Liittyjän tarina

Tuko Logistics Osuuskunta: 5000 energiatehokkaan valon vaihto kannatti

15.06.2017
Takaisin listaukseen

Siirtyminen energiatehokkaampaan valaistukseen leikkasi ison siivun Tukon energialaskusta. Säästöä tuovat myös kylmävarastojen uudet jäähdytyslaitteet ja hukkalämmön talteenotto.

Tuko Logistics Osuuskunta on päivittäistavarakaupan hankinta- ja logistiikkapalveluyhtiö, jonka omistajia ja asiakkaita ovat Wihuri Oy, Stockmann Oyj ja Heinon Tukku Oy. Yrityksen valikoimissa on noin 25 000 tuotetta 1600 tavarantoimittajalta koti- ja ulkomailta.

Tuko Logistics Osuuskunnalle on myönnetty tunnustus ansioituneesta energiatehokkuustyöstä Elinkeinoelämän energiatehokkuussopimuksessa vuosina 2008–2016.

Tukon vastuullisuuspäällikkö Päivi Huhtala sanoo, että ympäristöjärjestelmä ISO 14001 sertifioitiin vuonna 2003. Vuonna 2013 yritys liittyi kaupan alan energiatehokkuussopimukseen ja lähti entistä järjestelmällisemmin viemään läpi energiaa säästäviä toimenpiteitä.

– Sopimukseen liittyvä tavoitteenasettelu ja tulosten säännöllinen raportointi antoivat työlle hyvän pohjan. Myös tapaamiset kaupan alan toimenpideohjelman ohjausryhmän kanssa ovat olleet hyvää sparrausta, Huhtala toteaa.

Jäähdytyslaitteista lämpö talteen

Tukon 67 000 neliömetrin keskusvarasto sijaitsee Keravalla. Noin kolmasosa tilasta on kylmävarastoa, joka jakautuu useisiin lämpötila-alueisiin.

Energiatehokkuutta on onnistuttu parantamaan jäähdytyslaitteiden hukkalämmön talteenotolla. Lisäksi vanhoja laitteita on korvattu energiatehokkaalla uudella tekniikalla. Kylmävarastojen oviin on myös asennettu ilmaverhoja, jotka vähentävät lämpimän ilman pääsyä viileisiin tiloihin.

– Energiatehokkuutta on parantanut myös ilmanvaihtojärjestelmien ja rakennusautomaation uudistaminen. Se auttaa optimoimaan toimitilojen lämpötilan ja parantaa kiinteistötekniikan hallintaa kautta linjan, Huhtala sanoo.

Suurin energiaa säästävä toimenpide on ollut kuitenkin varasto- ja toimistotilojen valaistuksen vaihtaminen energiatehokkaisiin valaisimiin, muun muassa ledeihin ja T5-loistevalaisimiin.

– Viime vuosina meillä on asennettu vaiheittain noin 5000 uutta energiatehokasta valaisinta. Tärkeinä kumppaneina tässä ovat olleet asennuksista vastannut Tikkurilan Sähkö ja valaisimien tukkuliike Energosave, jonka uusia malleja olemme kokeilleet.

Tavoite ylittyi reippaasti

Valaisimien vaihto ja muut energiainvestoinnit ovat kannattaneet.

– Edellisellä sopimuskaudella Tukon energiansäästötavoite oli 1,5 GWh eli yhdeksän prosenttia vuoden 2010 tasosta. Pääsimme runsaan 3 GWh:n säästöön eli yli kaksi kertaa yli tavoitteen.

Tuko Logistics Osuuskunta on päivittäistavaran ja suurkeittiöiden hankinta- ja logistiikkayhtiö. Yrityksen liikevaihto oli 589 miljoonaa euroa ja henkilöstön määrä noin 415 vuonna 2016.

Huhtalan mielestä energiatehokkuuden suurin haaste liittyy eri-ikäiseen rakennuskantaan. 1980-luvun alussa perustettua varastoa on laajennettu useaan otteeseen. Viimeisin laajennus on kuluvan vuosikymmenen alusta.

– Kiinteistötekniikkaa on eri vuosikymmeniltä, mikä edellyttää osaamista hyvin erilaisista laitteista. Suurin haaste on kokonaisuuden hallinta. Se on parantunut huomattavasti rakennusautomaation uudistamisella.

Vuonna 2014 Tukossa tehtiin energiakatselmus, jonka pohjalta yhtiössä jatketaan uudelle energiatehokkuussopimuskaudelle. Huhtalan mukaan suuret asiat on nyt tehty. Tulevina vuosina yhtiö hakee energian säästöä toimintojen ja tekniikan hienosäädöstä.

– Olemme yltäneet tasolle, jossa energiatehokkuuden hallinta on jo hyvällä mallilla. Meillä on toimivat mittarit ja seurantajärjestelmät. Tämä on ollut koko henkilöstölle oppimisen polku – tosi hyödyllinen sellainen, Huhtala toteaa.

Teksti: Matti Remes