan automaation valvomosta ja nettisovelluksilla. Sisäilmaolosuhteita, mittaustietoja ja energiakulutusta seurataan myös erillisillä järjestelmillä.
Vanhentuneet järjestelmät, kuten ilmanvaihtokoneet, valaistus ja vedenkäsittelylaitteistot, voivat kuluttaa huomattavasti enemmän energiaa kuin modernit, energiatehokkaat vaihtoehdot.
Myös Hollolan hankkeessa uusittiin kaikki mainitut laitteet ja järjestelmät.
Sen sijaan järjestelmien käytön tarpeenmukainen ohjaus on vaikea toteuttaa uimahalleissa, varsinkin allashalleissa, koska lämpötilojen ja kosteusolosuhteiden on oltava suhteellisen tasaiset.
”Muissa kuin allastiloissa, kuten monitoimisalissa, kuntosalissa ja toimistotiloissa, tarpeenmukaista ohjausta tehdään ilmanvaihtoa säätämällä lämpötilan ja hiilidioksidimittausten perusteella. Kaikkien ilmanvaihtokoneiden ilmanvaihdon painesuhteita seurataan. Allasvesien lämpötiloja pyritään alentamaan niin paljon kuin käyttäjätyytyväisyys sallii”, Reponen lisää.
Hollolan hallissa hyödynnetään peruskorjauksen jälkeen myös erilaisia älyjärjestelmiä. Kiinteistöautomaatioon liitetyn sääennusteen ja pörssisähkötiedon perusteella säädetään kattoikkunoiden lämmityksiä, kattokaivojen saattolämmityksiä ja ilmanvaihtokoneiden ilmamääriä muualla kuin allasosastolla.
Hollolan uimahalli on uuden arkkitehtuurin suojelukohde
Hollolan uimahalli-monitoimitalo on valtakunnallisesti merkittävä uuden arkkitehtuurin kylpylämäinen suojelukohde ja se edustaa modernia rakennusperintöä sekä suomalaista postmodernismia. Kohteen julkisivu ja allasosasto sekä sisäänkäynti ovat suojeltuja. Hanketta on toteutettu hyvässä yhteistyössä vastuumuseon ja Hollolan kunnan kaavoituksen kanssa. Vastuumuseo ja kaavoitus ovat hyväksyneet kaikki suunnittelun ja tilaajan esittämät ratkaisut peruskorjauksen yhteispalavereissa.
”Hanke on toteutettu kokonaisuudessaan varsin laadukkaasti huomioiden suojelustatuksen, viranomaisyhteistyön, kuntotutkimukset, kustannuslaskennan, elinkaari- ja hiilijalanjäljen arvioinnin, energiaratkaisujen arvioinnin, energiatehokkuuden parantamisen, projektin johdon, suunnittelun ohjauksen, käyttäjien tarpeet, markkinavuoropuhelut, urakkakilpailutukset, valvonnan ja varsinaisen rakentamisen sekä kaikkien näiden yhteensovittamisen”, Reponen listaa.
Vaikka hanke on edennyt varsin jouhevasti ja joustavasti, niin jotain yllättävääkin on tullut vastaan. Esimerkiksi se, että kohdetta ei ole kaikilta osin toteutettu alkuperäisten loppupiirustusten mukaan. Myös allasvesien käsittelyaltaiden kunto on Reposen mukaan osoittautunut ennakoitua huonommaksi. Positiivisena yllätyksenä sen sijaan on ollut uima-altaiden hyvä kunto.
Teksti: Sirpa Mustonen
Kuva: Hollolan Tilapalvelu Oy