Liittyjän tarina

Niiralan Kulma Oy: Hyvä asukasviestintä auttaa energiansäästössä

06.11.2023
Takaisin listaukseen
Vuokrataloyhtiö Niiralan Kulma saavuttaa energiansäästössä tavoitteensa, mutta jatkossa tarvitaan entistä tiiviimpää yhteistyötä asukkaiden kanssa. Oleellista on hyvä asukasviestintä.

Kuopion kaupungin vuokrataloyhtiö Niiralan Kulma on kuulunut pitkään vuokra-asuntoyhteisöjen energiatehokkuussopimukseen (VAETS). Palvelupäällikkö Joni Mäenpää arvioi, että nykyiselle sopimuskaudelle 2017–2025 asetettu 7,5 prosentin energiansäästötavoite saavutetaan.

– Voi olla, että pääsemme tavoitteeseen jopa hieman etuajassa, Mäenpää sanoo.

Energiansäästö on osa Niiralan Kulman vastuullisuustyötä. Sillä on myös iso taloudellinen merkitys.

– Meidän on pystyttävä vastaamaan kohoaviin energiakuluihin ja pidettävä vuokrat kohtuullisina.

Niiralan Kulman ympäristöohjelmassa on linjattu, että mahdollisuuksien mukaan kiinteistöjen peruskorjauksissa ja uudiskohteissa hyödynnetään maalämpöä ja aurinkovoimaa. Yhä useampaan kohteeseen asennetaan myös lämmön talteenottoratkaisuja.

– Uudiskohteet pyrimme suunnittelemaan niin, että rakennukset täyttävät A-energialuokan vaatimukset.

Energiakriisi herätti hakemaan säästökohteita

Syksyn 2022 energiakriisi herätti myös Niiralan Kulman hakemaan tosissaan energiaa säästäviä toimia, jotka oli mahdollista toteuttaa suhteellisen nopealla aikataululla. Mäenpään mukaan kaikki kivet käännettiin. Esimerkiksi vähäisellä käytöllä olleiden kylmäkellareiden kylmälaitteet kytkettiin pois päältä 31 vuokratalossa.

– Näin sähköä säästyy 100–200 megawattituntia vuodessa, Mäenpää arvioi.

Sähkön kulutusta laskee myös kaikille asukkaille tarkoitettujen lenkkisaunojen ajallinen rajaaminen niin, että jatkossa saunavuoroja on viikossa tunti naisille ja tunti miehille.

– Se tarkoittaa, että Niiralan Kulman saunojen lämmittäminen vähenee yhteensä 9800 tuntia vuodessa. Myös asukkaiden yksityisvuoroja on järjestelty uudelleen niin, ettei väliin jää tyhjiä tunteja.

Yhteisten saunatilojen energian kulutusta vähentävät myös lattialämmitykseen vaihdetut älykkäät ja ajastettavat termostaatit.

Energiadata hyödyksi asukasviestinnässä

Niiralan Kulma valvoo kiinteistöjensä kaukolämmön, sähkön ja veden kulutusta keskitetysti. Data käydään kuukausittain läpi. Erityishuomio kiinnitetään poikkeamiin kulutuksissa, jotta häiriöt havaitaan ja korjataan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Kulutustietoja hyödynnetään myös asukasviestinnässä, jonka tavoitteena on motivoida ja saada myös asukkaat mukaan energiaa säästäviin toimiin.

– Asukkailla on jatkossa entistä tärkeämpi rooli, kun pyrimme edelleen parantamaan energiatehokkuutta. Jokainen voi omalla käytöksellään vaikuttaa, vaikkapa välttämällä asunnon turhaa tuulettamista pakkasella, Mäenpää mainitsee.

Energia-asioita käsitellään Niiralan Kulman asukaslehdessä, nettisivuilla ja some-kanavilla. Myös porraskäytävien perinteiset ilmoitustaulut sopivat hyvin tiedon välittämiseen. Niiltä voi esimerkiksi lukea säännöllisesti, miten oman kotitalon veden ja kiinteistösähkön kulutus on kehittynyt suhteessa aiempaan.

– Digitaalisissa porrasnäytöissä kerromme myös esimerkiksi pörssisähkön hintapiikeistä. Se auttaa pörssisähköä ostavia asukkaita ajoittamaan sähköä runsaasti kuluttavien laitteiden käyttöä halvemman sähkön tunteihin.

Niiralan Kulma on myös järjestänyt onnistuneita talokohtaisia kilpailuja vedenkäytön vähentämisessä. Parhaimmissa kohteissa asukkaat ovat pudottaneet yhteistuumin veden kulutusta jopa kolmanneksella.

Energiaeksperttejä kaivataan lisää

Niiralan Kulma kannustaa asukkaita ryhtymään myös kotitalonsa energiaeksperteiksi. Se edellyttää verkkokurssin ja lopputentin suorittamista. Noin 15 tuntia vievä kurssi sisältää perusasiat kiinteistössä muodostuvista hoitokustannuksista, energiatehokkuudesta ja kiinteistötekniikasta.

Energiaekspertin tehtävänä on järjestää vuosittain koulutustilaisuus, joka antaa asukkaille vinkkejä energiansäästöön, vedenkäytön kohtuullistamiseen ja kierrätyksen tehostamiseen. Mäenpään mukaan energiaeksperttitoiminta on osa Niiralan Kulman kannustavaa vuokranmäärityksenmallia, jossa asukkaat voivat vaikuttaa asukastoiminnalla ja energiaekspertin työllä oman talonsa vuokriin.

– Energiaeksperttitoiminnan avulla talo voi saada kuukaudessa 0,05 euron alennuksen neliövuokraan, Mäenpää kertoo.

Energiaeksperttejä on nyt vajaat 20 kappaletta. Mäenpää toivoo lisää vapaaehtoisia.

– Niiralan Kulmalla on 65 asukastoimikuntaa. Olisi hienoa, jos niiden työtä täydentämään saisimme lisää energiaeksperttejä.

Fakta:
Vuonna 1949 toimintansa aloittaneella Niiralan Kulmalla on Kuopiossa noin 7 000 asuntoa ja niissä noin 12 000 asukasta.

Teksti: Matti Remes
Kuva: Niiralan kulma, kuvassa palvelupäällikkö Joni Mäenpää