Särkänniemen huvipuistossa Tampereella energiaa kuluu kesäisin ravintoloiden ruoan valmistukseen, lämpimään käyttöveteen ja jäähdytykseen. Suurimpia energiankuluttajia ovat kuitenkin huvilaitteet, joita on 30 kappaletta vuoristoradasta Viikinkilaivaan.
Särkänniemi kuuluu alansa edelläkävijöihin energiatehokkuuden parantamisessa ja muissa ympäristöasioissa. Huvipuiston huollon työnjohtaja Marko Havanka sanoo, että suurimmat haasteet energiansäästössä liittyvät huvilaitteisiin.
– Olemassa olevien laitteiden muokkaaminen energiatehokkaammaksi on vaikeaa. Emme voi tehdä muutoksia laitteisiin ilman laitevalmistajan lupaa ja suunnittelua. Uusissa hankinnoissa pystymme kuitenkin ottamaan huomioon laitteen energiankulutuksen, Havanka kertoo.
Laitteiden käyntiajoilla iso merkitys
Särkänniemessä on viime vuosina kartoitettu järjestelmällisesti isompia ja pienempiä toimia, joilla energian käyttöä voidaan tehostaa.
– Olemme tehneet käyttöaikojen tarkastuksia ja optimointia rakennusautomaatiossa ja huvilaitteissa. Laitteiden käyttöajoilla on suurin merkitys Särkänniemen energiankulutukseen, Havanka mainitsee.
Huvilaitteiden vesipumppuihin on kytketty energiaa säästäviä taajuusmuuttajia, joiden avulla pumppujen tehoa voidaan säätää portaattomasti tarpeen mukaan. Pumppujen avulla vettä nostetaan viereisestä Näsijärvestä ja kierrätetään Tukkijoen ja Koskiseikkailun radoilla.
Myös kiinteistöjen ja laitteiden valaistusta on vaihdettu asteittain energiatehokkaisiin led-valaisimiin.
Huvilaitealue ei ole auki talvisin, mutta silloinkin energiaa kuluu alueen rakennusten lämmittämiseen ja lämpimään käyttöveteen. Ympäri vuoden auki on Näsinneulan näkötorni, jossa sijaitsevat ravintola ja akvaario. Lämmitystä tarvitsevat myös alueen toimistorakennukset ja huoltohalli.
Talviaikana käyttämättöminä olevissa rakennuksissa pidetään peruslämpö, joka on optimoitu kunkin tilan tarpeen mukaan. Suoralla sähkölämmityksellä olevien tilojen ja rakennusten energiatehokkuutta on parannettu myös lämpöpumpuilla.
Sähkölaskuun mukava säästö
Havanka arvioi, että huvipuistossa tehtyjen toimenpiteiden vaikutuksesta sähköä säästyy vuosittain noin 200–300 MWh. Se tarkoittaa sähkölaskuun kymmenien tuhansien eurojen säästöä vuodessa.
Lisäksi Särkänniemi tuottaa itse aurinkosähköä noin 80 MWh vuodessa, mikä vastaa noin 25 omakotitalon voimalan tuotantoa. Aurinkopaneeleita rakennusten katoille on asennettu yhteensä noin 350 kappaletta. Niiden yhteisteho on noin 100 kWp.
– Energia-asioissa olen eniten ylpeä siitä, että Särkänniemen energiankulutus ei ole kokonaisuudessaan kasvanut, vaikka aukioloajat ovat pidentyneet. Kulutuksen vuosittainen vertailu on kuitenkin vaikeaa, sillä aukiolopäivien määrä vaihtelee.
Särkänniemi on kuulunut vuodesta 2008 lähtien matkailu- ja ravintolapalvelujen energiatehokkuussopimukseen.
– Yrityksenä meille on tärkeää, että käytämme elämysten tuottamiseen energiaa vastuullisesti ja kehitämme ja seuraamme energiankäyttöämme.
Havanka sanoo, että energiatehokkuussopimukseen kuuluminen ja siihen liittyvä raportointi auttavat järjestelmällisessä energiatehokkuuden parantamisessa. Lisäksi Särkänniemi on ottamassa käyttöön ISO 50001 -energiahallintastandardin, joka auttaa parantamaan edelleen energian käytön ja ympäristöasioiden hallintaa.
Särkänniemestä ympärivuotinen elämyskeskus
Särkänniemen alue uudistuu tulevaisuudessa, ja sinne tulee uusia rakennuksia. Niiden rakentamisessa ja laitevalinnoissa otetaan huomioon energiatehokkuus.
– Tällä hetkellä meillä on selvityksessä muun muassa järvilämmön ja maalämmön hyödyntäminen tulevissa hankkeissa.
Tavoitteena on, että vuonna 2030 Särkänniemen alue on hiilineutraali ja energiaomavarainen, jolloin alueella käytetään ainoastaan uusiutuvaa energiaa.
Särkänniemen alueesta on tavoitteena luoda tulevaisuudessa ympärivuotinen elämysten ja vapaa-ajan keskittymä. Kaavavaiheessa oleviin suunnitelmiin kuuluvat muun muassa ravintolakatu ja kylpylähotelli.
Fakta:
Särkänniemessä oli 560 000 kävijää vuonna 2022. Tampereen kaupungin omistama yhtiö työllisti vuoden aikana keskimäärin 329 henkilöä.
Teksti: Matti Remes
Kuva: Särkänniemi