Sanomalan paino Vantaan Martinlaaksossa painaa muun muassa Helsingin Sanomia ja Ilta-Sanomia viimeisintä teknologiaa olevilla painokoneilla, mutta 1970-luvulla rakennetun kiinteistön talotekniikka oli auttamatta vanhentunut. Se päätettiin uudistaa kertaheitolla energiankulutuksen ja päästöjen vähentämiseksi.
– Laajassa energiaremontissa uudistettiin käytännössä koko kiinteistön rakennusautomaatio ja ilmanvaihto”, Sanoma Oyj:n kiinteistöpäällikkö Jarmo Viitanen kertoo.
Esimerkiksi ilmanvaihdossa vanhoja hihnavetoisia puhaltimia vaihdettiin energiaa säästäviin EC-puhaltimiin. Myös poistoilman lämmöntalteenottoa parannettiin.
Lämmitystä, ilmanvaihtoa ja valaistusta ohjaava rakennusautomaatiojärjestelmä uusittiin. Samalla lisättiin sisäilmaolosuhteita mittaavia antureita eri puolille kiinteistöä.
Vain parin vuoden takaisinmaksuaika
Sanomalan energiatehokkuusinvestoinnit tehtiin syksyn 2017 aikana. Remontin toteuttajaksi Sanoma valitsi LeaseGreenin, joka on erikoistunut suurten kiinteistöjen energiasaneerauksiin.
– Kyse oli valtavan isosta projektista, kun lähdimme uusimaan kokonaisuutta. Siihen tarvittiin syvällistä osaamista talon ulkopuolelta. Myös aikaa ja vaivaa säästyi, kun energiaremontin kaikkiin yksityiskohtiin ei tarvinnut perehtyä itse, vaan voimme keskittyä rauhassa ydinbisnekseemme, Sanomalan toimitusjohtaja Jorma Kyrö sanoo.
Vuonna 1977 valmistuneen Sanomalan pinta-ala on noin 53 000 neliömetriä ja vuosittainen energiankulutus 24 000 megawattituntia sähköä ja lämpöä. Kyrön mukaan jo ensimmäisen lämmityskauden aikana päästiin 15–20 prosentin säästöön energiankulutuksessa, vaikka osa järjestelmistä ei ollut vielä käytössä.
LeaseGreenin arvion mukaan energiaremontti tarjoaa hyvän tuoton. Investoinnin takaisinmaksuaika jää 2–3 vuoteen, ja elinkaarisäästöjen ennustetaan kohoavan noin 4,4 miljoonaan euroon.
Tasaisemmat olosuhteet kaupan päälle
Energiansäästön ohella uusi kiinteistötekniikka takaa entistä tasaisemmat olosuhteet, jotka ovat painoalalla ratkaisevan tärkeitä. Sanomala on yksi pohjoisen Euroopan suurimmista lehtipainoista. Sisälämpötilan ja kosteuden pitää pysyä tarkasti ohjearvojen sisällä, jotta sanomalehtipaperi kulkee häiriöittä satoja metrejä pitkillä linjoilla.
– Rakennuksen ilmankosteuden täytyy olla täysin stabiili. Jos paperi on liian märkää tai kuivaa, se takertuu kuljettimiin, Kyrö huomauttaa. Aiemmin tasaisten olosuhteiden ylläpito oli haasteellista etenkin paukkupakkasilla ja kesän kuumimpaan aikaan. Kyrön mukaan remontin jälkeen ongelmat poistuivat.
– Nyt pystymme seuraamaan tarkasti olosuhteita ja puuttumaan mahdollisiin muutoksiin ja ongelmatilanteisiin nopeasti ja jopa ennakoivasti.
Toimintahäiriöiden minimointi on taloudellisesti iso asia. Suuressa painossa pienikin myöhästyminen maksaa paljon, jos lehdet eivät valmistu ajallaan, jakeluaikataulut menevät sekaisin – ja postilaatikolla aamun lehteä odottaa vihainen lukija.
Sanomatalossa suunnitteilla energiaremontti
Sanoma on mukana elinkeinoelämän energiatehokkuussopimuksessa. Jarmo Viitanen sanoo, että energiansäästö on yksi tärkeimpiä toimitilojen ja laitehankintojen suunnittelua ohjaavia tekijöitä. Kiinteistönhoidossa on puolestaan investoitu kehittyneeseen automaatioon ja tehokkaaseen tilankäyttöön.
Sanoma Oyj Suomen suurin mediayhtiö, jolla on liiketoimintaa viidessä maassa. Vuonna 2017 konsernin liikevaihto oli 1,4 miljardia euroa ja työntekijöiden määrä yli 4 400.
Seuraava iso energiahanke on Viitasen mukaan suunnitteilla Helsingin ydinkeskustan Sanomatalossa. – Sanomalan tavoin Sanomatalossakaan kohtuullisella takaisinmaksuajalla saavutettavaa energiansäästöä ei voi saada rakennusteknisistä investoinneista. Säästöt tulevat talotekniikasta, Viitanen huomauttaa.
Viitasen mukaan tämänkin energiaremontin suunnittelun lähtökohtana on tarpeenmukaisuus. Esimerkiksi ilmanvaihdossa se tarkoittaa, ettei koneita käytetä turhaan, vaan niiden käyttö mitoitetaan kunkin tilan sisäilmaolosuhteiden mukaan.
Sanomatalossa on myös isoja jäähdytysverkostoja, joiden pumppuja kannattaa pyörittää vain tarpeen mukaan.
Teksti: Matti Remes
Kuva: Sami Pulkkinen