Liittyjän tarina

Saarioinen Oy: Gigaluokan loikka tuotantolaitoksen energiatehokkuudessa

09.09.2020
Takaisin listaukseen
Saarioinen on tehnyt ruokatehtaillaan paljon energiainvestointeja, mutta Sahalahdella valmistuneesta hankkeesta saadaan poikkeuksellisen suuri energiansäästö.

Saarioinen valmistaa elintarvikkeita Sahalahdella, Valkeakoskella ja Huittisissa sijaitsevilla tuotantolaitoksillaan. Yrityksen tekninen päällikkö Jari Savolainen sanoo, että viime vuosina kolmella tehtaalla on tehty runsaasti energiatehokkuutta parantavia investointeja.

– Energiatehokkuussopimuksen edellisellä kaudella vuosina 2008–2016 saavutimme yhdeksän prosentin energiansäästötavoitteen etuajassa, Savolainen sanoo.

Hukkalämpö talteen kaikissa tehtaissa

Saarioisten energiansäästötoimet ovat kohdistuneet muun muassa ruokatehtaiden kylmä- ja lämpölaitosten energian talteenottoon.

Kaikilla kolmella tuotantolaitoksella on esimerkiksi käytössä lämpöpumppulaitokset, joilla kylmälaitosten hukkalämpö kerätään talteen ja hyödynnetään käyttöveden lämmitykseen.

Tällä on pystytty vähentämään primäärienergian käyttöä huomattavasti, sillä elintarviketehtaassa tarvitaan paljon lämmintä vettä tuotantolinjojen puhdistukseen.

Uusien lämpöpumppulaitosten rakentamisen lisäksi tehtaan energiantuotannon ohjaus- ja valvontajärjestelmä on päivitetty.

Energiainvestointeihin on sisältynyt myös ilmanvaihtokoneiden ja huippuimurien modernisointeja.

Lisäksi tuotantolaitosten loistevaloputkia on uusittu energiatehokkaiksi led-valaisimiksi. Samalla on parannettu valaistuksen tarkoituksenmukaista ohjausta automatiikan avulla.

Valkeakosken energiaremontissa uudistettiin tehtaan leipomo-osan ilmanvaihto, jossa hyödynnetään nyt tuloilmalämpöpumppuja ilmanvaihdon viilentämiseen ja lämmittämiseen. Tämä parantaa työskentelyoloja, kun lämpötila paistouunien tuntumassa saadaan pidetty entistä tasaisempana.

Sahalahdelta löytyi gigaluokan säästökohde

Savolaisen mukaan ”matalalla roikkuvat hedelmät” on nyt energiansäästössä pitkälti poimittu kaikissa tuotantolaitoksissa. Tulevina vuosina uusien kohteiden löytäminen on entistä haasteellisempaa.

– Yritämme nyt kiivaasti etsiä uusia energiansäästökohteita, joilla pääsemme meneillään olevan sopimuskauden 7,5 prosentin energiansäästötavoitteeseen.

Savolainen sanoo, että jatkossa säästöjä haetaan pienistä puroista. Esimerkiksi tehtaiden ilmanvaihtokoneita aiotaan uusia energiatehokkaampiin laitteisiin. Lisäksi valaisun muuttaminen led-valaisimiksi jatkuu.

Sahalahden tehtaalta löytyi kuitenkin vielä myös yksi iso energiaa säästävä investointikohde. Siellä modernisoitiin äskettäin kylmälaitoksen lauhdutustekniikka, mikä parantaa huomattavasti järjestelmän hyötysuhdetta. Investoinnissa myös vaihdettiin vanhojen kompressorien tilalle energiatehokkaampia laitteita ja taajuusmuuttajia.

Investointi säästää vuodessa sähköä noin 1,3–1,4 gigawattituntia. Se on merkittävä säästö, sillä Sahalahden tehtaan yhteenlaskettu energiankulutus on noin 75 gigawattituntia.

– Tällaisella investoinnilla saadaan aidosti vaikuttavuutta ja sillä on iso vaikutus myös energiatehokkuussopimuksen tavoitteiden saavuttamisessa.

Saarioinen Oy on vuonna 1955 perustettu perheyhtiö. Elintarvikekonserni työllistää noin 1300 henkeä ja sen liikevaihto on noin 260 miljoonaa euroa vuodessa.

 

Teksti: Matti Remes

Kuva: Saarioinen