Liittyjän tarina

Paulig: Kahvi paahtuu energiatehokkaasti  

07.06.2024
Takaisin listaukseen

Pauligin Vuosaaren kahvipaahtimo etsii keinoja, joilla se pystyy parantamaan energiatehokkuuttaan entisestään.  Paahtimolla on alettu vastikään ottamaan talteen jäähdytysenergian hukkalämpöä. Tukea kehitystyöhön ovat antaneet myös tuetut syväselvitykset.

Helsingin Vuosaareen saapuu päivässä noin 15 konttia kahvia, pääasiassa Etelä-Amerikasta, mutta myös esimerkiksi Afrikasta. Laivoilta kahvipapujen matka jatkuu samaisessa satamassa sijaitsevaan Pauligin paahtimoon, missä valmistuu vuosittain lähes 60 miljoonaa kahvipakettia.

Vuosaaren kahvipaahtimorakennus on saanut hiilineutraaliudesta kertovan CarbonNeutral®-sertifikaatin. Motiva myönsi vuonna 2020 Energianerokas-palkinnon Pauligin ratkaisulle, missä paahdettaessa syntyvä hukkalämpö otetaan talteen ja syötetään kaukolämpöverkkoon. Energiamäärä vastaa vuosittain noin tuhannen kerrostalokaksion lämmöntarvetta.

Pauligin kiinteistö- ja turvallisuuspäällikkö Timo Tuukkanen kertoo, että työ kahvipaahtimon energiatehokkuuden parantamiseksi jatkuu edelleen.

– Katseemme ovat kiinnittyneet nyt ison, 32 500 neliön kiinteistön lämmitykseen ja jäähdytykseen. Olemme saaneet tähän työhön paljon apua syväselvityksistä, hän mainitsee.

Jäähdytyksen hukkalämpö talteen

Paulig teetti vuonna 2023 syväselvityksen, jossa perehdyttiin mahdollisuuksiin hyödyntää paahtimokiinteistön jäähdytyskoneiden hukkalämpöä.

Tuukkanen kertoo, että selvityksen avulla yritys sai tietää ratkaisun tarkan säästöpotentiaalin ja hinnan sen tekniselle toteutukselle. Tämän perusteella oli hyvä tehdä päätöksiä.

– Teimme investoinnin – ja se osoittautui nopeasti erittäin järkeväksi. Ratkaisu tuottaa meille vuodessa 700-1000 megawattituntia lämpöenergiaa. Se on jopa 50 prosenttia lämmitysenergian tarpeestamme, hän myhäilee.

Prosessi sujui varsin nopeasti ja vaivattomasti.

– Olemme mukana energiatehokkuussopimuksessa, joten saimme valtiolta tukea syväselvityksen tekemiseen ja myös itse investointiin. Ulkopuolinen insinööriyritys hoiti projektin teknisen toteutuksen.

Ostolämmölle etsittiin korvaajia

Toisessa vuonna 2023 teetetyssä syväselvityksessä tutkittiin, voisiko Vuosaaren kahvipaahtimo päästä lämmöntuotannossa omavaraiseksi.

– Tutkimme maalämmön mahdollisuuksia, sähkökattiloiden hyödyntämistä, sähkökattiloista saatavan energian varastoimista sekä myös biokaasun hyödyntämistä lämmityksessä.

Tuukkanen kertoo, että selvityksen mukaan kaikki tutkitut tekniset ratkaisut osoittautuivat tällä erää liian kalliiksi.

– Meitä askarrutti myös, mitä tapahtuisi, jos omat sisäiset järjestelmämme menisivät joskus epäkuntoon. Päätimme senkin takia tukeutua kaukolämpöön, vanhaan ja varmaksi osoittautuneeseen vaihtoehtoon.

Sähkön käyttöä halutaan tehostaa

Tuukkanen kertoo, että myös kaukolämpöä koskeva syväselvitys oli onnistunut, vaikka se ei johtanut suoriin toimenpiteisiin. Se osoitti, että keinoja energiatehokkuuden lisäämiseksi kannattaa etsiä toisaalta.

– Haluamme nyt tehostaa erityisesti sähkön käyttöä. Kartoitamme esimerkiksi mahdollisuuksia perustaa Vuosaareen aurinkovoimala.

Tuukkanen mainitsee, että Pauligia on alkanut kiinnostaa myös E-Power eli hybridisuodatinjärjestelmä, joka parantaa sähkön laatua ja vähentää näin kokonaissähkön kulutusta. Hän lisää, että järjestelmän takaisinmaksuaika on kuitenkin melko pitkä.

– Tutkimme toki myös itse paahtoprosessia. Nykyisin paahtamisessa käytetään biokaasulla lämmitettyä ilmaa, eikä ratkaisulle löydy ehkä kovin helposti korvaajaa.

Timo Tuukkanen mainitsee, että energiatehokkuudessa jo pitkällä olevan Vuosaaren paahtimon oppeja on tarkoitus hyödyntää myös Pauligin mauste- ja tortillatehtailla Virossa, Ruotsissa, Belgiassa, Englannissa ja Espanjassa.

 

TEKSTI: Matti Välimäki

KUVA: istock