Liittyjän tarina

Kotkamills: Uusi haihduttamo leikkaa höyrynkulutusta

10.10.2018
Takaisin listaukseen
Maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen muoviton kartonki valmistuu jatkossa tuntuvasti energiatehokkaammin, kun Kotkamillsin tehtaalle rakentuu uudenlainen mustalipeähaihduttamo. Palveluntarjoaja Adven ottaa vastuun investoinnin toteutuksesta ja haihdutuksen tuottamisesta tehtaalle.

Mustalipeähaihduttamo on osa sellutehtaan kemikaalien talteenottoprosessia. Tehtaan nykyinen haihduttamo käyttää paljon höyryä, josta suuri osa on tuotettu maakaasulla. Uusi haihduttamo vähentää merkittävästi höyrynkulutusta ja energiantuotannon päästöjä.

– Energiatehokkuus ja sen kehittäminen ovat yksi keskeisimpiä painopistealueita toiminnassamme. Lisäksi uuden teknologian käyttöönotto mahdollistaa sellutehtaamme kehittämisen myös jatkossa, sanoo toimitusjohtaja Markku Hämäläinen Kotkamills-yhtiöstä.

Ratkaisu mahdollistaa kapasiteetin kasvun

Vanha teknisen käyttöiän lopulla oleva mustalipeähaihduttamo korvataan uudella. Uudessa haihduttamossa käytetään puhallinhaihdutin tekniikkaa, joka merkittävästi vähentää haihduttamon höyryn kulutusta. Höyrykapasiteettia vapautuu kartongin ja paperin tuotantoon. Samalla myös haihduttamon kapasiteetti kasvaa ja mahdollistaa jatkossa sellutehtaan kapasiteetin nostamisen. Haihduttamosta saadaan myös metanolia talteen, joka käytetään polttoaineena korvaamaan tehtaalla käytettävää maakaasua.

Investoinnille energiatukea

Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt investoinnille uuden teknologian investointitukea 3,2 miljoonaa euroa.

– Tehtaan energiatehokkuus paranee merkittävästi, sillä nykyisen haihduttamon höyrynkulutus vähenee yli 30 prosenttia. Samalla myös hiilidioksidipäästöt vähenevät merkittävästi, Advenin myyntipäällikkö Teemu Kivimäki kertoo.

Poikkeuksen ratkaisusta tekee, että suljettuun höyrykiertoon (MVR) perustuvaa teknologiaan hyödynnetään Kotkamillsin haihdutusprosessissa paljon aiempaa pidemmälle. MVR-esihaihduttamossa vettä haihtuu jopa neljä kertaa energiatehokkaammin kuin perinteisessä sarjahaihdutuksessa.

Haihdutus ostetaan palveluna

Investoinnista vastaa kokonaisuudessaan Adven, jonka kanssa Kotkamills on tehnyt sopimuksen haihdutuspalvelusta seuraavan kuudentoista vuoden ajan.

Kotkamills ja Adven ovat molemmat mukana elinkeinoelämän energiatehokkuussopimuksessa ja sitoutuneet tavoittelemaan toiminnassaan tehokkaampaa energiankäyttöä vuoteen 2025 asti.

Projekti käynnistyi elokuussa 2018 valmistelevilla töillä. Uuden haihduttamon ensimmäinen käyttöönottovaihe alkaa syksyllä 2019 ja kokonaisuudessaan se on tuotannossa syksyllä 2020.

Mustalipeä on sellunkeitossa käytettävän sulfaattimenetelmän sivutuote. Sellutehtaan haihduttamo väkevöi mustalipeän korkeaan kuiva-ainepitoisuuteen, jonka jälkeen se poltetaan soodakattilassa. Mustalipeän orgaanisen aineen palamisesta saatava energia on mahdollista hyödyntää lämmön ja sähkön tuotantoon.

Kotkamills
Kotkamills valmistaa innovatiivisia puupohjaisia tuotteita. Tuotteita ovat täysin kierrätettävät muovittomat kuluttajapakkauskartongit, korkealaatuinen erikoislaminaattipaperi sekä ekologiset puutuotteet. Valmistetuista tuotteista 90 % päätyy vientiin. Kotkamills työllistää suoraan noin 530 henkilöä. Yhtiön liikevaihto vuonna 2017 oli 288 miljoonaa euroa. Kotkamillsin tarinaa voi seurata Twitterissä @Kotkamills ja Instagramissa @Kotkamillsofficial.

Adven
Vuonna 1982 perustettu Adven Oy tarjoaa räätälöityjä energia- ja vesiratkaisuja sekä kaukolämpöä Suomessa, Ruotsissa sekä Virossa. Advenilla on toteuttanut noin 600 energiaratkaisua yli 500 asiakkaalle. Vuodelle 2018 budjetoitu liikevaihto on 200 miljoonaa euroa. Yhtiö työllistää yli 300 henkilöä.

Kuva: Kotkamills