Liittyjän tarina

Lidl Suomi: Koko henkilöstö koulutetaan energiansäästöön

06.04.2018
Takaisin listaukseen

Lidlin myymälöissä energiansäästö on oleellinen osa päivittäistä arkea. Kaikki työntekijät on koulutettu energiatehokkaaseen toimintaan.

Lidl Suomelle iso merkkipaalu energiatehokkuudessa oli loppuvuonna 2016 käyttöön otettu ISO50001-sertifikaatti. Energiahallintajärjestelmä tarjoaa yritykselle entistä järjestelmällisemmän lähestymistavan seurata ja vähentää energiankulutustaan kiinnittämällä huomiota toimitilojen ja laitteiden energiatehokkuuteen.

– Henkilöstöllä on tässä keskeinen rooli, Lidl Suomen energianhallintapäällikkö Simo Siitonen sanoo.

Hänen mukaansa kaikki Lidlin työntekijät koulutetaan käyttämään energiaa säästeliäästi omassa työssään.

– Jokainen ymmärtää esimerkiksi myymälässä, millaisia energiatehokkuuteen vaikuttavia asioita hänen työtehtäviinsä kuuluu. Näin energian säästämisestä, vaikkapa laitteiden käytössä, tulee osa päivittäistä työtä.

Energiankulutus tarkassa seurannassa

Kauppa on merkittävä energiankuluttaja, sillä erilaisille tuotteille tarvitaan erilaisia säilytyslämpötiloja. Liikkeissä ja jakelukeskuksissa energiaa kuluu ennen muuta kylmälaitteisiin, ilmanvaihtoon, lämmitykseen ja valaistukseen.

Siitosen mukaan kulutuksen tarkka seuranta on oleellista energiankäytön hallinnassa.

– Seuraamme jatkuvasti toimipaikkojemme energian- ja vedenkulutusta ja puutumme välittömästi kulutuksen kasvuun. Tällä tavalla säästämme energiakustannuksissa.

Siitosen mukaan Lidl etsii jatkuvasti uusia energiatehokkaita ratkaisuja, joita voisi ottaa käyttöön. Tässä tukena on 28 maassa toimiva konserni, kun jossakin maassa hyväksi havaittuja käytäntöjä voidaan hyödyntää myös muissa maissa.

Lidl kerää energiatehokkuusideoita myös työntekijöiltä.

– Idean ei tarvitse olla mikään iso juttu, mutta se voi säästää paljon energiaa, jos se otetaan käyttöön Lidlin yli 10 000 myymälässä eri puolilla maailmaa.

Kiikarissa suuret säästöt

Lidl Suomi on mukana meneillään olevassa energiatehokkuussopimuskaudella. Yritys sitoutuu säästämään energiankulutuksestaan 4 prosenttia vuoden 2020 loppuun mennessä ja 7,5 prosenttia vuoden 2025 loppuun mennessä vuoden 2016 tasosta.

– Energiatehokkuussopimukseen liittyminen asettaa meille vähimmäistavoitteen siinä, mitä haluamme saavuttaa. Tällä edistymistahdilla on mahdollista, että saavutamme enemmänkin, Siitonen sanoo.

Siitosen mukaan kaikissa Lidl Suomen toimipisteissä on esimerkiksi tarkoitus siirtyä energiaa säästävään led-valaistukseen.

– Myös lämmön talteenotossa meillä on vielä parannettavaa, jotta saamme kylmäkoneista lämmön vieläkin paremmin talteen.

Lidl Suomi
Lidl on yksi Euroopan suurimmista päivittäistavaraketjuista. Suomessa sillä on 170 myymälää Hangosta Sodankylään. Jakelukeskuksia sijaitsee Janakkalassa ja Laukaassa. Suomessa Lidlillä on 5200 työntekijää.

Lidl-kauppojen suunnittelussa energia-asiat ovat keskeisesti mukana. Uusissa myymälöissä käytetään pääosin led-valaistusta. Valot ja vesihanat toimivat liiketunnistimilla tai ajastettuina.

– Myös vanhoissa myymälöissä valaistus ja kylmälaitteet vaihdetaan energiatehokkaampiin vaihtoehtoihin remonttien yhteydessä.

Lidl on ottanut käyttöön myös aurinkovoimaa. Esimerkiksi Turun Länsikeskuksen myymälässä oma aurinkovoimala tuottaa jopa 30 prosenttia liikkeen tarvitsemasta sähköstä.

Huipputehokas jakelukeskus Järvenpäähän

Aurinkosähköä hyödynnetään myös Järvenpäähän valmistuvassa Lidlin uudessa jakelukeskuksessa, jonka energiatehokkuus on Siitosen mukaan maailman huippua.

– Siellä on ratkaisuja, joita ei ole koskaan tehty muualla aiemmin. Lämpö otetaan tehokkaasti talteen kylmäkoneista ja kaikkialta muualtakin, mistä se vain on mahdollista.

Lisäksi jakelukeskukseen tulee kaksisuuntainen kaukolämpöliittymä. Se mahdollistaa ylijäävän lämmön myymisen Järvenpään kaukolämpöverkkoon.

TEKSTI: Matti Remes
KUVA: Anthony Ubaud