Liittyjän tarina

Kiilto Oy: Älykäs energiatehokkuusratkaisu tehosti tuotantoa

07.01.2019
Takaisin listaukseen
Kiilto otti vuonna 2018 pitkän harppauksen ympäristöasioissa, kun se ryhtyi Lempäälän tehtaalla hyödyntämään liimanvalmistuksessa syntyvää hukkalämpöä. Maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen hybridijärjestelmä tuottaa maakylmää tuotannon jäähdytystarpeisiin.

Maakaasua korvaava hybridijärjestelmä hyödyntää lämmityksessä ja jäähdytyksessä lämpöpumppujärjestelmän ohella maalämpöä ja maakylmää. Kallioperä toimii akkuna, johon ylijäävää hukkalämpöä ladataan hyödynnettäväksi myöhemmin uudelleen.

– Maalämpöjärjestelmästä saadaan talviaikaan lämpöenergiaa kiinteistön lämmittämiseen, jolloin maa kaivojen ympärillä kylmenee. Maalämpökaivoihin latautunutta maakylmää käytetään tuotannon aikana prosessin lisäjäähdyttämiseen. Samalla maa lämpenee seuraavaa yöllistä lämmitysjaksoa varten, tekninen päällikkö Vesa Juhannusvuori Kiillolta kertoo.

Ympäristötietoisessa perheyrityksessä hukkalämpöjä oli kierrätetty aikaisemminkin, mutta uuden älykkään hybridijärjestelmän myötä hyödyt moninkertaistuivat. Tehtaan energialasku pieneni 88 000 euroa vuodessa ja hiilidioksidipäästöt putosivat yli 350 000 kiloa vuodessa. Samanaikaisesti tuotantoon tuli reilusti lisää kapasiteettia ja toimitusvarmuutta tehostuneen jäähdytyksen myötä.

Polymerointi tuottaa lämpöä ja kaipaa jäähdytystä

Lempäälän tehtaalla valmistetaan kemikaaleja rakentamisen ja teollisuuden tarpeisiin. Polymerointiprosessi on yksi liimanvalmistuksen vaiheista, jossa vapautuu runsaasti lämpöenergiaa.

Prosessin aikana reaktoria pitää jäähdyttää koneellisesti. Jäähdytyksessä käytetään teollisia lämpöpumppuja, joilla myös lämpöenergia saadaan uusiokäyttöön kiinteistön ja käyttöveden lämmitykseen. Lisää jäähdytystehoa ammennetaan maakylmästä.

Tehostuneen jäähdytyksen myötä polymerointiprosessin tuotantokapasiteetti on kasvanut merkittävästi. Tätäkin suurempana hyötynä tekninen päällikkö Vesa Juhannusvuori näkee, ettei tuotantosuunnitelmia tarvitse enää muuttaa jäähdytyskapasiteetin riittävyyden mukaan.

– Jäähdytysvesi pysyy nyt tasalämpöisenä koko prosessin ajan, mikä lisää tuotannon tasalaatuisuutta, Juhannusvuori kertoo.

Toimintavarmuutta ensimmäisestä päivästä lähtien

Teollisuudessa toimintavarmuus on ykkösasia. Hybridijärjestelmä on toiminut käynnistyshetkestä alkaen kuten on pitänytkin. Yhtäkään häiriötä ei ole ollut.

Kiilto Oy on vuonna 1919 perustettu kemianteollisuuden tuotteita valmistava suomalainen perheyritys. Kiilto kehittää ja valmistaa tuotteensa asiakkaan, ympäristön ja turvallisuuden ehdoilla. Yhtiö on sitoutunut tehostamaan energiankäyttöään osana Elinkeinoelämän energiatehokkuussopimusta.

– Tällainen on harvinaista. Lämmöntalteenottojärjestelmät ovat todella monimutkaisia, etenkin kun ne ovat liitettynä tuotannon prosessiin, tekninen päällikkö toteaa. Kiitokset menevät järjestelmän toimittajalle. – Suunnitelmat ovat olleet hyvät ja toteutus myös, Juhannusvuori kommentoi Calefa Oy:n toimittamaa kokonaisjärjestelmää.

– Toimittamalla pelkästään kokonaisratkaisuja pystymme takaamaan sen, että järjestelmä toimii ja asetetut energiansäästötavoitteet saavutetaan, Calefan toimitusketjun päällikkö Petri Vuori kertoo.

Calefa seuraa ja optimoi järjestelmää etäyhteyden kautta käyttöönoton jälkeen. Näin varmistetaan, että hukkalämmöt tulevat parhaalla mahdollisella tavalla hyödynnettyä kaikissa käyttötilanteissa, jokaisena vuodenaikana.

Kiillon tehtaalla uusiokäyttöjärjestelmä on toiminut niin hyvin, että hukkalämmön hyödyntämistä ollaan laajentamassa vuonna 2019.

Teksti ja kuva: Paula Harmaala