Liittyjän tarina

Karjalohjan Päiväkumpu Oy: Kaikki sitoutuvat energiansäästöön

15.06.2017
Takaisin listaukseen

Solaris Kylpylät on kolmen kylpylähotellin konserni, jossa energiatehokkuuden parantamiseen ovat sitoutuneet kaikki työntekijöistä aina hallituksen jäseniin.

Solaris Kylpylät -konserniin kuuluvat Karjalohjan Päiväkummun, Saarijärven Summasaaren ja Kuopion Rauhalahden kylpylähotellit, joissa on toteutettu viime vuosina määrätietoisesti energiaa säästäviä toimia.

Karjalohjan Päiväkumpu Oy on osa Solaris Kylpylät -konsernia, johon kuuluvat myös Saarijärven Summasaaren ja Kuopion Rauhalahden kylpylähotellit. Kylpylävieraiden ja lomailijoiden ohella asiakkaita ovat myös kuntoutujat ja kokousvieraat.

– Oleellista on, että kaikki sitoutuvat energiansäästöön yksittäisistä työntekijöistä yrityksen ylimpään johtoon. Kyse on usein varsin yksinkertaisista asioista, mutta kaikkien on ymmärrettävä niiden merkitys osana päivittäistä työtämme, Solaris Kylpylöiden toimitusjohtaja Tero Eskola sanoo.

Hyvä esimerkki tästä on se, että esimerkiksi huoneet kierretään säännöllisesti ja tarkistetaan ikkunat, patterit, wc-pöntöt ja hanat.

Energiankäyttö tarkassa seurannassa

Eskola sanoo, että motivoitunut henkilöstö on energiansäästössä kaikki kaikessa. Työntekijöiltä tulee myös hyviä parannusideoita.

– Olemme järjestäneet energiansäästöviikkojen aikana kilpailuja, joissa parhaat energiaa säästävät ideat on palkittu. Voittaneen osaston henkilöstö on päässyt yhdessä virkistyspäivän viettoon.

Karjalohjan Päiväkumpu Oy liittyi matkailu- ja ravintola-alan energiatehokkuussopimukseen vuonna 2008 ja on mukana myös uudella sopimuskaudella. Energiansäästöohjelma kattaa nykyisin myös konsernin kaksi muuta kylpylähotellia.

– Tärkein juttu on energiankulutuksen jatkuva seuranta. Sitä koskevat tiedot käydään säännöllisesti läpi henkilöstön osastopalavereissa. Niihin tutustutaan myös jokaisessa yhtiön hallituksen kokouksessa.

Karjalohjan Päiväkumpu Oy:lle on myönnetty tunnustus ansioituneesta energiatehokkuustyöstä Elinkeinoelämän energiatehokkuussopimuksessa vuosina 2008–2016.

Eskolan mukaan lämmön, sähkön ja veden kulutuksesta tehdään kuukausittain kiinteistökohtaiset raportit, joissa asiat on esitetty mahdollisimman havainnollisesti megawattitunteina ja euromäärinä.

– Vertailemme energian käyttömäärää ja kustannuksia aiempiin tuloksiin. Tästä näemme hyvin trendit ja pystymme puuttumaan asioihin, jos energian kulutus kasvanut.

Vain energiapihejä uusia laitteita

Ilmanvaihdon ja lämmityksen ohjauksen parantaminen on ollut keskeinen energiaa säästävä toimenpide. Myös kylpylän lämmin- ja kylmävesialtaiden lämpötilan optimointi on tuonut tuloksia.

Yksi isoimmista energiainvestoinneista on ollut Päiväkummun vesikiertoisen lämmitysjärjestelmän uudistaminen.

Eskolan mukaan energian kulutus on keskeinen kriteeri myös pienemmissä hankinnoissa. Vanhoja valaisimia korvataan vähitellen led-valoilla, ja keittiöissä laitevalintoihin vaikuttaa oleellisesti energiatehokkuus.

– Ostimme hiljattain keittiöön uuden astianpesukoneen. Halusimme siihen sekä sähkön että veden kulutuksesta kertovat mittarit.

Vuonna 2015 Solaris Kylpylät siirtyi ostamaan pelkästään uusiutuvista energiamuodoista tehtyä sähköä. Karjalohjalla ja Saarijärvellä kylpylähotellien tarvitsema lämpö saadaan puolestaan omista puupellettivoimaloista, Kuopiossa kaupungin kaukolämpövoimalasta.

Teksti: Matti Remes