Liittyjän tarina

Halva: Makeistehdas laittoi kerralla energia-asiat kuntoon

11.01.2023
Takaisin listaukseen
Halvan makeistehtaalla ulkopuolinen asiantuntija suunnitteli ja toteutti kerralla ison energiaremontin. Öljy korvattiin kaukolämmöllä. Samalla modernisoitiin valaistus ja ilmanvaihto.

Perheyritys Halva valmistaa lakritsia, salmiakkia ja muita makeisia tuotantolaitoksellaan Helsingin Pitäjänmäessä. Vanhan kiinteistön ja tuotantoprosessien energiatehokkuudessa oli paljon parannettavaa, joten yritys päätti laittaa kerralla kuntoon eniten energiaa hukkaavat asiat.

Halvan tuotantopäällikkö Samu Ylijoki kertoo, että apuun päätettiin kutsua ulkopuolinen asiantuntija.

– Halusimme kertaheitolla pöytään järkevimmät ratkaisut. Omalla porukalla emme olisi pystyneet suunnittelemaan ja toteuttamaan tällaista kokonaisuutta, korkeintaan yksittäisiä energiaa säästäviä ratkaisuja.

Kumppaniksi valikoitui kiinteistöjen energiatehokkuuteen erikoistunut palveluyritys LeaseGreen, jonka kanssa lähdettiin kartoittamaan lähtötilannetta ja hahmottamaan energiatehokkuutta parantavia toimenpiteitä.

– Asiantuntija esitti erilaisia ratkaisuja, joista päätimme tehtäväksi otettavat asiat, Ylijoki sanoo.

Ilmanvaihdon remontista iso säästö

Energiatehokkuutta parantavat investoinnit kohdistettiin Ylijoen mukaan kolmelle alueelle: ilmanvaihtoon, lämmitykseen ja valaistukseen.

Ennen remonttia kiinteistöä palveli vesikatolle sijoitettu yksi iso ilmanvaihtokone. Käyttöikänsä lopulla ollut kone kulutti runsaasti sähköä, ja kolmessa vuorossa tapahtuvan tuotannon vuoksi sen käyttöajat olivat pitkät.

Energiahukkaa lisäsi iäkkään ilmanvaihtokoneen heikko lämmöntalteenottokyky. Käyttöikänsä päässä ollut ilmanvaihtokone uusittiin energiatehokkaalla ilmanvaihtokoneella, johon tuli tehokas lämmöntalteenotto.

– Ilmanvaihtokoneen uusiminen säästää huomattavan määrän sähköä ja lämpöenergiaa. Myös ilmanvaihdon toimintavarmuus parani verrattuna vanhaan järjestelmään.

Kaukolämpö korvaa öljyn kulutusta

Halvan kiinteistössä on ollut pitkään öljylämmitysjärjestelmä, joka on vastannut kiinteistön, makeisten kuivaushuoneiden ja käyttöveden tuotannon ohella myös makeisten valmistuksessa tarvittavan höyryn valmistuksesta.

Energiaremontissa kiinteistöön asennettiin kaukolämpöjärjestelmä. Ylijoen mukaan höyryn tarve väheni huomattavasti, sillä kaukolämpö lämmittää nyt patteriverkoston, lämpimän käyttöveden ja ilmanvaihtokoneen tuloilman lämmityksen.

– Täysin kokonaan höyryn käytöstä ei päästy vielä eroon. Sitä tarvitaan makeisten keittoprosesseissa, joissa tarvitaan jopa 140 asteen lämpötiloja. Investointipäätöstä tehtäessä ei ollut tiedossa toimivia sähköön perustuvia ratkaisuja.

Ylijoen mukaan kaukolämpö on vanhaan öljylämmitykseen verrattuna toimintavarmempi. Lisäksi hiilijalanjälki pienenee merkittävästi.

Myös kiinteistön automaatiojärjestelmä uusittiin. Samasta järjestelmästä voidaan nyt ohjata ilmanvaihtoa, lämmitysjärjestelmää ja uunien lämmitystä.

– Automaatiojärjestelmän uusimisella kiinteistön ilmanvaihto- ja lämmitysjärjestelmät saatiin jatkuvan valvonnan piiriin. Näin ongelmatilanteet tunnistetaan helpommin ja vikoja päästään korjaamaan nopeammin, Ylijoki sanoo.

Merkittävään sähkön säästöön puolestaan päästiin vaihtamalla vanhat loisteputkivalaisimet led-valaisimiin. Myös lamppujen vaihdot ja muut huoltotarpeet vähenivät oleellisesti, mikä säästää kustannuksia.

Led-valaisimet myös valaisevat vanhoja valaisimia tehokkaammin, joten työturvallisuus ja työskentelyolotkin paranevat.

Haastava kiinteistö energiaremontille

Halvan kiinteistö on energiatehokkuuden parantamisen näkökulmasta haastava. Alun perin vuonna 1956 rakennettua tehdasta on laajennettu vuosien varrella useaan otteeseen. Rakennuksessa on viisi kerrosta, joista neljässä on tuotantoa.

Energiahankkeen suurimmaksi haasteeksi Ylijoki nimeää aikataulut.

– Urakoitsija arvioi aikataulun hieman turhan optimistiseksi, sillä töiden ajoittaminen kolmessa vuorossa toimivaan tehtaaseen ei ollut yksinkertainen juttu. Lopulta totesimme, että ei kannata kiirehtiä, vaan sovittaa osa töistä huoltoseisokkien yhteen. Näin vältettiin riski tehtaan normaalin toiminnan häiriintymisestä.

Hankkeen valmistumisen jälkeen Halvan energiajärjestelmät liitettiin LeaseGreenin etävalvontaan. Ylijoen mukaan uusien järjestelmien säädöissä on riittänyt tekemistä. Hän uskoo kuitenkin, että hankkeen tavoite vähentää tehtaan hiilijalanjälkeä 25 prosenttia toteutuu.

Halva kattoi osan energiaremontin kustannuksista Business Finlandin energiatuella. Yritys liittyi yli kymmenen vuotta sitten myös elintarviketeollisuuden energiatehokkuussopimukseen.

– Energiatehokkuuden parantaminen pohjautuu yhtiön arvoihin ja tulevaisuuden tavoitteisiin. Haluamme kantaa oman kortemme kekoon energia- ja ilmastoasioissa.

Fakta:
Oy Halva Ab on vuonna 1931 perustettu perheyritys, jonka makeistehdas sijaitsee Helsingin Pitäjänmäessä. Työntekijöitä on noin 90.

Teksti: Matti Remes
Kuva: Oy Halva Ab.