Maailman johtaviin kuorma- ja linja-autojen valmistajiin kuuluvalla Scanialla on eri puolilla Suomea 19 toimipistettä, joista 17 toimii omassa ja kaksi vuokratussa kiinteistössä.
Kiinteistöpäällikkö Jami Lustman sanoo, että viime vuosina kaikissa kiinteistöissä on tehty merkittäviä energiatehokkuutta parantavia investointeja osana Scanian globaalia tavoitetta vähentää oman toiminnan aiheuttamia hiilidioksidipäästöjä.
– Scanian tavoitteena on puolittaa päästöt vuoteen 2025 mennessä vuoden 2015 tasosta. Scania Suomi näyttää tässä mallia muulle konsernille, sillä saavutimme tavoitteen jo kolme vuotta etuajassa, Lustman kertoo.
Päästövähennykset on saavutettu ennen muuta parantamalla kiinteistöjen energiatehokkuutta. Tähän Scania Suomi on sitoutunut myös liittymällä autoalan energiatehokkuussopimukseen.
Lustmanin mukaan yritys yltää sopimukseen kirjattuun 7,5 prosentin energiansäästöön nykyisellä sopimuskaudella 2015–2025.
– Ympäristöasioiden ohella myös kustannussäästöt ovat keskeinen syy energiatehokkuutta parantaviin investointeihin.
Lähtökohtana tarkka energiaseuranta
Scanialla on liiketiloja, varastoja ja toimistotiloja, mutta Lustmanin arvion mukaan 75 prosenttia lämmitetyistä neliöistä on korjaamotiloja. Linja- ja kuorma-autojen ja perävaunujen huolto vaatii suuria halleja.
– Suurin kiinteistö on noin 7000 neliömetriä ja pieninkin noin 2000 neliötä.
Eniten energiaa kuluu kiinteistöjen lämmitykseen, mutta myös suurten hallien valaistukseen menee paljon sähköä.
Lustmanin mukaan lähtökohta on lämmön ja sähkön kulutuksen kattava seuranta. Scania hyödyntää tässä ulkopuolisen palveluntarjoajan järjestelmää, joka antaa tarkan tiedon kiinteistön kuluttamasta energiasta ja kulutuksen ajallisesta painottumisesta.
– Näin voimme vertailla eri kiinteistöjen energiankäytöstä ja saamme tietoa eri toimenpiteiden vaikutuksista kulutukseen.
Katselmuksista ideoita investointeihin
Jami Lustmanin mielestä tärkeitä ovat myös erilaiset energiaselvitykset, joihin on kirjattu ehdotuksia energiatehokkuutta parantavista investoinneista ja toimenpiteistä. Osa kartoituksista on Motivan mallin mukaan tehtyjä energiakatselmuksia, joihin yritys on saanut valtion energiatukea.
Energiatukea on hyödynnetty myös investoinneissa. Esimerkiksi viidessä kiinteistössä on tehty tai meneillään ilmanvaihtojärjestelmän ja rakennusautomaation saneeraukset, joilla on saavutettu merkittävää energiansäästöä.
Suurin osa Scanian kiinteistöistä on kaukolämpöverkossa. Kahteen uudiskohteeseen ja yhteen täysin remontoituun kiinteistöön on asennettu viime vuosina maalämpö.
– Kaikissa kiinteistöjen saneerauksissa energiatehokkuus on tärkein ohjaava tekijä.
Led-valojen sähkönsäästö yllätti
Viimeksi kuluneen kahden vuoden aikana noin 70 prosenttia Scanian kiinteistöjen valaisimista on vaihdettu energiatehokkaisiin led-valaisimiin.
– Joissakin kohteissa sähkönkulutus on pudonnut yli 30 prosenttia. Laskennallisesti puhutaan silloin 3,5 vuoden takaisinmaksuajasta. Se on ollut meillekin positiivinen yllätys, Lustman sanoo.
Myös kiinteistöjen sisälämpötiloja on käyty läpi ja säädetty lämpötiloja tarvittaessa. Esimerkiksi korjaamotiloissa optimilämpötila on 16–17 astetta.
– Myös korjaamohallien ovien auki pitämiseen on kiinnitetty huomiota. Energiaa säästyy, kun niitä ei pidetä turhaan avoinna kylmällä säällä.
Lustmanin mukana ilmanvaihtojärjestelmien kokonaisvaltaisia saneerauksia jatketaan myös tulevina vuosina. Remonteissa muun muassa parannetaan lämmön talteenottoa poistoilmasta ja lisätään älykästä tekniikkaan ilmanvaihdon ja lämmityksen ohjauksessa.
Suunnitteilla on myös lämmitysmuodon vaihtaminen kahteen kiinteistöön. Toiseen on tulossa maalämpö, kun taas toisessa öljylämmitys korvataan ilma-vesilämpöpumppuun.
– Myös Vaasaan rakennettavaan uuteen kiinteistöön tulee maalämpö.
Scania Suomi Oy tarjoaa kuljetusalan asiakkaille liiketoimintaa tukevia palveluja. Huolto- ja korjaamoverkostoon kuuluu 19 omaa toimipistettä ja 7 kumppanitoimipistettä.
TEKSTI: Matti Remes
KUVA: Scania