Uutinen

Haastava energiatilanne edellyttää energiansäästötoimia yrityksiltä ja kunnilta

29.08.2022
Takaisin listaukseen
Pian alkava lämmityskausi ja sähkön kulutushuiput kylminä pakkasaamuina tulevat koettelemaan energiantuotannon kapasiteetin riittävyyttä. Valmistaudu poikkeukselliseen lämmityskauteen ja toteuta helpot, säätöihin ja käyttötapoihin liittyvä toimet jo nyt, jotta sähköä riittää koko Suomen tarpeisiin.

Tänä talvena kaikkien, yksittäisestä kuluttajasta yritysten ja kuntien suurimpiin energiankäyttäjiin, toivotaan säästävän energiaa. Kaikilta energiankäyttäjiltä peräänkuulutetaan nopeavaikutteisia toimia, joilla energiankulutusta voi leikata ja hetkellisiä huippukulutuspiikkejä madaltaa.

Sopimukseen liittyneet merkittäviä suunnannäyttäjiä

Energiatehokkuussopimuksiin liittyneillä sadoilla yrityksillä, kunnilla ja yhteisöillä on mitä parhaimmat edellytykset toimia energiatehokkuuden suunnannäyttäjinä valitsevassa poikkeustilanteessa.

Sopimukseen liittyneet toteuttavat vuosittain tuhansia toimia, jotka ovat jo tehostaneet energiankäyttöä Suomessa tuntuvasti. Energiatehokkuussopimuksiin liittyneistä organisaatioista useimmat ovat energiansäästössä kokeneita konkareita, jotka voivat toimillaan vaikuttaa merkittävissä määrin energiankäytön tehostumiseen ja riittävyyteen. Nämä konkarit toimivat myös muille esimerkkeinä, sillä heidän toimiaan seurataan.

Erityisesti isoilla ja keskisuurilla energiankäyttäjillä on riveissään osaavia energian tehokkaan käytön ammattilaisia, joilla on hyvä käsitys oman toimintansa energiankäytön erityispiirteistä. Toimijat seuraavat tarkkaan energiankulutustaan, mikä auttaa heitä ymmärtämään, mihin energiaa kuluu ja miten paljon. He tietävät mitä energiansäästötoimia voi tehdä, mitkä niistä voidaan tehdä heti ja mistä saa suurimmat, pitkän tai lyhyen aikavälin, hyödyt.

Varaudu ja toimi

Energiankäyttäjien on syytä varautua poikkeukselliseen talveen suunnittelemalla ja toteuttamalla ennakkoon toimia, joiden energiansäästövaikutus kestää läpi talven. Erityisesti sähkönsäästötoimet ovat tarpeen. Myös kulutuksen ajoitus hiljaisemmille vuorokauden tunneille ja viikonpäiville tasaa kulutuspiikkejä ja sähkön tehontarpeen huippuja.

Yritysten kannattaa laatia toimintasuunnitelma, jossa on nopeat keinot energian säästämiseksi. Esimerkiksi Senaatti-konserni valmistee parhaillaan suunnitelmaa syksyllä ja talvella toteutettavista energiansäästötoimista.

Astetta alemmas -kampanja käyntiin lokakuussa

Motivan, Energiaviraston, työ- ja elinkeinoministeriön, valtioneuvoston kanslian, ympäristöministeriön ja Sitran käynnistämä Astetta alemmas -kampanja kannustaa kaikkia suomalaisia toteuttamaan energiansäästötekoja.

Energiansäästöviikolla 10.10.2022 starttaava kampanja jatkuu koko lämmityskauden. Talkoisiin tarvitaan ihan kaikkia energiankäyttäjiä, jotta onnistumme leikkaamaan energiankäyttöämme tasolle, jossa vältymme vakavilta energian jakeluhäiriöiltä. Kun energiankäyttö pysyy maltillisena, enemmän edellytyksiä on myös energian hintojen maltilliseen kehitykseen.

Ilmoittaudu mukaan kampanjakumppaniksi