Liittyjän tarina

Turku Energia: Kaikki hyöty irti tuntimittaustiedosta

07.09.2018
Takaisin listaukseen

Turku Energia on vuoden 2014 alusta saakka saanut mittausjärjestelmäänsä asiakastietoja etäluentana. Kaikki verkoston tuotantolaitoksien ja ostopisteiden tiedot ovat nyt käytettävissä myös tunneittain.

Tuntimitattua tietoa saadaan muun muassa asiakkaan kulutuksesta, tuotantolaitosten tehosta, meno- ja paluuvesien lämpötiloista sekä jäähtymästä.

– Koska mittaustietoa tulee paljon, sen analysointiin tarvittiin joku työkalu. Päätimme hankkia tiedon jatkokäsittelyä varten ohjelmiston, kertoo lämpöpäällikkö Ari Eklund Turku Energiasta.

Yhtiö otti käyttöön tuntimittaustiedon avoimen palvelualustan eli TAP-järjestelmän, joka on Jatiko Oy:n kehittämä datan analysointipalvelu. Järjestelmä tuottaa listauksen huonoista jäähdyttäjistä. Tiedon avulla on helppo lähestyä asiakkaita ja esittää tarpeelliset korjaustoimenpiteet. Myös liian suuret virtaamat paljastuvat heti. Ohjelman avulla löydettyjen ongelmakohtien korjaaminen tuo vuositasolla satojen tuhansien eurojen säästöt.

Verkostohäviöt historiaan

– Koska näemme kaikkien asiakkaiden menovesien lämpötilat, voimme optimoida verkoston ajolämpötilaa, eli pudottaa sitä niin alas kuin mahdollista, ilman että asiakkaalle tulee liian kylmää vettä. Tämä pienentää verkostohäviöitä sekä teoriassa, että käytännössä, Eklund painottaa.

Lämpötiloja seuraamalla nähdään myös, mikä tuotantolaitos milloinkin on optimaalisin käynnistettävä yksikkö, kun tehojen tarve lisääntyy. Asiakkaalle järjestelmä laskee oikean tilaustehotarpeen aikaisemman kulutushistorian avulla. Aikaisempaan kulutukseen perustuen järjestelmä paljastaa myös hiipuvat ja rikkoontuneet lämpöenergiamittarit.

– Kaikki mainitut tiedot saadaan myös karttapohjalle ja verkostokartan päälle. Tämä mahdollistaa runkojohtojen mitoitustarkastelun laajennuksien yhteydessä, Eklund toteaa.

Kaikki kulutus- ja tuotantotiedot saadaan tunnin tarkkuudella, joten häviöitä voidaan seurata entistä tarkemmin ja muutokset näkyvät heti. Järjestelmästä saadaan tiedot myös uusien tariffien kehitystä varten. Esimerkiksi vuodenaikatariffeja varten on hyödyllistä nähdä kulutuksien jakaantuminen eri kausille.

Oy Turku Energia – Åbo Energi Ab tarjoaa asiakkailleen energiapalveluita, jotka kattavat sähköenergian ja sähkön jakelun, kaukolämmön, -jäähdytyksen ja höyryn. Lisäksi palveluihin kuuluu verkostourakointi ja kunnossapidon palvelut sähköverkoille, ulkovalaistukseen sekä liikennevaloihin. Yhtiö on sitoutunut kehittämään energia-alaa ja toimimaan alan edelläkävijänä. Konsernin tytäryhtiöistä Turku Energia Sähköverkot Oy rakentaa, ylläpitää ja käyttää omistamaansa sähköverkostoa Turun alueella. Turun Seudun Kaukolämpö Oy puolestaan siirtää kaukolämpöä tuotantolaitoksilta jakelupisteisiin. Turku Energia -konsernin liikevaihto vuonna 2017 oli 255 miljoonaa euroa.

 

Teksti: Sirpa Mustonen

Kuva: istock