Oluen valmistuksessa syntyvän hukkalämmön talteenotto ja hyödyntäminen kiinteistön lämmitykseen tuo Sinebrychoffille satojen tuhansien eurojen vuosisäästöt.
Oy Sinebrychoff Ab sitoutui edellisellä energiatehokkuussopimuskaudella säästämään energiaa yhdeksän prosenttia vuoden 2016 loppuun mennessä vuoden 2005 tasosta. Tavoite ylittyi ennen muuta Keravan tuotantolaitokselle asennetun lämmön talteenottolaitteiston ansiosta.
Sinebrychoffin ympäristöinsinööri Paula Haltsonen sanoo, että eniten hukkalämpöä saadaan talteen panimon ammoniakkikierrosta, jota tarvitaan oluen valmistusprosessissa jäädytykseen.
– Jäähdytysprosessissa ammoniakki kuumenee voimakkaasti. Tämä lämpö kerätään nyt tehokkaasti talteen ja ohjataan ilmanvaihtoon, patteriverkoston lämmitykseen ja veden lämmittämiseen, Haltsonen sanoo.
Satojen tuhansien säästö lämmityskuluissa
Keravan panimolla lämpöä otetaan talteen myös jätevedestä, jota syntyy juomanvalmistuksen yhteydessä satoja tuhansia kuutioita vuodessa. Keskimäärin 30-asteisen jäteveden lämpö napataan talteen jätevesisäiliöstä.
Lämpöpumppujen avulla panimolla saadaan kerättyä lämpöenergiaa talteen jopa 15 000 megawattituntia vuodessa.
– Se vastaa useiden satojen tuhansien eurojen lämmityskustannuksia, Haltsonen suhteuttaa.
Oluen valmistuksessa syntyy lämpöä, jota Sinebrychoff hyödyntää kiinteistön lämmitykseen.
Muita energiansäästötoimia Sinebrychoffilla ovat olleet muun muassa led-valaistukseen siirtyminen, valaistuksen keskitetty ohjaus ja ilmanvaihdon modernisointi.
– Olemme myös lisännet osasto- ja tuotantolinjakohtaisia mittareita, joten meillä on varsin tarkka kuva siitä, mihin energiaa kuluu. Se mahdollistaa seurannan ja helpottaa säästöpotentiaalin laskemista investoinneissa, joille pitää aina laskea takaisinmaksuaika.
Panimot siirtyvät uusiutuvaan sähköön
Sinebrychoff kuuluu kansainväliseen Carlsberg-konserniin, joka on asettanut kovat ympäristötavoitteet tuleville vuosille kaikissa toimintamaissa. Tarkoitus on muun muassa painaa panimoiden hiilidioksidipäästöt nollaan ja puolittaa veden kulutus vuoteen 2030 mennessä.
Lisäksi jo vuoteen 2022 mennessä konserni tavoittelee käyttävänsä sataprosenttisesti uusiutuvaa sähköä kaikissa panimoissaan.
Sinebrychoff
Suomen johtava oluiden, siidereiden sekä virvoitus- ja energiajuomien valmistaja. Vuonna 1819 käynnistynyt panimo on Pohjoismaiden vanhin panimo ja Suomen vanhin elintarvikealan yritys. Sinebrychoff on nykyisin osa kansainvälistä Carlsberg-konsernia. Yrityksen liikevaihto oli 292 miljoonaa euroa vuonna 2016 ja sillä on noin 700 työntekijää.
Sinebrychoff on mukana myös vuosien 2017–2025 energiatehokkuussopimuksessa ja tavoittelee 7 prosentin energiansäästöä vuoden 2020 loppuun ja 10,5 prosentin säästöä vuoden 2025 loppuun mennessä. Vertailuvuosi on 2015.
– Parannuksien löytäminen menee aina vaikeammaksi, mutta vielä niitä löytyy. Pienistä puroista syntyy isoja säästöjä, Haltsonen huomauttaa.
Haltsosen mukaan energiatehokkuussopimuksessa mukanaolo kertoo, että yritys on sitoutunut energian säästämiseen. Se helpottaa myös henkilöstön sitouttamista asiaan.
– Sopimukseen liittyneet yritykset voivat saada myös investointitukea. Niiden avulla on mahdollista toteuttaa energiatehokkuushankkeita, jotka kannattavuussyistä saattaisivat muuten jäädä toteuttamatta, Haltsonen toteaa.
Teksti: Matti Remes
Kuva: Oy Sinebrychoff Ab