Liittyjän tarina

Piako: Sopimuksesta lisävauhtia energiansäästöön

10.03.2023
Takaisin listaukseen
Metalliyritys Piako liittyi energiatehokkuussopimukseen löytääkseen uusia tapoja säästää energiaa. Mahdollisuus energiatukeen ja muiden yritysten hyvät käytännöt kiinnostavat.

Eri toimialojen energiatehokkuussopimuksiin on liittynyt tähän mennessä jo runsaat 730 yritystä. Yksi tuoreimmista liittyjistä on Pieksämäellä Etelä-Savossa toimiva Piako, joka liittyi syksyllä 2022 teknologiateollisuuden toimenpideohjelmaan.

Piako on vuonna 1984 perustettu perheyritys, jonka tuotanto koostui aluksi erilaisten metallitöiden lisäksi tuotanto paketti- ja kuorma-autojen umpikorien sekä avolavojen valmistuksesta. Nykyisin yrityksen päätuotteita ovat hyötyajoneuvojen päällirakenteet.

Piakon toimitusjohtaja Harri Kovanen sanoo, että energiatehokkuussopimukseen liittyminen on osa yrityksen entistä järjestelmällisempää otetta energian käytön tehostamisessa.

– Yritysten vapaaehtoisuuteen perustuva sopimus on hyvä. Siihen liittyminen herättelee ja pistää pinnistelemään energian säästämiseksi entistä kovemmin. Myös muissa yrityksissä tehdyt toimet ja hyvät käytännöt kiinnostavat.

Lämmitys ja koneet kuluttavat eniten energiaa

Sopimukseen liittymistä motivoi myös mahdollisuus saada valtion energiatukea energiatehokkuutta parantaviin hankkeisiin.

– Meillä on suunnitteilla energian käyttöä tehostavia investointeja muun muassa lämmön talteenotossa. Esimerkiksi leikkauskoneiden huippuimureista on mahdollista kerätä hukkalämpöä talteen ja hyödyntää se kiinteistön lämmityksessä.

Piakolla energiaa kuluu eniten noin 5000 neliömetrin tuotantotilojen lämmitykseen. Vanhemmassa hallissa on käytössä öljyllä toimiva ilmalämmitys. Kesällä 2022 valmistuneet uudet tilat lämpenevät kaukolämmöllä. Toimistotilojen lämmitysmuoto on suora sähkö.

Sähköä kuluttavat eniten konepajan laitteet, muun muassa levynleikkauskoneet ja paineilmajärjestelmä. Piakolla on myös hiljattain käyttöön otettu robottihitsausasema.

Kovanen kertoo, että viime vuosina yrityksessä on uusittu vanhoja valaisimia energiatehokkaaseen led-tekniikkaan. Tehtaan paineilmajärjestelmä käydään puolestaan läpi säännöllisesti mahdollisten vuotojen korjaamiseksi.

– Niistä kertovat suhinat on helppo havaita hiljaisina hetkinä, kun hallissa ei ole tuotanto päällä, Kovanen kertoo.

Hukkalämmön talteenotossa säästöpotentiaalia

Öljyn hinnan nousun myötä Piakolla otettiin lämmityksessä käyttöön automaattinen ajastus, joka pudottaa öisin ja viikonloppuisin tuotantotilojen lämpötilan viiteen asteeseen ja nostaa lämmön työskentelylämpötilaan ennen töiden alkamista.

– Hallilaajennuksen maarakennustöissä otimme huomioon sen, että meillä on valmius liittää kaikki tuotantotilat kaukolämpöön tulevaisuudessa. Tarkoituksemme on päästä kokonaan öljystä eroon ja siirtyä kaukolämpöön, joka Pieksämäellä tuotetaan pääasiassa kotimaisella metsähakkeella.

Piakossa käytiin syksyn aikana läpi kiinteistön lämmityksen ja alennettiin sähköpattereiden lämpötiloja tiloissa, joissa se on mahdollista. Sähköä säästetään myös sillä, että parkkipaikan lämmitystolppien sähköä ei saa enää käyttää auton sisälämmittimen pyörittämiseen.

Fakta:
Piako on erikoistunut hyötyajoneuvojen päällirakenteiden suunnitteluun ja valmistukseen. Yritys toimii Pieksämäellä Etelä-Savossa.

Teksti: Matti Remes
Kuva: iStock