Liittyjän tarina

Nivos: Kaukolämpöä Yandexin datakeskuksen hukkalämmöstä

18.12.2019
Takaisin listaukseen
Mäntsälässä sijaitsee hakukoneyhtiö Yandexin palvelinkeskus, jonka ylijäämälämmöstä tuotetaan yhteistyössä Nivoksen kanssa kaukolämpöä Mäntsälän kotitalouksiin ja teollisuuden tarpeisiin. Kaukolämmön tuotanto Yandexin datakeskuksen ylijäämälämmöstä saa aikaan noin 65 prosenttia pienemmän hiilijalanjäljen verrattuna vastaavan kaukolämpömäärän tuottamiseen maakaasun avulla.

‒ Yhteistyö Yandex Oy:n kanssa on toiminut erinomaisesti ja kaukolämmön tuotanto on kasvanut vuosi vuodelta suuremmaksi yhteisen kehitystyön myötä. Maakaasun tarve on lämmön kierrättämisen myötä laskenut 75 prosenttia. Lämmöntalteenottoprosessi on mittaluokassaan maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen”, kertoo projekti-insinööri Juha Pero Nivokselta.

Nivos tuottaa 75 prosenttia Mäntsälän keskustan kaukolämmöstä Yandexin datakeskuksesta kierrätetyllä hukkalämmöllä. Yhtiö liittyi energiatehokkuussopimukseen jo edellisellä kaudella (2008‒2016). Uuden sopimuksen kaudelle 2017‒2025 yhtiö allekirjoitti ensimmäisten liittyjien joukossa. Uuden kauden tavoitteita on muun muassa asiakkaiden energiatehokkuuden parantaminen.

Yhteistyö toimii siten, että Yandex ottaa talteen ja myy syntyvän lämmön raakalämpönä Mäntsälän kunnan omistamalle energiayhtiö Nivokselle, joka jalostaa siitä lämpöpumppujen avulla kaukolämpöä. Tämän mittakaavan lämmönkierrätyksessä Yandex on ollut datakeskuksista edelläkävijä maailmassa.

Toimiva esimerkki on edistänyt tietotekniikkayhtiöiden halua samankaltaiseen ylijäämälämmön kierrätykseen. Datakeskuksessa syntyy joka sekunti lämpöä yli 1 000 kiukaan verran. Ilman poistuessa palvelinkeskuksesta, lämmönvaihtimet ottavat talteen ylijäämälämmön, jonka Nivos ostaa ja kierrättää kaukolämmöksi.

Palvelinkeskuksesta ulos tuleva ilma on noin 37-asteista, noin 15 astetta kuumempaa kuin sisään tuleva ilma. Lämpötilaeroa kasvatetaan lämpöpumpulla, jonka ansiosta kaukolämpöverkkoon syötetään 80-asteista vettä. Datakeskuksen yhteydessä toimivan lämmöntalteenottolaitoksen nimellisteho on noin 6 megawattia, ja se tuottaa vuodessa 30 GWh kaukolämpöä. Energiamäärä vastaa suurin piirtein 1 500 omakotitalon vuodessa käyttämää lämpöenergiaa.

Kaukolämmön kilpailukyky kohenee

Lämmön kierrättäminen parantaa kaukolämmön kilpailukykyä pitkällä aikavälillä. Maakaasun verotuksen vuoksi hukkalämpöratkaisu on huomattavasti maakaasua edullisempi ja ympäristöystävällisempi vaihtoehto. Lämmön talteenotto ja siirtäminen kaukolämpöverkkoon onkin mahdollistanut Nivokselle kuluttajahintojen laskemisen. Toteutuksesta ovat vastanneet yhteistyössä Nivos, Yandexin datakeskus ja laitetoimittaja Calefa. Tällainen toteutus ei olisi onnistunut, ellei kaikilla osapuolilla olisi ollut ennakkoluulotonta ja rohkeaa asennetta lämmönkierrättämiseen.

”Energiayhtiöillä on merkittävä rooli tällaisten hankkeiden edistämisessä. On tärkeää, että me etsimme aktiivisesti erilaisia kestäviä ratkaisuja energiantuotannolle, siksi olemme sitoutuneet myös energiatehokkuussopimukseen. Meistä on hienoa, että samalla kestävän kehityksen asenteella ovat mukana myös kumppanimme Yandex ja Calefa, joiden kanssa tämä oli mahdollista toteuttaa”, Juha Pero iloitsee.

Vuonna 2016 Energiateollisuuden kestävän kehityksen foorumi myönsi hankkeelle Vuoden ilmastoteko -palkinnon. Vuonna 2015 Euroopan lämpöpumppuyhdistys European Heat Pump Association palkitsi hankkeen ”Heat Pump City of the Year Award ” -palkinnolla.

Teksti: Sirpa Mustonen
Kuva: Kuvassa Nivos-konsernin konsernijohtaja Esa Muukka ja Yandexin datakeskuspäällikkö Ari Kurvi. Kuvalähde: Nivos, Matti Immonen