Liittyjän tarina

Muuramen kulttuurikeskuksen uusittu talotekniikka säästää yli 1000 MWh lämpöä vuosittain

06.05.2020
Takaisin listaukseen
Muuramessa uudistettiin kulttuurikeskuksen talotekniikkaa kesällä 2019 ESCO-hankkeena. Urakassa uusittiin talon ilmanvaihtokoneet, puhaltimet ja rakennusvalvontajärjestelmiä sekä muutettiin liikuntatiloihin LED-valaistus. Lämpöä säästyy vuosittain yli 1000 MWh ja sähköäkin yli 300 MWh.

Muurame alkoi suunnitella hanketta jo vuonna 2018 yhdessä muun muassa kunnan kiinteistöjen jäähdytysjärjestelmien vuosihuolloista vastaavan kumppanin Caverion Oy:n kanssa. Hyvänä esimerkkinä toimivat Jyväskylän kaupungin toteuttamat ESCO-hankkeet, joita Jyväskylä on esitellyt keskisuomalaisille kunnille ja kaupungeille.

Caverion Oy:n avustuksella valmistui hankesuunnitelma ja kunnan oma hankintaosasto kilpailutti hankkeen alkuvuonna 2019. Kulttuurikeskuksen urakoitsijaksi valikoitui Are Oy.

Urakka toteutettiin todella tiiviillä aikataululla kesä-elokuun aikana 2019

– Aikataulu oli tiukka, koska työt piti saada toteutettua koulujen loma-aikana, jolloin opiskelijat ja muu henkilökunta eivät olleet tiloissa. Opetustilojen muutokset toteutettiin ensin, rakennuksen muiden osien töitä pystyttiin viimeistelemään vielä opetustyön alettua elokuun loppupuolella 2019, kertoo Muuramen kunnan kiinteistöpäällikkö Reijo Koivuniemi. Työtä helpotti hänen mukaansa myös se, että hankkeen vaatimat rakennustekniset työt tilattiin myös Are Oy:ltä, jolloin urakassa ei ollut liian montaa osapuolta.

Hankkeen valmistumisen jälkeen Are Oy valvoo tekniikan toimintaa Areena-etävalvomon kautta. Seurantaa tehdään erityisesti ESCO-hankkeen säästötakuun aikana, mutta vikatilanteisiin puuttuminen ja oikeiden säätöjen ja sisäilmaolosuhteiden varmistaminen ovat tärkeitä muulloinkin.

– Etävalvomon kautta voimme seurata tilannetta talossa reaaliajassa ja antaa tarvittaessa ohjeita talon ylläpidosta vastaaville. Se, että Muuramen kunnan ammattilaiset – kiinteistöpäällikkö ja huolto – olivat mukana urakan aikana helpottaa asiaa. He tietävät, mitä laitteita taloon on asennettu ja minne ja sen, mitä asetuksia ja säätöjä laitteisiin on tehty, painottaa yksikönpäällikkö Tuomas Hokkanen Are Oy:stä.

Hokkasen mielestä Muuramen urakka oli helppo niin tarjottavana kohteena kuin toteutuksena, sillä tarjouspyyntö oli selkeä ja helposti tarjottava ja itse urakan aikana kunta oli aktiivisesti mukana, jolloin tarvittavat tiedot olivat aina saatavilla. Toisaalta tarjouspyyntö ei antanut yritykselle mahdollisuutta suositella muita energiatehokkaita toimintamalleja tai toteutustapoja, mutta sekin on Tuomas Hokkasen mielestä ymmärrettävää: kunnalle tarjousten vertailu on helpompaa ja selkeämpää.

Hankkeen kustannukset ja arvioidut säästöt:

 • Hankkeen kustannukset 545 000 euroa
 • Muuramen kunta saanut hankkeelle ESCO-tukea
  (ESCO-tuki enintään 25 % hankkeen kustannuksista)
 • Lämmönsäästöt 1091 MWh (noin 68 000 euroa/a)
 • Sähkönsäästö 307 MWh (noin 24 000 euroa/a)
 • Takaisinmaksuaika alle 6 vuotta
 • Säästötakuukausi 2019-2024 (54 sopimuskuukautta)
 • Toteuttaja: Are Oy

Muuramen Kulttuurikeskus sijaitsee monipuolisten palvelujen keskellä Muuramen keskustassa. Päiväaikaan rakennus palvelee peruskoululaisia ja lukiolaisia. Iltaisin ja viikonloppuisin Kulttuurikeskuksen tilat valloittavat liikunnan ja kulttuurin harrastajat ja tekijät sekä kansalaisopiston opiskelijat.

 • Rakennettu vuonna 1990 (laajennettu vuosina 1996 ja 2004), arkkitehti Reijo Perko.
 • Kulttuurikeskuksessa on 230-paikkainen Muurame-sali, liikuntasali pukuhuoneineen, luokkatiloja sekä ruokala- ja kahvilatiloja.
 • Kulttuurikeskuksessa toimii vuonna 1995 perustettu Muuramen lukio, jossa on oppilaita n. 200 ja opettajia 20.

Muurame on liittynyt mukaan kunta-alan energiatehokkuussopimukseen vuonna 2019.

Lisätietoja:

Muuramen kunta
kiinteistöpäällikkö Reijo Koivuniemi
reijo.koivuniemi@muurame.fi

Are Oy
yksikönpäällikkö Tuomas Hokkanen
tuomas.hokkanen@are.fi

Lisätietoja ESCO-palveluista ja Business Finlandin ESCO-hankkeille myöntämästä energiatuesta:
www.motiva.fi/esco