Liittyjän tarina

Padasjoen kunta: Ilmanvaihdon remonteilla iso säästö sähkölaskuun

02.04.2024
Takaisin listaukseen
Päiväkodin ilmanvaihdon onnistunut saneeraus innosti Padasjoen kunnan tekemään energiaremontteja muissakin kiinteistöissä. Ne tuovat merkittäviä säästöjä energialaskuun.

Padasjoen kunta päätti muutama vuosi sitten tehdä päiväkotikiinteistöönsä perusteellisen energiaremontin. Vuonna 1984 käyttöön otetussa rakennuksessa oli suora sähkölämmitys ja alkuperäiset ilmanvaihtokoneet.

Remontin ensimmäisessä vaiheessa kiinteistö liitettiin kaukolämpöön. Seuraavassa vaiheessa uusittiin rakennuksen ilmanvaihtokoneet.

Padasjoen kunnan käyttömestari Janne Virtanen kertoo, että pääilmanvaihtokoneessa sähköä käyttänyt jälkilämmityspatteri vaihdettiin vesikiertoiseen lämmityspatteriin. Lisäksi uuteen koneeseen saatiin uusi tehokas vastavirtatekniikkaan perustuva lämmön talteenotto.

– Myös keittiön ilmanvaihtokone ja huippuimuri uusittiin energiatehokkaampiin laitteisiin, Virtanen sanoo.

Remontti ei keskeyttänyt päiväkodin toimintaa

Rakennuksen välipohjassa sijaitsevat ilmanvaihtokoneet saatiin vaihdettua suhteellisen pienellä vaivalla nostimella yläkautta. Tätä varten oli avattava vesikatto, joka oli kuitenkin muutenkin uusimisen tarpeessa.

Päiväkodissa käy noin 30 lasta. Heille ei kuitenkaan tarvinnut etsiä väistötiloja, sillä hiljaisempana kesäaikana tehty remontti pystyttiin toteuttamaan rakennuksen puolikas kerrallaan.

– Päiväkodin toiminnalle aiheutui suhteellisen vähän häiriötä myös siksi, että rakennuksen sisällä putkistoihin ja ilmanvaihtokanaaleihin ei tarvinnut kajota. Saneeraus keskittyi välipohjan ilmanvaihtokoneiden uusimiseen, Virtanen huomauttaa.

Sähkön kulutus putosi 40 prosenttia

Padasjoella ollaan erittäin tyytyväisiä päiväkodin energiaremontin tuloksiin. Rakennuksen sähkön kulutus on pudonnut 40 prosenttia, mikä on ennen muuta kaukolämpöön siirtymisen ja entistä energiatehokkaampien ilmanvaihtolaitteiden ansiota.

Virtasen mukaan investoinnista on tullut entistä kannattavampi nyt, kun sähkön hinta on noussut. Nykyinen arvio saneerauksen takaisinmaksuajasta on kahdeksan vuotta.

Myös päiväkodin henkilökunta on ollut tyytyväinen ilmanvaihdon paranemiseen. Varsinaisia sisäilmaongelmia rakennuksessa ei oltu havaittu, mutta tilat tuntuivat välillä tunkkaisilta. Myös keittiössä työskentelyolot paranivat, kun uusi huippuimuri poistaa tehokkaasti käryt ja höyryt.

– Eli tässäkin mielessä remontti kannatti, Virtanen sanoo.

Päiväkodin onnistuneen energiaremontin kannustamana myös Padasjoen uimahallin, kirjaston ja nuorisotilat sisältävässä monitoimitalossa tehtiin vastaavanlainen ilmanvaihdon saneeraus.

– Myös monitoimitalossa energiansäästö on ollut merkittävä. Samalla parani uimahallin ja muiden tilojen käyttömukavuus.

Paljon muutakin energiatehokkuuden eteen

Padasjoki on tehnyt viime vuosina paljon muutakin energiatehokkuuden parantamiseksi. Kunnan kaikki kiinteistöt on liitetty kaukolämpöverkkoon. Kaukolämpö saadaan puuhaketta polttoaineena käyttävästä lämpövoimalasta.

– Olemme myös vaihtaneet kunnan rakennusten vanhoja valaisimia energiatehokkaaseen led-tekniikkaan. Lisäksi useisiin kohteisiin on asennettu aurinkopaneeleja. Energiahukkaa on vähennetty uusimalla huonokuntoisia ovia ja ikkunoita, Virtanen luettelee.

Hänen mukaansa ilmanvaihtoremontit etenevät lähivuosina todennäköisesti ala-asteen rakennukseen, jonka 1990-luvun puolivälissä käyttöön otetut kaksi ilmanvaihtokonetta alkavat olla kohta elinkaarensa päässä.

Tavoite energiatehokkuudessa jo saavutettu

Padasjoki kuuluu hiilineutraaliutta tavoittelevien kuntien Hinku-verkostoon. Kunta-alan energiatehokkuussopimukseen kunta liittyi vuonna 2010. Virtanen sanoo, että nykyiselle kaudelle (2017–2025) asetettu 7,5 prosentin tavoite energian käytön tehostamisesta on jo saavutettu.

Virtanen toteaa, että energiatehokkuussopimukseen kuuluminen on mahdollistanut kunnalle valtion energiatukien hyödyntämisen energiaa säästävissä investoinneissa. Sopimukseen liittyvä vuosiraportointi tehostaa puolestaan energian kulutuksen seurantaa. Se tekee näkyväksi esimerkiksi kuntapäättäjille, että investoinnit energiatehokkuuteen ovat pitkällä aikavälillä taloudellisesti kannattavia.

– Sopimuksen ansiosta energia-asioita tulee seurattua entistä järjestelmällisemmin. Ne ovat aina esillä, kun käymme läpi kiinteistöjen ylläpitoa ja investointeja.

Fakta:
Padasjoki sijaitsee Päijät-Hämeessä, ja kunnassa on noin 2700 asukasta.

Teksti: Matti Remes

Kuva: Padasjoen kunta